loader image
Baby & Mom

Holistisch opvoeden: 3 praktische tips en oefeningen

Er bestaan veel verschillende ideeën en theorieën over hoe je je kind opvoedt. En het mooie is: geen één manier is fout. Want welke opvoedstijl je ook kiest, het is voor iedere ouder het belangrijkste dat zijn of haar kind gezond en gelukkig is. Bij opvoeden vanuit een holistisch perspectief wordt er gekeken naar het kind in zijn geheel. Krijgen ouders bijvoorbeeld te horen dat hun kind ADHD heeft, dan wordt er vanuit holistisch perspectief niet gekeken naar de beperkingen maar juist naar de mogelijkheden die er zijn. Benieuwd hoe je een begin maakt met holistisch opvoeden? Je leest het in dit artikel.

Holisme betekent ook wel: de verbinding tussen alles wat er in het geheel aanwezig is. En die verbinding tussen ouder en kind die is er van nature. Het is een onbreekbare connectie, die al (ruim) voor de geboorte aanwezig is en met de praktische oefeningen uit dit artikel kan je deze verbinding nog meer opzoeken.

De eerste stap: bewustwording

Eén van de belangrijkste basisbehoeften in ieders leven is veiligheid. Van nature willen ouders dan ook niets liever dan hun kindje beschermen en op laten groeien tot een volwaardig en gelukkig mens. Doe je dit vanuit een holistisch perspectief, dan kijk je niet alleen naar hoe je kind zich ontwikkelt, maar ook naar wie je zelf bent: als ouder en als persoon. Want wie zichzelf kent is nog beter in staat om een ander te begrijpen en te accepteren. En daarbij speelt liefde de grootste rol. Liefde voor jezelf en daarmee voor alles om je heen. Bewustwording is hierbij het sleutelwoord. Want als je weet waarom je bent zoals je bent, hoe je omgaat met je eigen tekortkomingen en je jezelf kunt accepteren zoals je bent, dan kun je leven vanuit je essentie. In feite: leven vanuit het zuivere en pure wezen dat je al was bij je geboorte.

holistisch opvoeden borstvoeding

De balans tussen regels en vrijheid 

Vanuit ‘weten wie je zelf bent’ kun je als ouder leren waar je je kind bewegingsvrijheid geeft. Denk hierbij aan hoe je regels stelt en hoe je je kind kunt sturen zodat het zichzelf ook bewust wordt van zijn of haar eigen mogelijkheden, valkuilen en uitdagingen. Met jouw begeleiding kan je je kind sturen, maar ook zelf na laten denken waarom iets wel of niet goed is binnen de normen en waarden die jij als ouder hebt gesteld. En zo ‘creëer’ je een zelfstandig en bewust kind, dat in staat is om zijn of haar authentieke zelf te zijn, in balans met zichzelf en de wereld om zich heen.

holistisch opvoeden 3 kinderen

Goed voor jezelf zorgen

Het moederinstinct wil beschermen, voeden en verzorgen. Daarmee bied je veiligheid en geborgenheid aan je kind. Maar wat veel ouders vergeten is om eerst goed voor zichzelf te zorgen. Want als jij als ouder ongelukkig bent, te weinig tijd voor jezelf neemt, continu moe bent door slaapgebrek, hoe kun je dan goed voor een ander zorgen? Hoe leer je dan aan je kind wat belangrijk is om gezond en gelukkig te zijn? Goed voor jezelf zorgen is op alle fronten dus erg belangrijk. Denk hierbij aan gezonde voeding, voldoende slaap en beweging, een juiste balans tussen werk en privé, maar ook doen wat je leuk vindt en ontspanning. Door goed voor jezelf te zorgen, zorgen je vanzelf goed voor je kind.

holistisch opvoeden lachende vrouw

Praktische holistische oefeningen

Maar hoe maak je nou een begin met holistisch opvoeden? Holistisch opvoeden doe je niet zomaar even van het ene op het andere moment. Het is een proces waar je tijd en energie in stopt. Maar eigenlijk heb je de eerste stap al gezet op het moment dat je voelt of ontdekt dat je je kijk op opvoeding wilt verbreden. Zoek de verbinding met je kind eens op door samen leuke oefeningen te doen om het bewustzijn te vergroten:

Handoplegging

Een eeuwenoude methode die het zelfhelend vermogen stimuleert en een methode die ook zeer ontspannend werkt, is Reiki. Door de handen op plekken op het lichaam te leggen waar ‘iets’ zit (denk aan pijn, ongemak, een bepaald gevoel) wordt energie via de handen het lichaam ingestuurd. Probeer dit eens samen met je kind te ontdekken. Laat je kind aanwijzen of omschrijven waar het kriebels of misschien pijn ervaart. Leg je handen op die plek en probeer te voelen wat er gebeurt. Laat je kind meevoelen en vertellen wat hij of zij ervaart. Wissel van plek met je kind en laat nu je kind de handen op jouw gevoelige plek leggen. Praat samen over deze ervaring.

Visualiseren

Visualiseren is een vorm van mediteren die voor iedereen eenvoudig te doen is. In feite is visualiseren het inbeelden van gedachten. In een visualisatie kun je je dus ook voorstellen wat je diepste wensen en verlangens zijn. Denk aan iets wat je heel gelukkig maakt of wat je ooit heel graag nog eens zou willen doen. Laat je kind ook zijn wens of verlangen uitspreken. Laat het de ogen sluiten en deze wens in zijn of haar hoofd visualiseren. Stel vragen als: wat zie je voor je? Welke kleuren of geuren zijn er? Hoe voel je je hierbij? Sluit de oefening af met een positieve intentie: dat je kind zich altijd zo fijn mag voelen bijvoorbeeld. Of dat je kind zijn of haar wensen en verlangens mag waarmaken.

Holistisch opvoeden moeder en kind

Een vision board maken

Wat zijn jouw diepste verlangens? Welke wensen en dromen heb je? En welke heeft je kind? Dit kan je op een mooie manier zichtbaar maken met een vision board. Maak allebei jullie eigen werkstuk met een stuk karton of groot vel papier waarop je allerlei plaatjes, knipsels, teksten, kleuren, afbeeldingen en tekeningen verzamelt die jullie dromen en wensen laten zien. Als het vision board klaar is, bekijk dan elkaars exemplaar en vraag, bespreek en bewonder het resultaat en vooral de manier waarop deze tot stand is gekomen.

Met deze leuke oefeningen kun je de verbinding met je kind op een hele mooie manier beleven. Samen bezig zijn, in gesprek gaan en zien wat de ander bezighoudt biedt de zachtste en meest voelbare energie die er is tussen jou en je kind: onvoorwaardelijke liefde.

Ben je geïnteresseerd in een holistische manier van opvoeden en wil je hier meer over leren? Volg dan de online cursus Holistisch Opvoeden van ZoMa Opleidingen. In deze cursus leer je, naast theorie over de basisprincipes van opvoeding, opvoedingsstijlen en communicatie, alles over holisme, zelfonderzoek, leven vanuit je essentie én hoe je dit in de opvoeding van je kind kunt integreren. Ben je volger van Go with the Glow dan betaal je slechts € 99 voor deze cursus. Gebruik bij je inschrijving de speciale kortingscode ZOMAPC520.

Dit artikel werd geschreven door Marjolein Berendsen. Marjolein is oprichter en eigenaar van ZoMa Opleidingen, waar o.a. wordt opgeleid tot holistisch therapeut. Je kunt bij ZoMa Opleidingen tevens verschillende Reiki-cursussen volgen én online cursussen met uiteenlopende thema’s, waaronder Holistisch Opvoeden. Marjolein publiceert artikelen op verschillende platforms en blogs, waarmee ze haar missie uitdraagt: het verspreiden van licht en liefde voor een gezond en gelukkig leven. Want dat verdient iedereen! Nog een artikel lezen van Marjolein? Lees dan ook haar artikel over het vinden van rust in een druk bestaan.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Top