preloder
Dahl
Musthaves & DIY

Lekker vegetarisch: Dahl met bloemkool

Dat vegetarisch eten niet saai hoeft te zijn, bewijst dit recept. Zelfs de fanatieke vleeseter zal smullen van dit kruidige gerecht. En nog een pluspunt: er komen geen kant-en-klare pakjes aan te pas. Lekker én gezond dus! 

De kracht van linzen

Eet je minder vlees of ben je vegetariër? Dan is het belangrijk om de inname van een aantal voedingsstoffen goed in de gaten te houden. Zeker wanneer je zwanger bent. Het gaat hier dan vooral om ijzer en eiwitten. Linzen (één van de belangrijkste ingrediënten van dit gerecht) zitten vol met ijzer. Er schijnt zelfs meer ijzer in linzen te zitten, dan in rood vlees! En linzen zijn ook nog eens gezonder dan vlees, omdat ze minder vetten bevatten.

Daarnaast zijn linzen rijk aan vezels. Ook dit kan je goed gebruiken tijdens je zwangerschap. Door o.a. hormonale veranderingen kan je als zwangere namelijk last krijgen van obstipatie. Vezels helpen hier een handje bij.

Aan de slag met de dahl

Ingrediënten:

Voor ongeveer 2 personen

  • 400 gram linzen uit blik
  • 1 middelgrote bloemkool
  • 1 halve verse groene chillipeper (- rood kan ook). In grote stukken gesneden
  • 1 groentebouillonblokje (Bv. van Ekoplaza)
  • 1 grote uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel gehakte, verse peterselie
  • 5 cm gemberwortel, in grove stukken
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 pak knoflook-papadums of 1 pak naanbrood

Zo maak je het:

  • Snij de bloemkool in roosjes en stoom (of kook) ze, met een snufje zout, beetgaar. Laat ze niet te zacht worden!
  • Snipper de uien en fruit ze in koekenpan, in wat olijfolie
  • Voeg de uitgelekte linzen en de fijngehakte peterselie aan de uien toe. En doe er vervolgens ook de grove stukken gember en peper bij. (Dit zodat je ze later gemakkelijk uit de pan kunt vissen)
  • Doe zoveel water in de pan dat het geheel net onder water staat en voeg het bouillonblokje toe
  • Laat het geheel 10 minuten zachtjes pruttelen
  • Pers ondertussen, in een apart pannetje, de knoflook uit. Fruit deze op laag vuur
  • Voeg vervolgens de kruiden aan de knoflook toe (kurkuma, koriander- en komijnpoeder) en roer het geheel tot een glad papje
  • Haal, na 10 minuten, de stukken gember en peper uit het linzenmengsel
  • Voeg de uitgelekte bloemkool en het kruidenpapje er aan toe en meng goed
  • Serveer met naanbrood of papadums. (En eventueel wat bruine rijst als side dish)

Gebaseerd op het gerecht van De Vegetariër

Eet smakelijk!

Vegetarisch

Meer weten?

Lees hier waar je op moet letten als je vegetarisch eet

Lees hier meer over de kracht van de linzen

En lees hier meer over obstipatie tijdens je zwangerschap

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Top