loader image
Overprikkeld
Baby & Mom

Overprikkeld? Dit kan je doen om weer tot rust te komen

Wees eens eerlijk… hoe vaak reageer jij net iets te kortaf naar je kind? Net iets kribbiger, net iets minder begripvol en met net iets minder geduld dan je eigenlijk zou willen? Dat is helemaal niet gek. En je bent al helemaal niet de enige die dit overkomt. Het kan zijn dat je overprikkeld bent. Denise is Life Coach en geeft je praktische tips om weer in balans te komen.

Het leven als ouder kan uitdagend zijn. Zwaar zelfs. We willen tegenwoordig zoveel. Een leuke baan, een fijne relatie, lieve kinderen, een sociaal leven, genoeg tijd om te slapen en dan ook nog tijd voor jezelf. Grote kans dat dat laatste – of die laatste twee – er regelmatig bij inschieten. In mijn coachingspraktijk zie ik regelmatig ouders die worstelen met het vinden van de juiste balans. Want hoe vind je die balans als je continu ‘aan’ staat? En hoe zorg je ervoor dat je niet overprikkeld raakt, zodat je weer vanuit rust, met geduld en aandacht naar je kind kan luisteren en kan reageren.

Overprikkeld. Rustig handje

Overprikkeld: de oorzaak en de oplossing

De oplossing ligt (gelukkig) bij jezelf. Overprikkeling ontstaat namelijk wanneer er meer prikkels bij je binnenkomen dan je op dat moment kunt verwerken. Dat kan zijn omdat er op dat moment teveel prikkels in je omgeving aanwezig zijn (zoals veel geluiden, beelden en geuren tegelijk), maar het kan ook ontstaan doordat je intern al veel prikkels ervaart en de prikkels van buitenaf je emmer net even doen overlopen. Dat laatste is het vaakst het geval. Omdat we zóveel van onszelf vragen, omdat de lat al zo hoog ligt, is onze emmer al een heel eind gevuld met ‘moetjes’.

De oplossing is simpel: minder leven vanuit ‘moeten’ en meer aandacht voor jouw behoeften.

Maar, hoe doe je dat nou precies?! Hier een paar tips.

Zo leef je minder vanuit ‘moeten’

Probeer eens te kijken naar je eigen gedachten. Hoe vaak ‘moet’ je iets van jezelf of heb je het gevoel dat iets ‘moet’? Realiseer je dat je eigenlijk nooit iets moet en probeer het woord ‘moet’ eens te vervangen door ‘wil’. Klopt de zin dan nog steeds voor jou? Bijvoorbeeld: moet je nu echt de was opvouwen? Of wil je dat? (Zoals: want dan is het maar weggewerkt en dat geeft je een opgeruimd gevoel in je hoofd). Als blijkt dat je iets oprecht wilt dan zal het gevoel van iets ‘moeten’ een stuk lichter worden. En, als blijkt dat je het eigenlijk helemaal niet wilt, dan kun je de activiteit net zo goed niet uitvoeren. En dat geeft vervolgens weer ruimte voor andere dingen, of juist voor ‘even helemaal niks’.

Overprikkeld. Yoga relaxen

Zo leef je meer vanuit je eigen behoeften

Tijd besteden aan jezelf. Het is voor veel ouders één van de eerste dingen die erbij inschiet. Maar, hoe meer jij er aandacht aan besteedt, hoe leuker jouw leven wordt (en jij dus ook!). Dus, gun jezelf die aandacht. Probeer meerdere keren op een dag bewust stil te staan bij hoe jij je voelt en vraag jezelf af waar jij behoefte aan hebt. Heb je behoefte aan rust? Pak dat dan. Heb je behoefte aan mensen om je heen? Bel die vriend of vriendin op! Heb je honger of dorst? Vervul die behoefte dan. Hoe eerder jij voelt waar jouw behoeften liggen, des te meer jij je in balans zult voelen en hoe minder vol je emmer raakt met prikkels van binnenuit.

Als je deze tips zelfs al een klein beetje kunt toepassen en jezelf net even iets meer ruimte en aandacht kan geven, dan zal je merken dat je net even wat flexibeler bent. Je kunt net even wat meer hebben en je houdt net even wat meer energie over aan het einde van de dag. Met als resultaat: minder stress en meer balans in je leven!

Overprikkeld. Lachen

Over coach Denise

In 2014 startte Denise haar coaching praktijk Color Your Life in Amsterdam en Utrecht. Ze begon haar reis als coach in 2011 en ontdekte toen ook haar hoogsensitiviteit. Nu helpt ze volwassenen en andere HSP’s met in balans komen en het inzetten van hun kwaliteiten. Haar expertise: life coaching, HSP coaching, persoonlijk leiderschap, work-life balance, lichaamswerk, healingsmethoden, NLP, chakrapsychologie en meditatie.

Coaching of training

Kan jij als ouder die altijd maar ‘aan’ staat wel wat hulp gebruiken om de balans weer terug te vinden en de tijd te vinden voor jezelf? In onze coachpraktijk helpen we je graag. Vaak ben je met een paar korte life coaching sessies alweer een heel eind op weg geholpen. Neem vrijblijvend contact op voor een gratis kennismakinggesprek.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Top