loader image
Commode verven
Baby & Mom Musthaves & DIY

Commode verven: de babykamer krijgt een makeover

Onze commode was na de verhuizing behoorlijk gehavend en kon daardoor wel een opknapbeurt gebruiken. De hoogste tijd dus om de commode te verven en ik maakte er meteen een babykamer makeover van. Compleet met nieuwe accessoires. Het opknappen van dit oude dressoir was meer werk dan ik van tevoren dacht. Maar tegelijkertijd was het een hele fijne manier om echt even stil te staan bij dit kleintje in mijn buik en om iets moois te maken speciaal voor hem.

Deze derde zwangerschap vliegt voorbij! Inmiddels ben ik alweer 33 weken zwanger en ik heb nu sinds twee weken verlof. Extra vroeg dit keer, omdat de bevalling bij onze andere twee kindjes al met 34 weken begon. Nu ik nog energie heb probeer ik alles uit mijn vrije dagen te halen. Er komt geen einde aan mijn to do lijstjes en de commode verven stond er natuurlijk ook op. Het is oorspronkelijk een oud dressoir dat we geërfd hebben van mijn opa en oma. Toen ik zwanger was van Cas hebben we ‘m voor het eerst een metamorfose gegeven. Mintgroen werd hij toen en deze kleur was later ook nog mooi op het kamertje van Rosalie met lichtroze accenten.

Commode verven oud houten dressoir
Het dressoir bij mijn opa en oma thuis
commode verven voor de eerste keer. Kleur mintgroen
Het dressoir in mintgroen

Nu, vijf jaar later, vond ik het tijd voor een nieuwe look.

Commode verven – stap 1: de kleurkeuze

Het kiezen van de juiste kleur vond ik nog best moeilijk. Het is gewoon lastig in te schatten hoe een kleur uit zal pakken. En op een groot oppervlak, zoals een kast, kan het er ineens heel anders uitzien dan op een plaatje. Ik bestelde daarom de RAL Kleurenwaaier K5 bij Verf.nl. Deze kost normaliter 58,75 euro, maar je kunt ‘m ook lenen. Ideaal aangezien je ‘m zeer waarschijnlijk toch niet vaak gaat gebruiken. Je krijgt de kosten van de waaier gewoon teruggestort zodra Verf.nl hem retour heeft ontvangen. Omdat ik al wel een idee had van de kleur die het moest worden bestelde ik van één kleur verf ook alvast een kleurstaal op A4 formaat. Door dit grote formaat kan je de kleur goed beoordelen. En net als bij de kleurwaaiers kan je de stalen retour sturen zodra je de kleur hebt beoordeeld.

Kleur kiezen met een kleurenwaaier

TIP: Kom je er nog niet helemaal uit welk type verf je nodig hebt? Neem dan even contact op met de servicelijn. Toen ik met hen belde gaf ik een aantal vereisten door aan de telefoniste en zo kreeg ik direct te horen naar welke verfsoort ik moest kijken op de website:

 • Binnenverf
 • Commode
 • Waterbasis

Het grootste voordeel van verf op waterbasis vind ik dat het niet sterk ruikt. Rosalie kon daardoor dezelfde avond nog in haar kamertje slapen waar de commode stond. Daarnaast droogt de verf snel. Voor onze commode bleek de verf “Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin” het meest geschikt te zijn. Deze verf kan je in iedere kleur laten mengen. Ik koos uiteindelijk voor de kleur Real Red Terra en had aan één liter precies genoeg voor zowel de commode als het houtwerk aan de muur. Heb je juist verf nodig voor buiten? Ga dan voor de Sigma s2u allure gloss verf. Deze kan je ook in iedere gewenste kleur laten mengen.

Commode verven – stap 2: benodigdheden

Onder de verf die ik uitkoos op de website stonden enkele aanbevolen producten voor het beste resultaat. Ik kocht er een paar:

 • Kwast: Anza Diamond Aqua Rond – 17 mm breed
 • Lakroller: Anza Antex Platinum Mini – 10 cm breed
 • Verfrolbeugel NO. 1 – Kort – voor 10 cm rol
 • Verfbakje – Midden

Thuis had ik nog:

 • Schilderstape
 • Schuurpapier – Korrelgrootte P240
 • Grondverf – Flexa Strak in de Lak grijs 750 ml

Commode verven – stap 3: zo deed ik het

Een goede voorbereiding is het halve werk, daarom heb ik als eerste de hele commode licht opgeschuurd. Vervolgens maakte ik de commode stof- en vetvrij met een natte doek. Voor de natte doek gebruikte ik water met een heel klein beetje terpentijn.

Ik liet het houtwerk even drogen waarna ik startte met de grondverf. Na circa vijf uur was de grondverf overschilderbaar. Omdat het schilderen van de commode een behoorlijke klus was verdeelde ik het verven over meerdere dagen. Zo zat er dus automatisch ook meer droogtijd tussen de verschillende verflagen.

(Het bovenwerk van de commode heb ik gewoon aan de muur laten hangen. De muur plakte ik af met schilderstape).

Commode verven in de grondverf. Kleur grijs
De commode in de grondverf

Kort stappenplan:

 • Vloer of muur afplakken
 • Licht opschuren
 • Stof- en vetvrij maken met natte doek
 • In de grondverf zetten
 • In de juiste kleur schilderen
 • Eventueel nog een tweede laag aanbrengen

TIP: Heb je schilderstape gebruikt om de vloer of muur af te plakken? Verwijder deze dan kort na het schilderen. Hiermee voorkom je dat je later opgedroogde verf meetrekt of dat de tape moeilijker te verwijderen is.

Het eindresultaat

En na een paar dagen hard werken is dit het eindresultaat geworden! Ik ben er super tevreden mee en kan niet wachten tot onze kleine heerlijk zal dromen in dit fijne kamertje. Bekijk hieronder vooral ook nog even de ‘before-foto’ van hoe de commode eruit zag in het kamertje van Rosalie.

Commode verven het eindresultaat
After: het eindresultaat
Het eindresultaat
De commode geverfd in de kleur mintgroen
Before: het kamertje van Rosalie

Benieuwd naar mijn volgende klus? Ik denk dat dat onze picknick bank wordt deze zomer met de Sigma verf. Wil je meer lezen over hoe we onze commode de eerste keer hebben behandeld? Lees dan het artikel over de metamorfose van oud dressoir naar commode. En tot slot ben ik natuurlijk heel benieuwd in welke kleur jij de commode het mooiste vindt. Deel het onder deze blog.

Dit artikel is een samenwerking met Verf.nl en bevat gesponsorde linkjes naar artikelen in hun webshop. Het artikel is desondanks volledig geschreven op basis van mijn eigen ervaringen en productkeuzes. Wil jij ook een keer samenwerken met Mindful Moms? Klik dan hier.

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Top