loader image
geboortefotograaf
Baby & Mom

Geboortefotograaf Settia: “Ik pink vaak een traantje weg achter mijn camera”

Toen ik zwanger was van Cas fantaseerde ik natuurlijk over hoe mijn bevalling zou gaan. Dat het uiteindelijk een spoedkeizersnee onder algehele narcose zou worden, had ik nooit kunnen bedenken. Ik ben dus niet bij de geboorte van ons eerste kindje aanwezig geweest. Best een gek idee. Om deze reden zou ik bij een volgende bevalling geboortefotografie overwegen. Zodat je er, hoe je bevalling ook gaat, een mooie, blijvende herinnering aan over houdt. Maar hoe is het eigenlijk om geboortefotograaf te zijn? Ik sprak geboortefotograaf Settia van Hello Baby er over.

Hoi Settia, waarom ben je geboortefotograaf geworden?

“Tijdens mijn fotografiestudie aan de Kunstacademie had ik altijd al een voorliefde voor momenten waar mensen zich kwetsbaar op durven te stellen. Ik houd van ongepolijste oprechte gebeurtenissen, waarbij ik geraakt word door de emotie van een ander en dit in beeld kan overbrengen. Zodoende werd ik geboortefotograaf, omdat er voor mij geen beter levensmoment is waar ik de meest pure emotie kan vastleggen”.

geboortefotograaf

Hoe is het om bij zo’n intiem moment aanwezig te zijn? En hoe stel je jezelf op?

“Het moment dat de ouders de baby voor het eerst zien is voor mij een ware climax!”

“Ik vind het een ontzettende eer dat iemand mij zo toevertrouwd op zo’n intiem moment. Het fotograferen geeft het me heel veel adrenaline, omdat ik weet waar zij naar toe werken. Het moment dat de ouders de baby voor het eerst zien is voor mij een ware climax! Ik moet dan ook vaak een traantje wegpinken achter mijn camera. Zo’n moment raakt mij in het hart. Dagen erna zit ik zelf ook op een wolkje na te genieten van de hele gebeurtenis :)”

geboortefotograaf

“Ik ben in het begin erg aftastend. Dat gaat eigenlijk van nature, omdat ik zelf ook zo ben in het dagelijkse leven. In mijn werk zie ik dat als een voordeel, omdat ik mezelf op een natuurlijke manier in een omgeving kan plaatsen. Ik krijg dit ook terug van mijn klanten. Achteraf geven ze aan dat ze mij nauwelijks hebben opgemerkt en dat, als ze me opmerken, dit niet als storend wordt ervaren”.

geboortefotograaf

Hoe ziet je werkdag er uit?

“Als geboortefotograaf sta ik vanaf de 38e zwangerschapsweek 24/7 standby”

“Mijn werkdag is elke dag anders. De ene dag heb ik een newborn-shoot en de andere dag geef ik fotografie-workshops aan kleine kinderen. In alle gevallen, gaat een geboorteshoot boven alles. Je kan dus stellen dat ik overige opdrachten onder voorbehoud aanneem als ik standby sta voor een geboorte. Voor een bevalling sta ik vanaf de 38e week 24/7 standby. Ik spreek altijd met mijn klanten af dat ze mij direct bellen bij het eerste teken van de bevalling, zodat ik me tijdig kan voorbereiden. De partner houdt mij meestal op de hoogte van de vorderingen, zodat ik bij vier centimeter ontsluiting binnen een half uur op locatie kan zijn. En vanaf dan is het mezelf overgeven aan het moment. Hoelang de bevalling ook duurt, ik blijf aanwezig”.

geboortefotograaf

Welke bevalling is je het meest bij gebleven?

“De bevalling die het meeste indruk op mij heeft gemaakt, was de allereerste bevalling die ik mocht fotograferen. Het liet mij zo’n andere kant zien dan de dramatische schreeuwbevallingen in films. Deze moeder was zo beheerst en in control over haar eigen lichaam. Er ging een wereld voor me open dat een bevalling op deze manier mogelijk was”.

Heb je wel eens iets schokkends of emotioneels meegemaakt?

“Ik wilde ook de donkere kant van een geboorte fotograferen”

“Ik heb voor een stichting in een wachtkamer zitten wachten, wetende dat de moeder ging bevallen van haar stil geboren kindje. Ik mocht een tastbare herinnering voor hen maken Ze beviel met 24 weken. Het was zo intens. Ik had constant een brok in mijn keel. Maar het voelde goed dat ik voor ze vast mocht leggen. Het was namelijk de enige herinnering die ze zouden hebben van hun kindje. En ik was dankbaar dat ik dat voor hen mocht doen.

In mijn werk zie ik prachtige gebeurtenissen, maar ik wilde ook de donkere kant van een geboorte fotograferen. Omdat dit helaas ook bij het leven hoort. Nu ik weet hoe waardevol de foto’s kunnen zijn in beide gevallen, weet ik dat ik dit beroep volledig met hart en ziel kan uitoefenen”.

geboortefotograaf

Wat vind je het mooiste aan jouw beroep?

“Het allermooiste vind ik de verwondering. En dat ik werk maak dat waardevol is voor de rest van het leven. Niet alleen voor de ouders, maar ook voor de kinderen later. Hoe tof is het om terug te zien hoe je zelf op de wereld bent gekomen?”

Meer weten over geboortefotografie? Voor de mensen uit Zuid-Holland plant Settia van Hello Baby graag een koffiedate met je in. https://hellobaby.nu/koffiedate/

Houd Mindful Moms de komende weken goed in de gaten. Want in augustus mag ik een new born / zwangerschapsshoot weggeven van Settia! 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Top