loader image
Baby & Mom Yoga & mediteren

Retreat in Nederland: een weekend vol yoga en meditatie

Een retreat. Even jezelf terugtrekken en helemaal opladen. In onze drukke maatschappij wordt het steeds populairder. Vaak gebeurt dit in een inspirerend oord, ergens in een warm land. Zoals een yoga retreat op Ibiza of Bali. Maar hier hangt meestal een fijn prijskaartje aan. Heb jij nou niet het geld of de tijd om helemaal naar Bali af te reizen? Probeer dan eens een retreat in Nederland. Wendy van ‘De Olifant voor Ouders’ vertelt er over en geeft speciaal aan Mindful Moms een kortingscode voor haar retreats.

Een retreat, wat is dat precies?

“Een retreat is een moment waarop je jezelf terug trekt. ‘Retraite’ of ‘retreat’ betekent namelijk letterlijk: ‘terugtrekken’. Het is een moment om te bezinnen. En om je doelen en ambities helder te krijgen. Met De Olifant organiseren we een retreat in Nederland speciaal voor ouders. De ‘oplaaddagen’ bestaan uit een dag of een weekend vol yoga, meditaties, mindfulness en biologisch eten. En dat alles in de inspirerende omgeving van een mooi klooster”.

Waar ligt de oorsprong van retreats?

Retraites vinden hun oorsprong onder andere in het Boeddhisme. Zo zijn in India al decennia lang asana practices, meditatie, studie en karma-werk de ingrediënten van een retreat. Maar ook kloosters waren plekken waar gelovigen zich voor langere periodes terugtrokken. Tot laat in de 20e eeuw waren door scholen georganiseerde retraites voor katholieken in Nederland en Vlaanderen heel gewoon. Deze retraites richtten zich vooral op verdieping van geloofsinzichten.

Retreat in Nederland: een weekend vol yoga en meditatie

Voor wie is de retreat precies bedoeld?

“Onze retreat in Nederland wordt bezocht door ouders die graag bewust willen leven. Ouders die graag het beste van zichzelf aan hun gezin willen geven en zich beseffen dat je dan eerst goed voor jezelf moet zorgen. Veel mensen die nog nooit mee zijn geweest denken dat het veel zal gaan over ouderschap en de kinderen. Maar eigenlijk zijn er vooral twee onderwerpen die iedere keer weer terugkomen:

  • hoe zorg je voor een leuke relatie
  • en hoe hou je alle ballen hoog

Dit zijn twee onderwerpen waar we allemaal tegenaan lopen en waar dan ook voldoende ruimte voor is tijdens het oplaad-weekend. We hebben ook veel deelnemers die mee gaan omdat ze een burn-out of depressie hebben gehad en graag in balans willen blijven of komen. Een regelmatige retreat is dé manier om in balans te blijven en de beste versie van jezelf te kunnen zijn”.

Retreat in Nederland: een weekend vol yoga en meditatie

Een retreat, is dat niet super zweverig?

“Vind je yoga en meditatie zweverig? Dan vind je dit weekend ook zweverig. Maar ben je hier juist dol op, dan vind je het weekend vast heerlijk. We hebben een programma met onder andere meditatie, yoga en workshops die maken dat je tot een diepere laag in jezelf komt. Zweverig? Ik vind van niet. Bewust en gericht op persoonlijke groei? Zeker wel”.

Hoe ziet een hele dag retreat in Nederland er uit?

“De retreats vinden plaats in een mooi klooster. Dagelijks is er yoga in het programma opgenomen. Bij mooi weer doen we dit lekker in de boomgaard. De dagelijkse meditaties bieden je een rust moment om niet alleen minder te doen, maar ook om je gedachten en gevoelens tot rust te brengen.

De eerste meditatie begint ‘s ochtends voor het ontbijt om 7.45 uur. Is dat je te vroeg en slaap je liever wat langer uit? Dan sluit je daarna aan bij het ontbijt om 8.30 uur. We geven mindfulness meditaties maar bijvoorbeeld ook klankschaal meditaties. De meditaties duren vaak rond de 20 minuten. Geen uren op een matje zitten dus. De verschillende workshops maken dat je eerlijk naar jezelf kunt kijken en kunt ontdekken wat je belangrijk vindt.

Daarnaast eten we drie keer per dag een bourgondische biologische maaltijd. Altijd vega en super lekker en voedzaam. De dag wordt afgesloten met een gezellige borrel”.

Retreat in Nederland: een weekend vol yoga en meditatie

Wat is het doel van de retreat?

“Uiteindelijk ervaart iedereen een retreat anders. Maar de rode draad is toch wel dat iedereen zijn persoonlijke rust terugvindt. Aandacht voor jezelf en de mogelijkheid om je leven en relaties onder de loep te nemen. Geïnspireerd worden en in jezelf investeren. Het is een dag of een weekend los van thuis en de vertrouwde gewoonten en patronen. Doordat je daaruit loskomt en tegelijk nieuwe ervaringen opdoet, ga je naar huis met een leeg hoofd, duidelijkheid over waar jij nu precies voor staat, wat werkelijk belangrijk voor jou is en wat je te doen staat om daar naar te leven.

Deelnemers geven aan dat ze hun leven weer overzien, hun relaties weer helder hebben en zichzelf beter hebben leren kennen. We horen zo vaak terug dat het een transformerende ervaring is geweest. Het is een cadeautje voor jezelf. En wat mij betreft een ervaring om nooit te vergeten”.

Retreat in Nederland: een weekend vol yoga en meditatie

Korting op een retreat in Nederland!

Ben jij nieuwsgierig geworden naar een retreat en wil je het graag eens een keer ervaren? Meld je dan aan voor één van de oplaad-weekenden van De Olifant voor Ouders.

Via Mindful Moms krijg je korting! Gebruik de code MINDFULMOMS2018 in het opmerkingenveld bij het boeken. Je ontvangt dan:

  • €50 korting voor het oplaadweekend op 26-27 mei 2018 in het Samaya klooster (Werkhoven)
  • Óf €30 korting voor de oplaaddag op 17 september 2018 aan het strand in Bloemendaal

Niet te combineren met andere acties.

We horen natuurlijk graag hoe het is geweest!

Wil je eerst eens thuis proberen hoe het is om te mediteren? Lees dan mijn blog waarin ik vertel over ‘voor het eerst mediteren‘.

Adres

De Olifant voor Ouders – retreats
Samaya klooster
Hollendewagenweg 20
3985 SG Werkhoven

(10 minuten met de auto vanaf Utrecht)

Dit artikel is stond stand gekomen in samenwerking met De Olifant voor Ouders en Wendy Aldewereld

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Top