loader image
Kindje met ouders handen vasthouden Mindful opvoeden
Baby & Mom

Mindful opvoeden in een druk bestaan. Hoe doe je dat?

Deze week ging ik naar de lezing Opvoeden in de 21e eeuw van The School of Life. De lezing werd gegeven door hoogleraar, klinisch psycholoog en psychotherapeut Susan Bögels. Belangrijkste thema: Mindful opvoeden in een druk bestaan. Want hoe doe je dat eigenlijk?

Stressvol ouderschap in de 21e eeuw

In 50 jaar tijd zijn we 50% sneller gaan lopen en praten. We leven in een drukke maatschappij met een hoop verplichtingen, stress en een volle agenda. Alles is bereikbaar en alles kan mooier en beter. Dit maakt ook dat we steeds hogere verwachtingen hebben van onszelf en van ons kind. Bögels schetst een aantal factoren die maken dat ouderschap stressvol is in de 21e eeuw:

 • Onze huidige samenleving
 • Obstakels: zoals mentale problemen van het kind, scheiding, opnieuw moeten beginnen
 • Een kind met een bepaalde diagnose (denk hierbij aan ADHD of autisme)
 • De overgang naar het ouderschap. Dit is een grote, zware overgang
 • Problemen met de partner of co-parenting
 • Broer/zus- of relatieproblemen
 • Problemen op school

Zorg eerst goed voor jezelf

Als je jezelf uitput door dit drukke bestaan, kan je niet met je volle aandacht bij je kind zijn. Door eerst goed voor jezelf te zorgen, kan je pas een goede ouder zijn. Denk maar eens aan de instructies die je krijgt in het vliegtuig: doe altijd eerst het zuurstofmasker bij jezelf op en help daarna je kind.

Mindful opvoeden, zo doe je dat

‘Mindfulness’ is het op een speciale manier de aandacht richten: bewust, op het huidige moment en zonder (voor)oordeel. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want ga maar eens na: je hebt eigenlijk altijd wel een oordeel, of het nu positief of negatief is. Het is als ouder belangrijk om je kind te zien in zijn ware aard, zonder van alles op hem te projecteren. Probeer geen verwachtingen te hebben of je kind te overspoelen met complimenten. Heb in plaats daarvan aandacht voor het proces:

“Wat ben jij al een uur aandachtig piano aan het spelen” in plaats van “Wat speel je dat liedje mooi”.

Daarnaast hebben we als ouder ook de neiging om ons kind teveel te helpen. Bedenk je dat kinderen veel leren door dingen zelf te ervaren. Laat je kind dus lekker aanmodderen.

Je kunt niet altijd ‘zen’ zijn

Opvoeden is nu eenmaal niet makkelijk. En we zijn allemaal wel eens moe of geïrriteerd. Las op een moment van stress even een adempauze in. Zodat je niet reageert vanuit een impuls. En realiseer je dat ruzies niet erg zijn. Ze zijn juist belangrijk voor de verdieping van onze relatie. De reparatie is hierbij wel essentieel. Stap als ouder eens over je eigen ego heen en geef het toe als je een fout gemaakt hebt. Probeer je excuus niet in een ‘maar jij…’ te eindigen.

Tips voor mindfulness in het dagelijkse gezinsleven

Mediteren helpt in mindful ouderschap. Dit kan 3 minuten zijn, maar ook een half uur of langer. Is mediteren niks voor jou? Bögels geeft je een aantal praktische tips waarmee je ook dagelijks een mindful ouder kunt zijn:

 • Breng je kind met volle aandacht naar bed. (Hetzelfde geldt voor voorlezen, aankleden, voeden etc.). Doe alsof het de eerste keer is.
 • Loop, fiets, rijd bewust op weg naar school om je kind op te halen. Ook wanneer je wat later bent
 • Neem een adempauze voor je de crèche binnen stapt
 • Stel een bewust moment in voordat jullie samen aan het eten beginnen
 • Neem drie ademhalingen voordat je samen de deur uit gaat naar school en werk
 • Probeer rust te vinden in het moeilijkste gedrag van je kind

Wil je meer weten over mindful opvoeden? Susan Bögels heeft er een boek over geschreven: Mindful opvoeden in een druk bestaan. Mooie aan het boek vind ik dat het een goede combinatie is van Bögels’s eigen opvoed-ervaringen en jarenlang wetenschappelijk onderzoek. Ben je zwanger en juist benieuwd hoe je eerst die bevalling eens ontspannen kunt ondergaan? Lees dan mijn blog over Hypnotherapie.

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Top