loader image
Hypnotherapie
Bevallen Zwanger worden & zijn

Hypnotherapie: zweverig of handig?

Doutzen Kroes, Trijntje Oosterhuis en Kim Kötter zweren er bij. Hypnobirthing. Het schijnt dé manier te zijn, om je bevalling ontspannen te ondergaan. Maar wat is het eigenlijk precies? En is het echt zo zweverig als het klinkt?

Hypnose?

Toen ik rond de 20 weken zwanger was, ging ik voor het eerst naar hypnotherapie. Eerlijk gezegd, had ik geen idee wat ik moest verwachten. Bij het woordje ‘hypno’, denk je immers al snel aan ‘hypnose’, en een goochelaar met zo’n slingerend klokje. Maar, dat was het gelukkig niet 😉

Barbara Corsetto is een nuchtere, vriendelijke vrouw. Onder het genot van een theetje maakten we kennis in haar praktijk. Een beetje onwennig lig ik even later in een comfortabele stoel, om de eerste ontspanningsoefening te ondergaan. Best gek om je helemaal over te geven, aan iemand die je nog maar net hebt ontmoet. Ik merk dan ook dat ik in het begin, nog niet al mijn gedachten los kan laten. Maar oefening baart kunst!

Hypnotherapie

Diepe ontspanning

De sessie begint met het ontspannen van je lichaam. Want ontspanning is essentieel voor een vlotte ontsluiting. Vervolgens word je door verschillende visualisaties, (denk bijvoorbeeld aan een strand met golven), dieper in ‘trance’ gebracht.

Het opvangen van een wee wordt o.a. geoefend aan de hand van een stressballetje. Barbara traint je om de pijn niet te ontwijken. In plaats daarvan ‘adem je naar de pijn toe’ en projecteer je alles op de stressbal in je hand.  En het werkt! Want als Barbara mij, bij wijze van oefening, even hard knijpt, ervaar ik de pijn als veel minder vervelend.

Zweverig of niet?

Voor sommigen kan dit alles, behoorlijk zweverig klinken. En ik moet zeggen: je moet er inderdaad wel van houden. Maar hypnotherapie is, net als een geboorte, een heel natuurlijk proces. Om je voor te bereiden op de sessies, helpt het om het boek Ontspannen bevallen met hypnose te lezen. Dan weet je een beetje, wat je kunt verwachten.

Na dit boek realiseer je je dat hypnotherapie eigenlijk vooral draait, om het samenwerken met je lichaam. Kijk bijvoorbeeld alleen al naar deze twee plaatjes, en je ziet dat je je lichaam kunt helpen (of juist tegenwerken) bij het geboorteproces:

Hypnotherapie

Hypnotherapie

Hypnotherapie in de praktijk

Hoe ik hypnotherapie in de praktijk zal ervaren, zal nog moeten blijken. Ik ben immers nog niet bevallen. Een bevalling laat zich niet plannen en er zijn veel factoren die van invloed zijn op het verloop van een bevalling. Wel ben ik er van overtuigd, dat hypnotherapie me zal helpen om te ontspannen tijdens het geboorteproces. Door het volgen van de sessies, het lezen van het boek en het luisteren naar de audio-files (die je per mail opgestuurd krijgt), bereid ik me op mijn eigen manier voor op de geboorte. En dit geeft me een gerust gevoel.

Hypnotherapie: Barbara Corsetto
Hygiëastraat 8B
1076 RM Amsterdam
http://www.hypnotherapie.nu

Kosten: 90,- euro per sessie. (Een sessie duurt een uur. Ik volgde er zelf 4).

TIP: Neem ook een paar keer je partner mee. Hij leert dan hoe hij je kan helpen, tijdens de geboorte van jullie kindje.

Ben je aanvullend verzekerd?

Dan wordt een deel van de kosten meestal vergoed. Bekijk hier of je met jouw zorgverzekeraar hiervoor in aanmerking komt.

Woon je niet in Amsterdam? 

Bekijk dan hier of er een hypnotherapeut bij jou in de buurt zit.

Follow my blog with Bloglovin

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Top