loader image
Positief opvoeden Cas op het bed
Baby & Mom

3x positief opvoeden doen wij zo

Positief opvoeden of ‘mindful opvoeden’. Eigenlijk geloof ik niet echt in één opvoedstijl. Maar als ik er dan toch één moet kiezen die het beste bij mij past, dan is het dit. Misschien denk je hierdoor dat ik nooit eens boos word. Ik kan je vertellen: dat kan ik heel goed. Maar toch wil ik 3 tips met je delen over hoe wij Cas ‘positief’ opvoeden.

Toen Cas een maand of 9 was begon ik mij te verdiepen in verschillende opvoedstijlen. Vroeger dacht ik dat een ‘naughty corner’ of ‘even nadenken op de trap’ bij opvoeden hoorde. Maar toen ik eenmaal mama was geworden ontdekte ik al snel: die ‘naughty corner’ past helemaal niet bij mij. Via het boek Ontspannen ouders, blije kinderen kwam ik in aanraking met ‘mindful opvoeden’ of ‘positief opvoeden‘. Deze stijl spreekt mij erg aan omdat ik het een liefdevolle, leerzame manier van opvoeden vind, met wederzijds respect. Ik pak het boek er sindsdien regelmatig bij als we weer een nieuwe fase in gaan (baby, dreumes, peuter, kleuter etc). 

Positief opvoeden bij ons thuis

Positief opvoeden betekent voor mij verbinding blijven zoeken met je kindje, tijdens het spel maar ook tijdens een driftbui. Tijdens het opvoeden probeer ik me zoveel mogelijk te verplaatsen in Cas’ z’n belevingswereld. Iets wat voor ons niet belangrijk lijkt kan voor hem een groot ding zijn. Daarmee bedoel ik niet dat Cas altijd maar zijn zin krijgt. Op de momenten dat iets niet mag probeer ik aan hem uit te leggen wat de reden is, in plaats van enkel ‘nee’ te verkondigen en boos te worden. Kinderen begrijpen meer dan je denkt. Natuurlijk schiet ik ook wel eens uit m’n slof. Dat is normaal en menselijk. Maar ik probeer me op zo’n moment wel af te vragen: komt dit door het gedrag van mijn kind of doordat ik zelf misschien moe of gestresst ben.

3 praktische tips

1. Blijf verbinding zoeken

Ik zet Cas nooit voor straf op de gang. Voor mij zou dat echt voelen alsof ik hem buitensluit op zo’n moment, alsof ik hem alleen laat met zijn emotie. Ik leer hem liever hoe hij zijn gevoelens onder woorden kan brengen en zoek graag samen met hem naar een oplossing voor een probleem. 

Als je kind boos is of vervelend gedrag vertoond ben je misschien snel geneigd om dat specifieke gedrag te bestraffen. Daar betrap ik mezelf ook wel eens op. Maar vaak is iets anders de trigger geweest voor het kind. Je kind is bijvoorbeeld moe of teleurgesteld en werd daardoor uiteindelijk boos. Ik probeer op zo’n moment het gedrag te benoemen voor Cas. Ik merk dat dit bijna altijd stress weg neemt bij ons allebei op zo’n moment.  Bijvoorbeeld: “Volgens mij ben je moe en daarom moet je huilen”. Of: “volgens mij wou je graag nog een koekje, daarom ben je nu teleurgesteld. Het is ook heel jammer dat je dat koekje nu niet mag, maar… etc”. Kinderen leren hierdoor dat ze hun gevoelens onder woorden kunnen brengen en dat het niet erg is om een keer boos of verdrietig te zijn.

2. Manage de verwachting van je kind

Een kind wil graag weten waar hij / zij aan toe is, ook wanneer ze nog klein zijn. Daarom vertel ik Cas bijna altijd wat we gaan doen. (“We gaan eerst aankleden, dan pap eten en dan tandenpoetsen”). Hierdoor weet hij wat de bedoeling is en luistert hij (mijns inziens) beter. Jij zou het toch immers ook niet leuk vinden als je continu op sleeptouw genomen wordt, zonder dat iemand je vertelt wat je gaat doen? Ik manage de verwachting van Cas ook op kleine momenten, bijvoorbeeld wanneer hij een koekje krijgt. Ik vertel hem dan van tevoren al hoeveel hij er krijgt, zodat hij weet dat hij niet om meer hoeft te zeuren. Of ik waarschuw hem: dit is de laatste Cas. Dan is de teleurstelling een stuk minder groot als het ineens op is. Natuurlijk luistert Cas niet altijd als een engeltje, maar door hem voor te bereiden voorkomen we meestal wel discussie.

3. Choose your battles

Zeggen we niet te vaak ‘nee’ zonder daar eigenlijk echt een goede reden voor te hebben? ‘Choose your battles’ en probeer een keer een middenweg of een redelijk alternatief te kiezen samen met je kind. Dat scheelt zoveel energie.

Welke keuzes maak jij in de opvoeding? Of heb je voor een bepaalde stijl gekozen? Ik ben benieuwd! Laat het hieronder weten. Meer lezen over mindful opvoeden? Klik dan hier.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Top