loader image
gezond
Zwanger worden Zwanger worden & zijn

Gezond zwanger worden – 10 tips

Toen we hadden besloten om voor een kindje te gaan, wilde ik de natuur maar al te graag een handje helpen. (Je bent een controlfreak of je bent het niet ūüėČ ). Ik zet 10 tips voor je op een rij, om gezond zwanger te worden.

Gezond zwanger worden

Jullie willen graag een kindje. Een speciaal moment. Hoe zou het gaan? En kunnen we √ľberhaupt wel kinderen krijgen? Het zijn toch vragen die door je hoofd spelen. Je weet immers nog niet waar je aan begint.

Zelf vond ik het in ieder geval leuk, om me op mijn eigen manier voor te bereiden op de zwangerschap. Ik begon artikelen te lezen over gezond zwanger worden en over eten dat de vruchtbaarheid zou bevorderen. Voor sommigen klinkt dat misschien een beetje overdreven. Maar eigenlijk vind ik het helemaal niet zo raar om je hierin te verdiepen. Je bereidt je lichaam immers voor op een grote taak. En je verdiepen in een gezonde leefstijl is nooit verkeerd. Of je nu voor een kindje gaat of niet ūüôā

Mijn 10 tips

 1. Minder met alcohol

Eigenlijk had hier moeten staan: ‚Äúdrink geen alcohol‚ÄĚ. Alcohol vermindert namelijk de vruchtbaarheid. Maar ik houd echt van een wijntje op z‚Äôn tijd. (Wie niet?) En om nou meteen een geheelonthouder te worden, dat ging me wat ver. Want misschien duurt het nog wel een jaar (of langer) voordat je zwanger wordt. En tot die tijd wil je toch ook nog kunnen genieten ūüôā Ik koos er daarom voor, om v√≥√≥r mijn eisprong nog wel af en toe een wijntje te drinken. En na mijn eisprong niet meer.

 1. Stop met roken

Confession: ik heb zelf nooit gerookt. En ik realiseer me dan ook, dat het makkelijker gezegd is dan gedaan om te stoppen. Maar toch mocht deze niet in het rijtje ontbreken. Roken vermindert de vruchtbaarheid en het verhoogd de kans op een miskraam.

 1. Start de dag met een glas lauwwarm water citroen

Een super simpele manier om dagelijks een shot vitamine C¬†binnen te krijgen. We weten allemaal dat vitamine C belangrijk is voor je weerstand. En een goede weerstand is natuurlijk essentieel om zwanger te kunnen worden. Daarnaast reinigt het citroenzuur de lever. Wel zo handig om die wijntjes van afgelopen weekend af te voeren ūüėČ

Ook lekker: detox water met komkommer, munt en citroen!

Ongezond

 1. Drink 2 liter water per dag

Door dagelijks voldoende water te drinken, reinig je op een natuurlijke manier je lichaam. Daarnaast helpt het, om niet ongezond te snacken. Door water krijg je namelijk een vol gevoel en zo laat je die chocoladereep misschien liggen.

(Je zou het niet zeggen, maar ook het hebben van over- of ondergewicht heeft invloed op je vruchtbaarheid. Probeer daarom bewuste keuzes te maken, als het op een lekker tussendoortje aan komt).

 1. Matig met koffie

Deze kwam voor mij best als een verrassing, maar koffie heeft dus invloed op je vruchtbaarheid. (En hetzelfde geldt voor cola). Probeer daarom zoveel mogelijk te matigen met koffie.

Zeker voor de fanatieke koffieleuten kan het wennen zijn om minder, of zelfs helemaal geen koffie te drinken. Maar je zult merken hoe snel je lichaam er aan went.¬†Kan je echt niet zonder je dagelijkse bakkie? Bekijk dan of er lekkere cafe√Įnevrije alternatieven zijn.¬†Ik vond verse muntthee met honing ook een lekkere vervanger.

 1. Neem multivitaminen voor aanstaande mama’s

Zelf gebruikte ik de Zwanger Worden multivitaminen van Etos. Want laten we eerlijk zijn: het schiet er altijd wel een keer bij in, om voldoende groenten of fruit binnen te krijgen. Handig aan deze pillen is dat er ook foliumzuur in zit. Dit is belangrijk als je zwanger wilt worden, omdat het de kans op een kindje met een handicap aanzienlijk verminderd.

Multivitaminen zijn uiteraard geen vervanging van een gevarieerde voeding.

 1. Eet lekker veel groenten en fruit

Eet dagelijks 2 stuks fruit en vul ’s avonds je bord voor de helft met groenten. Dan zit je sowieso goed. Vooral groene bladgroenten zitten boordevol vitaminen. Geen zin in een salade iedere dag? Maak dan eens een soepje (zoals de super snelle spinaziesoep) of maak een smoothie. Wat dacht je bijvoorbeeld van een avocado, spinazie, banaan-smoothie? Zo gemaakt en heel lekker!

gezond

 1. Zorg voor voldoende Omega-3

Omega-3 zorgt voor een goede hormoonbalans. Daarnaast zorgt het, als je eenmaal zwanger bent, voor een goede hersenontwikkeling bij je kindje. Omega-3 zit niet alleen in (vette) vis, maar ook in bijvoorbeeld walnoten. Neem daarom regelmatig wat nootjes mee naar je werk, doe een handje zonnebloem- of pompoenpitjes door je salade, of maak het chill bread van Rens Kroes.

 1. Eet zo puur mogelijk

Kies voor verse groenten en fruit en maak bewuste keuzes. Probeer kant-en-klare zakjes zoveel mogelijk te laten staan en mix in plaats daarvan zelf kruiden uit je keukenkastje. In kant-en-klare zakjes zitten vaak veel E-nummers en die heb je in principe nergens voor nodig. Probeer daarnaast ook aspartaam te mijden. Dit heeft een remmende werking op je eisprong. Aspartaam zit onder andere in light producten.

Nog een tip: vrouwen die zwanger willen worden, wordt aangeraden om volle in plaats van magere melk en yoghurt te nemen. Het oestrogeen en de progesteron uit deze volle producten bevorderen de ontwikkeling van het eitje.

    10. Macapoeder

Deze laatste tip heb je waarschijnlijk niet direct in je keukenkastje staan. Maca is een kruid dat boordevol mineralen zit. Het verbetert de gezondheid van sperma en eicellen, het verhoogd het libido en het verbetert de hormonale balans. Je kunt Maca o.a. in poedervorm kopen bij de DA. Vervolgens kan je het toevoegen aan bijvoorbeeld smoothies.

Maca schijnt te helpen bij bepaalde vruchtbaarheidsproblemen. Maar net zoals voor andere superfoods, geldt ook voor Maca: overdrijf niet met het gebruik van dit kruid. Eén eetlepel per dag is voldoende. Daarnaast wordt het aanbevolen om elke maand dat je Maca gebruikt, het één week niet te gebruiken.. Lees je altijd eerst even goed in, over het gebruik van dit soort superfoods.

Tot slot

Verder geldt natuurlijk: just go with the flow. Laat het gezond eten en het zwanger worden geen obsessie worden. Geef de natuur de tijd om haar werk te doen.

Be patience. Everything will come to you, in the right moment

gezond

Follow my blog with Bloglovin

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Top