loader image
Draagzakken
Baby & Mom Musthaves & DIY

Alles over mijn favoriete draagzakken

In een eerdere blog las je hoe ons zoontje regelmatig bij mij in de draagzak sliep. Toen vroeg ik me nog af of hij ooit nog wel zelf in slaap zou vallen. En guess what? Inmiddels is zijn bedje zijn favoriete plek voor dromenland. De draagzak is nog wel steeds mijn favoriete vervoersmiddel. Zeker wanneer je twee hoog, in Amsterdam woont. En gelukkig geniet Cas er ook nog steeds van. Met zijn ogen open nu ­čÖé Vandaag vertel ik je alles over mijn favoriete draagzakken.

Mijn allereerste ‘draag-ervaring’

Toen ik zwanger was wist ik het al. Als die kleine er is, wil ik gaan ‘dragen’. Ik vond het er altijd zo mooi uit zien, die moeders met die gekleurde doeken. En vooral het dicht bij je dragen van je kindje (en toch je handen vrij) leek me heerlijk. De keuze voor mijn babyshower-cadeau was dan ook snel gemaakt. Het werd een pastelblauwe draagdoek van Pure Baby Love. En ik kon niet wachten om hem te gebruiken.

Maar toen ons zoontje er eenmaal was en ik, nog herstellende van mijn keizersnee, vol goede moed de doek begon te knopen, was de teleurstelling groot. Wat een lange lap stof. De kleine viel na het knopen wel meteen in de doek in slaap. Maar ik was al moe, voordat ik ├╝berhaupt naar buiten was geweest.

Ik keek tutorials op YouTube. Las de handleiding 20x. Maar het werd er maar niet makkelijker op. En dus verdween die mooie doek, bijna ongebruikt weer in de kast.

Poging 2: de Marsupi Breeze

Teleurgesteld in mijn eerste draag-ervaring, appte ik mijn lieve vriendin. Een collega van haar was helemaal weg van draagzakken en dan vooral de Marsupi Breeze. En het duurde dan ook niet lang, voordat ik deze draagzak in huis had. Het omdoen van de Marsupi ging super makkelijk en ik ben nog steeds helemaal weg van deze zak.

Draagzak: Marsupi Breeze
Kosten: 79,95 euro (maar nu afgeprijsd naar 67,50 euro bij Ikbenmama.nl)

Bijzonderheden:

 • Gekruiste banden op de rug
 • Bevestigingsmateriaal is klittenband
 • De draagzak kan in de was
 • Geschikt voor kindjes van 3,5kg tot 15kg

Voordelen:

 • Klein op te vouwen (+ er zit een hoesje bij)
 • Licht in gewicht
 • Snel en makkelijk om te doen
 • Verkrijgbaar in verschillende (neutrale) kleuren
 • Aan de bovenkant van de draagzak hangt een extra stukje stof, dat je met 1 of 2 drukknopjes kunt vast klikken aan de banden. Hiermee geef je (zeker kleine baby’s) net wat extra steun aan het hoofdje, wanneer je kindje in slaap is gevallen.

Nadelen:

 • Het klittenband is gevoelig voor stofjes, draadjes e.d
 • Rugdragen is alleen mogelijk als je met z’n twee├źn bent (om hem om te doen).
 • Het losmaken van het klittenband maakt veel lawaai. Hierdoor is het bijna onmogelijk om je kindje al slapend weg te leggen.
 • Het gewicht van je kindje is met deze draagzak, aardig verdeeld over je heupen en je rug. (Het is hierbij van belang om de banden goed aan te trekken). Toch trekt het soms een beetje aan je schouders als je kindje wat ouder wordt. Hierdoor is deze draagzak iets minder comfortabel voor langere tochten.
 • De draagzak kan tot 15kg aan gewicht dragen, maar ik merk dat het nu al wat zwaarder draagt. (Ons zoontje is nu 10kg).

Een cadeautje voor mezelf: de Tula Free To Grow

Toen ik aan mezelf had bewezen dat ik een ‘draagmama’ was, vond ik het tijd om mijn draagzakken collectie uit te breiden. De keuze viel op de nieuwste lijn van Tula: de Free to Grow. Bijzonder aan dit type draagzak is dat hij ingesteld kan worden op 3 verschillende standen; newborn, baby en dreumes. Hij gaat dus extra lang mee. (En dat mag ook wel gezien de prijs…). De Free to Grow komt met hele leuke printjes. Ik koos toen voor de Blossom. Maar inmiddels zijn er alweer mooie nieuwe printjes.

Draagzak: Tula Free to Grow
Kosten: 159,90 euro

(ik bestelde hem bij Vonvavoom en had hem dezelfde dag nog in huis. Snelste levering ever! En ze geven nu 10% korting)

Bijzonderheden:

 • Bevestigingsmateriaal zijn gespen
 • De draagzak kan in de was
 • Geschikt voor kindjes van 3,2kg tot 20kg
 • Er wordt een los lapje stof bijgeleverd, dat je met lussen kunt bevestigen aan de Tula, als een regen- of zonnekapje.

Voordelen:

 • Verkrijgbaar in super toffe printjes
 • Makkelijk en snel om te doen
 • Makkelijk te verstellen
 • Op de buikband zit een zakje (voor bijvoorbeeld je telefoon)
 • Het gewicht van je kindje is goed verdeeld en steunt vooral op je heupen. Hierdoor ook geschikt voor langere tochten
 • Rugdragen is mogelijk met deze draagzak. Je kunt dit in je eentje doen.
 • Losklikken gaat (vrijwel) geruisloos. Je kunt je kindje dus makkelijk slapend weg leggen

Nadelen:

 • De draagzak is ietsje zwaarder dan de Marsupi
 • Minder compact dan de Marsupi
 • Veel banden. Je kunt deze wel oprollen met de elastiekjes die aan de banden bevestigd zitten.
 • Door het grovere model (veel banden / gespen) vind ik deze draagzak iets minder geschikt voor het dragen van de allerkleinsten. Het is echter wel mogelijk (vanaf 3,2 kg).

Algemene tips over draagzakken

Overweeg je inmiddels het aanschaffen van mooie draagzakken? Lees dan nog even, deze tips:

 • Ga voor een ergonomische draagzak

Iedereen mag natuurlijk zelf zijn keuze maken. Maar met een ergonomische draagzak weet je zeker dat je je kindje veilig en comfortabel draagt.

 • Boek een draagconsult

Of je nu verschillende modellen wilt uitproberen of goed wilt leren knopen, een draagconsult kan heel handig zijn.

 • Word lid van een Facebook-draaggroep

Wil je even snel weten of je draagzak ‘zo goed zit’ of gewoon mooie doeken spotten? Word dan lid van Facebook-draaggroep, zoals ‘Draagpraat’. Altijd leuk om ervaringen uit te wisselen.

Veel draagplezier!

P.S. Ik ben nog steeds een draagdoeken-fan. Mijn eerste draag-ervaring (met de doek van Pure Baby Love), werd sterk beïnvloed doordat ik nog herstellende was van mijn keizersnede. Daarnaast heb ik geen draagconsult gehad, waardoor het knopen moeilijker was voor mij. In de toekomst hoop ik een volgend kindje, alsnog in een mooie doek te mogen dragen.

 

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Top