Wil je starten met wasbare luiers? Dan komt er in het begin best wat op je af. Want wat heb je eigenlijk allemaal nodig? En wat betekenen al die termen? Ik vertel je in dit artikel hoe je begint en wat je bijvoorbeeld doet met poepluiers. Twijfel je nog of wasbaar luieren wel iets voor jou is? Lees dan eerst even mijn blog over wat ik er van vond na de eerste maand en waar ik tegenaan liep.
Voordat je begint
Wanneer je een willekeurige wasbare-luier-webshop opent dan ontdek je al snel dat er nogal wat producten en termen te vinden zijn in dit wereldje. Het kostte mij dan ook zeker een paar uur om te ontdekken welke items ik allemaal nodig had om te beginnen. Is dit voor jou ook nog allemaal nieuw? Bekijk dan eerst even onderstaand filmpje van de Consumentenbond. Het filmpje geeft je een korte introductie over de twee meest gebruikte varianten wasbare luiers en het beantwoordt veel voorkomende vragen.
Voordat je de luiers gaat gebruiken: voorwassen
Heb je al een keuze kunnen maken? Dan moeten de wasbare luiers die je net hebt gekocht eerst voorgewassen worden. Dit verhoogd het absorptievermogen van de luiers. Het aantal keren dat de luiers voorgewassen dienen te worden verschilt per materiaal. Ik waste de luiers 3x op een klein katoen-programma op 30 graden.
Heb je nog geen idee wat je aan wilt schaffen? Hieronder zet ik voor je op een rij wat wij overdag en ’s nachts prettig vinden werken.
Dit gebruiken wij overdag: de pocketluier
Voor overdag kozen we voor de pocketluier. Een redelijk kant-en-klare luier die gemakkelijk in gebruik is.
Benodigdheden (per luier):
- Eén pocketluier
- Eén bamboo inlegger
- Eén spuugdoekje (gewoon van de Hema bijvoorbeeld)
- Eén inlegvel
De binnenkant van een pocketluier
Zo werkt de pocketluier
Vouw het spuugdoekje dubbel en leg deze bovenop de inlegger. Schuif ze samen in de ‘pocket’ van de luier. Leg tot slot een inlegvel bovenop de wasbare luier om de poep op te vangen. Doe de luier om bij je kindje. Wil je controleren of de luier strak genoeg zit? Til dan een beentje van je kindje omhoog wanneer hij op de commode ligt. De luier moet rondom het beentje aansluiten. Zorg ervoor dat het inlegvel niet uitsteekt.
Zo vaak verschoon je
Cas hield het met de pocketluier maximaal 3 uur vol.
Zoveel luiers heb je nodig overdag
Over de hele dag hebben we ongeveer 4 wasbare pocketluiers nodig. (Cas is 2 jaar).
Dit gebruiken wij ’s nachts: de bamboe nachtluier
Voor ’s nachts kozen we voor de bamboe nachtluier. Een zacht luierbroekje die veel kan absorberen en waar je kindje dus de hele nacht mee kan slapen. Omdat een luier het ’s nachts lang vol moet kunnen houden, heb je een dikker pakket nodig dan overdag.
Benodigdheden (per luier):
- Eén bamboe nachtluier
- Eén of twee bamboe inleggers
- Eén dunne fleece inlegger
- Eén inlegvel
- Eén overbroekje (of: luierbroekje)
Een overbroekje met nachtluier
Zo werkt de nachtluier
Leg de bamboe nachtluier opengevouwen klaar. Bovenop de nachtluier leg je eerst de bamboe inlegger(s) en daar bovenop de dunne fleece inlegger. Deze fleece inlegger zorgt ervoor dat de billetjes van je kindje droog blijven. Bovenop de fleece inlegger leg je het inlegvel. Doe de luier aan bij je kindje en doe daarna het overbroekje er overheen.
Zo vaak verschoon je
Cas hield het met deze luier de hele nacht vol. Ondanks dat hij ’s nachts geen één keer is doorgelekt vond ik deze luier wel een te dik pakket worden rond zijn billetjes. Dit leek mij niet comfortabel. We hebben er daarom voor gekozen om ’s nachts weer wegwerp luiers te gebruiken.
Hoeveel wasbare luiers schaf je aan?
Omdat Cas 2 jaar is en we over een tijdje met zindelijkheidstraining gaan beginnen, wilde ik niet teveel wasbare luiers aanschaffen. Zoals je hierboven kunt lezen gebruiken we ’s nachts geen wasbare luiers meer. Voor overdag heb ik in totaal negen pocketluiers aangeschaft. Daar kan ik ongeveer twee dagen mee vooruit. Daarna gaan ze in de was. Als je de luiers ’s avonds in de was doet zijn ze de volgende ochtend weer klaar voor gebruik.
Tip: Wil je eerst kennis maken met wasbare luiers en niet meteen veel geld uitgeven? Schaf dan een proefpakketje aan zoals van HappyBear. Dan kan je zelf voelen en ervaren welke luier jij het handigst vindt.
Zo was je de luiers
De vieze luiers verzamel je in een (afgesloten) luieremmer waar je een waszak in hangt. (Het is niet nodig om de inleggers uit de pockets te halen tijdens het verschonen, deze komen vanzelf los in de was). Wanneer je een was gaat draaien, stop je de luiers met waszak en al in de wasmachine. Op die manier hoef je de luiers niet opnieuw aan te raken. Plasluiers was je op 40 graden of op 60 graden met bijvoorbeeld je handdoeken en onderbroeken. Poepluiers was je apart op 60 graden met een losse voorwas. Was de luiers altijd met waspoeder en nooit met wasverzachter.
Zelf vind ik het het fijnst om de luiers allemaal tegelijk (los van andere was) op 60 graden te wassen. (Let op: dit kan ten koste gaan van de kwaliteit van je luiers. Het wasvoorschrift op de luiers is 40 graden). De pocketluiers en de inleggers kwamen bij ons bijna droog uit de was en waren dus super snel weer klaar voor gebruik. De bamboo nachtluiers daarentegen droogden erg langzaam. (Maar die kunnen dan ook veel vocht opnemen).
Tip: Heeft je kindje alleen geplast? Gooi het inlegvelletje dan ook in de waszak. Deze kan namelijk gewoon mee gewassen worden en opnieuw worden gebruikt.
Wat doe je met de poepluiers?
Het inlegvelletje dat je bovenop de wasbare luier legt vangt de poep op. Dit velletje gooi je vervolgens weg met poep en al weg. Om nare geurtjes te voorkomen doe ik daar altijd nog een afgesloten plastic zakje omheen. Soms komt het wel eens voor dat de ontlasting toch op de luier terecht is gekomen. Spoel je luier dan af onder de hete kraan en/of leg hem in de week voordat je de luier in de was gooit.
Wat doe je onderweg?
Ga je op pad? Neem dan een wetbag mee. Dit is een waterafstotende zak met twee vakken waarin je de vieze luiers en je schone setje kunt opbergen. Wij hebben er voor gekozen om onderweg wegwerpluiers te gebruiken. We vinden dit gemakkelijker. Maar aan de opvang geef ik wel een wetbag mee. We brengen Cas in een wasbare luier en aan het einde van de dag neem ik de wetbag met de luier weer mee naar huis.
De binnenkant van een wetbag
Wat doe je als iemand komt oppassen?
Wanneer je pocketluiers gebruikt kan je ze eigenlijk zo klaar leggen voor de oppas. Schuif de inlegger(s) alvast in de luier, leg het inlegvelletje bovenop en je luier is klaar voor gebruik. Ze lijken zo best veel op een echte luier. Persoonlijk hebben wij ook altijd een setje wegwerpluiers klaar liggen, omdat we onze oppas(oma’s) niet wil verplichten tot het gebruik van wasbaar.
Zoals je ziet valt er een hoop te vertellen over wasbare luiers. Heb jij nog vragen na dit artikel? Stel ze hieronder!

No Comments