loader image
Baby & Mom

Groener leven: 7 dagelijkse dingen die je zo hebt veranderd

Degenen die mij al wat langer volgen weten inmiddels wel dat ik groener probeer te leven. Ik ben er nog lang niet en ik pak nog steeds te vaak de auto. Maar hey, het is geen wedstrijd toch? En alle kleine beetjes helpen denk ik altijd maar. Benieuwd welke duurzame keuzes ik de afgelopen maanden heb gemaakt? Je leest het hieronder. Het zijn praktische tips, die je wat mij betreft vandaag nog zelf kunt toepassen.

Wasbaar keukenpapier

In plaats van wegwerp keukenpapier
Sinds we kinderen hebben gebruik ik weer volop keukenpapier. Een vlekje hier, iets gemorst daar. Super handig. En het is gemaakt van papier, dus qua waste zal het wel meevallen zou je denken toch? Maar keukenpapier is alles behalve duurzaam. Er worden jaarlijks miljoenen bomen voor gekapt. Bomen die we meer dan ooit nodig hebben om onze lucht te zuiveren. Tijd dus voor een groen alternatief: wasbaar keukenpapier. Het keukenpapier dat ik sindskort gebruik (te koop bij Grace is Green) is gemaakt van 100% bamboe. Bamboe groeit sneller dan gewoon hout en is daardoor super duurzaam. En het mooie is: je kunt deze vellen wel 100x opnieuw gebruiken en ze absorberen goed. Daarnaast drogen ze snel. Zijn ze vies dan kan je ze in de wasmachine wassen op 40 graden. (Ik heb zelf een een waszakje opgehangen in de keuken waar ik de vieze vellen in verzamel. Zo kan ik ze gemakkelijk in de was gooien en weer opnieuw gebruiken).

Maar nu hoor ik je denken: dan gebruik ik toch gewoon die gele viscose doekjes, die kunnen toch ook in de was? Maar zo duurzaam zijn deze doekjes helaas niet. Voor viscose is hout(pulp) namelijk een primaire grondstof. Om de houtpulp om te vormen tot stof worden veel chemicaliën gebruikt die vervolgens weer terecht komen in de omgeving. En wist je dat 30% van het hout dat gebruikt wordt voor het maken van viscose uit oeroude en bedreigde bossen komt? Kies daarom voor groener keukenpapier.

Kokosolie

In plaats van make-up remover
Dit is denk ik de beste groene switch die ik de afgelopen maanden heb gemaakt: de overstap van make-up remover naar kokosolie. Het is milieuvriendelijk, want ik hoef geen plastic flesjes met remover meer te kopen. Het is fijn voor mijn huid, want kokosolie is een puur product. En het is fijn voor mijn portemonnee want ik doe super lang met zo’n glazen pot kokosolie. Top dus! Ik smeer mijn gezicht en ogen er mee in aan het einde van de dag en verwijder vervolgens met een vochtig wasbaar wattenschijfje super gemakkelijk mijn make-up. (Ik gebruik de Royal Green kokosolie van Holland & Barrett).

Wasbare wattenschijfjes

In plaats van wegwerp wattenschijfjes
Wist je dat we jaarlijks zo’n 1500 wattenschijfjes per persoon gebruiken? Om wattenschijfjes te produceren is veel water nodig voor de katoenteelt. En wat dacht je van de plastic zakjes waarin de traditionele wattenschijfjes verpakt zitten? Ik besloot daarom over te stappen naar wasbare wattenschijfjes. Ze voelen misschien ietsje grover aan dan wegwerp wattenschijfjes maar mijn huid heeft daar geen last van. Het is een simpele overstap, maar wel eentje waar je echt verschil mee kunt maken. Ik kocht mijn wattenschijfjes bij Dille & Kamille. (Je krijgt er dan meteen een waszakje bij). Maar je kunt ook voor wasbare reinigingspads gaan, zoals bij Grace is Green (van sweatstof). Die zijn een stuk zachter.

Deo crème (uit een potje)

In plaats van een plastic deoroller
Ik was al een tijdje afgestapt van deodorant uit een spuitbus naar een roller-deo. Een roller is beter voor de gevoelige huid en milieuvriendelijker omdat er in een spray drijfgassen zitten. Maar het kan nog milieuvriendelijker. Daarom probeerde ik de deo crème van Hello Simple – Save the Oceans uit. Een deodorant uit een potje, die naast milieuvriendelijk ook huidvriendelijk is want er zitten maar vier ingrediënten in. (En dat is echt een grote pré wat mij betreft). Deze deo crème heeft een zachte, neutrale geur en het potje staat daarnaast ook nog eens leuk in je badkamer. Ik vond de deo het fijnst wanneer ik hem na het douchen opsmeerde. En tot slot, niet onbelangrijk: 50 cent van de verkoopprijs gaat naar een natuurbeschermingsproject van PETA.  (Te koop bij Grace is Green).

Safety razor

In plaats van wegwerp scheermesjes
Die echte plastic wegwerpmesjes koop ik al tijden niet meer. Maar een Gillette Venus nog wel af en toe. Tot dat ik het (na lang twijfelen) aan durfde om een safety razor te kopen. Zo’n old skool metalen scheermes waar je jarenlang mee kunt doen. Want wist je dat die plastic wegwerpmesjes niet kunnen worden gerecycled? Dat komt doordat het gemaakt is van metaal dat is ingebed in plastic. Daardoor komt al dit plastic in de natuur terecht of het wordt verbrand. Een ramp voor het milieu. Ik ben daarom super blij met mijn duurzame alternatief: een mooie rosé gouden safety razor van Bambaw. Een echte eyecatcher voor in je badkamer (met een standaardje erbij). Het was even wennen met scheren, want de mesjes zijn super scherp. Maar inmiddels ben ik het helemaal gewend.

Houten afwasborstel

In plaats van een plastic afwasborstel
We hebben al jaren een vaatwasser. Maar het komt natuurlijk altijd wel eens voor dat je even iets met de hand af moet wassen. En daar heb ik nu ook twee milieuvriendelijke keuzes voor gemaakt. Een houten afwasborstel en een biologisch afbreekbare natuurspons. De keuze voor een houten afwasborstel in plaats van een plastic afwasborstel spreekt voor zich. Hieronder lees je waarom ik voor een natuurspons koos.

Biologisch afbreekbare natuurspons

In plaats van wegwerp sponsjes
Schuursponsjes zijn nog altijd één van de meeste gebruikte schoonmaakproducten in Nederland. Ze zijn lekker goedkoop en je hebt ze in allerlei kleurtjes. Maar ze zijn helaas super slecht voor het milieu. In de schuurlaag van het sponsje zitten namelijk microplastics en deeltjes nanoplastic. Wanneer je een schuursponsje gebruikt komen deze miniscule plasticdeeltjes vrij (zowel zichtbaar als onzichtbaar). Via je gootsteenafvoer verdwijnen ze direct het riool in. En omdat het reinigingssysteem van het riool niet beschikt over verfijnde filteringssystemen komen ze terecht in onze zeeën. Schaf dus een biologisch afbreekbare spons aan, zoals een loofah spons, en help zo mee om de plastic soep tegen te gaan.

Ik hoop natuurlijk van harte dat je na het lezen van dit artikel weer een paar nieuwe groene keuzes maakt. Samen kunnen we er voor zorgen dat we de aarde schoon achterlaten voor onze kinderen. Wil je nog meer groene tips? Lees dan ook dit artikel over duurzaam leven met kinderen. Of dit artikel over wat ik eerder heb aangepast in ons leven.

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking met Grace is Green. Grace is Green is een super fijne webshop waar je terecht kunt voor uiteenlopende eco-producten. Van wasbare luiers tot DIY wasmiddel. Zo helpen ze je om duurzamer leven en om samen te zorgen voor groenere planeet.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Top