loader image
Kinderen fotograferen meisje in het gras
Baby & Mom

Kinderen fotograferen: 5 tips om je kind mooi op de foto te zetten

Duizenden foto’s van je kleintje op je telefoon. Soms wel twintig van hetzelfde moment. Maar als je een album gaat maken kom je toch foto’s tekort. Kinderen fotograferen kan nog best lastig zijn. De foto’s zijn niet scherp, te donker of bewogen. Of je kleine lacht wel, maar als een boer met kiespijn. Herkenbaar? Anique is familiefotograaf en geeft je 5 praktische tips om je kindje(s) mooi op de foto te zetten.

1. Je kinderen fotograferen gewoon zoals ze zijn

Een mooie foto van je kroost is zo fijn om te hebben. Nu, maar zeker ook voor later. We maken foto’s om te herinneren. Om al die dingen die nu normaal zijn, maar toch zo bijzonder, nooit te vergeten. En daarom is mijn eerste en belangrijkste tip: fotografeer je kindjes zoals ze zijn. In de situatie zoals die is. Met melksnor in pyjama aan het ontbijt. Met moddervoeten in de zandbak. Met volle focus op een toren die wordt gebouwd. Of met een échte schaterlach. Die beelden doen je uiteindelijk denk ik meer dan een geposeerde neplach.

Zie het fotograferen van kinderen als het maken van een documentaire, een beeldverslag. Met een beetje geluk kan je je kindje spontaan, in het moment, vastleggen. Lukt dat niet, probeer de volgende keer dan voorbereid te zijn. En dat mag je natuurlijk best een beetje sturen. Vind je het bijvoorbeeld lief hoe je peuter bij papa op schoot een boekje leest? Vraag dan of ze nog eens op die stoel willen gaan zitten waar het licht altijd zo mooi valt. Terwijl zij samen in het moment zijn, sta jij met je telefoon of camera paraat. 

2. Kies mooi licht

Kinderen fotograferen is spelen met licht. Licht kan namelijk het verschil maken tussen een goede en een mislukte foto. Maar wat is goed of mooi licht? Goed licht is in ieder geval voldoende licht. Als er te weinig licht is wordt je foto te donker of onscherp (bewogen).  Als je in een situatie met weinig licht zorgt dat het aanwezige licht op je onderwerp valt, dan heb je de beste kans op een goede foto. 

Mooi licht is een kwestie van smaak. En dus van uitproberen en kijken wat jíj mooi vindt. Je kunt beginnen te spelen met de richting van het licht:

  • Valt het licht op je onderwerp
  • Komt het van achteren (tegenlicht)
  • Of van de zijkant?

Als ik binnen foto’s maak dan hou ik erg van zijlicht, voor een mooi Rembrandt-effect. Het is dan wel opletten dat er in beide ogen licht valt voor de catchlights waar ik je verderop in dit artikel meer over vertel. Buiten speel ik tijdens zonsopgang en zonsondergang het liefst met tegenlicht. Je onderwerp krijgt dan een mooi lichtrandje én je krijgt de mooie lucht op beeld. Als ik midden op een zonnige dag in de schaduw fotografeer, dan vraag ik kindjes om juist in de richting van het licht te kijken, zodat het licht rechtstreeks op hun snoetjes valt.

Kijk goed wat het licht doet

Fel licht maakt harde schaduwen. Tof als je dat schaduwspel wilt vastleggen, maar minder fijn als er daardoor harde lijnen in het gezichtje ontstaan. Als je een portret gaat maken is diffuus of zacht licht vaak mooier. Zacht licht heb je op een zonnige dag tijdens het ‘golden hour’ (het eerste uur na zonsopkomst en het laatste uur voor zonsondergang). Midden op de dag zal je de schaduw moeten opzoeken voor wat vriendelijker licht. En op een lichtbewolkte dag kan het de hele dag mooi zacht zijn maar is het tijdens het golden hour misschien alweer te donker.

In huis zoek ik altijd daglicht op. Daglicht heeft een andere kleur dan kunstlicht. Als je deze twee soorten licht met elkaar mengt dan kan je foto een gekke blauwe of oranje-gele kleurzweem krijgen. Mijn tip is daarom om altijd alle lampen uit te doen. Op een donkere grijze dag kan je naar het raam bewegen voor voldoende licht. Als de zon fel naar binnen schijnt ga ik juist weg van het raam. Of ik doe er een vitragegordijn voor. Dan wordt het licht weer mooi diffuus. 

3. Fonkelende ogen

Bij een kinderportret gaat de aandacht meestal eerst naar de ogen. Als je zorgt dat er licht in de ogen valt, krijg je die mooie lichtpuntjes die de ogen doen stralen (‘catchlights’). Die lichtjes brengen de ogen (én je foto) tot leven. 

Buiten is je lichtbron de lucht. Zowel als het zonnig is als op een bewolkte dag. Om het licht in de ogen te vangen laat je je kind zijn of haar gezichtje iets omhoog kantelen. Als ik buiten een portret maak ga ik vaak wat dichterbij het kindje staan. Vervolgens vraag ik om naar mij te kijken, met het trucje “Kan jij zien of er een beestje in mijn camera zit?”. Het resultaat: grote open ogen mét fonkeling! 

4. Van kikker tot helikopter om je kinderen te fotograferen

Probeer eens af te wisselen met de hoek waaruit je fotografeert.  Kruip in de belevingswereld van je kind door zittend op de grond foto’s te maken. Of duik nog lager, voor een echt kikkerperspectief. Recht van boven maak je ook mooie beelden (helicopter view). Breng zo die gekke slaaphouding in beeld, of hoe je kindje alle boekjes om zich heen heeft verzameld.  Met lange armen kom je al een eind. Als je er een krukje of stoel bij kunt pakken kun je vaak net wat makkelijker de mooiste compositie kiezen. Let erop dat je echt recht boven je onderwerp klikt, zodat het beeld niet kantelt.   

5. Vlakbij of vlieg aan de muur

Varieer ook met de afstand tussen jou en je kind. Zet een paar stappen naar achteren om de kleine in zijn of haar omgeving vast te leggen.  Op die manier breng je ook duidelijk in beeld hoe klein je kindje nog is. Of kruip juist heel dichtbij om details op beeld te krijgen. Handjes die een lievelingsknuffel stevig vasthouden, voetjes die onder een peuterkontje zijn gevouwen of die krul bovenop het koppie. Allemaal zo lief. 

Als je van eenzelfde moment een overzichtsfoto én een detailfoto maakt vertel je met je foto’s het hele verhaal. Heel mooi naast elkaar in een album!  

Over Anique & Sibbe Fotografie

Hi! Mijn naam is Anique. Ik ben een praatgrage enthousiasteling. Getrouwd met een hele knappe leukerd en moeder van twee jongens: Coen, onze lieve wijsneus van 4 jaar en Julius, onze vrolijke danser van net 1. Ik ben zo’n moeder die alles aan haar kleintjes lief en leuk vindt en het wil vastleggen om het te onthouden.  Na de geboorte van Coen ben ik dan ook meer en meer gaan fotograferen. Eerst vooral Coen (héél veel Coen), later ook steeds meer anderen. En zo ontstond Sibbe Fotografie. 

In oud Nederlands betekent ‘sibbe’ familie. Familie is alles waar Sibbe Fotografie om draait. Foto’s van familie. Van bolle buik, tot kersverse babyteentjes, tot het kleuterhandje in je nek. Vastgelegd op een ongedwongen, natuurlijke manier, tijdens een ontspannen fotoshoot. Niet geposeerd, maar hoe het echt is. Met liefde.


De mooie foto’s bij dit artikel zijn allemaal van Anique’s hand. Ze maakte daarnaast ook prachtige foto’s van mijn zwangere buik en van Daan toen hij nog maar 4 weekjes oud was. Deze foto’s zijn mij super dierbaar. Wil jij ook een keer een fotoshoot? Kijk voor meer informatie op de website van Anique of volg haar op Instagram. Via Instagram deelt ze regelmatig meer tips om je eigen kinderen te fotograferen. Vergeet @sibbefotografie niet te taggen als je haar tips hebt toegepast.

Nog meer lezen over fotografie? Lees hier het verhaal van geboortefotograaf Settia.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Top