loader image
Zwanger worden & zijn

Alles wat je moet weten over ‘ontpillen’

Je hebt er vaak over nagedacht, en dan is het eindelijk zo ver. Jullie besluiten om samen voor een kindje te gaan. Voor veel meiden betekent dit: stoppen met de pil. Een speciaal moment. Want vanaf nu zou je iedere maand zwanger kunnen worden! Maar tegelijk weet je totaal nog niet waar je aan begint. Behalve dat er dus een leuke tijd aan breekt is het eigenlijk ook best spannend. Want; zal het allemaal wel goed gaan en kunnen jullie überhaupt kinderen krijgen?

De natuur laat zich niet plannen

Ook al kiezen jullie er in het begin misschien voor om het nog “even rustig aan te doen”, toch is het stiekem iedere maand weer een teleurstelling als je weer ongesteld wordt. Dit komt simpelweg omdat je nog niet weet hoe lang het allemaal zal gaan duren. Want laten we eerlijk zijn: als je eenmaal besluit dat jullie graag een kindje willen, dan wil je dat liefst ‘nu meteen’.

Maar de natuur laat zich niet plannen helaas. En zo beland je dus ineens in een spoedcursusje ‘loslaten’. En dat is zeker voor control freaks zoals ik best even wennen.

“Be patient. Everything comes to you in the right moment”

“Ontpillen”

Betekent zwanger worden voor jou dat je stopt met de pil? Geef je lichaam dan eerst de tijd om te ‘ontpillen‘. Op het internet lees je wisselende verhalen hierover. Er zijn natuurlijk altijd de lucky few die meteen na het stoppen met anticonceptie zwanger worden (of zelfs door de pil heen!). Maar over het algemeen moet je lichaam toch echt weer even zijn eigen ritme terug vinden. Vaak betekent dit dat het om te beginnen even duurt voordat je weer een natuurlijke onttrekkingsbloeding krijgt. Bij mij duurde dit ongeveer 1,5 maand. Maar je leest ook verhalen van 6 maanden tot zelfs een jaar. Ben je na 3 maanden nog niet ongesteld geworden? Dan is het raadzaam om even naar je huisarts te gaan.

Je ‘natural flow’

Na je eerste ‘natuurlijke period’ is je cyclus waarschijnlijk nog even onregelmatig. Hierdoor is het onvoorspelbaar wanneer je ongesteld wordt (oh no) en daarnaast weet je zo ook niet wanneer en of je een eisprong hebt. Niet zo fijn dus.

Hou in ieder geval je cyclus (en de symptomen van je lichaam) bij in een speciale app. Ik gebruikte hiervoor de app Womanlog Pro. Dit helpt je om inzicht te krijgen in je ‘natural flow’. En zeker die control freaks zoals ik zijn erg blij met dit soort tooltjes.

Voel je je ‘biologische klok’ tikken dan kan “het ontpillen” een reden zijn om al eerder (voordat jullie voor het ‘eggie’ gaan) te stoppen met de pil.

Voordelen van stoppen met de pil

 • Natuurlijke hormoonbalans: je lichaam is weer ‘au-naturel’ zonder al die hormonen
 • Je hebt weer een ‘echte’ eisprong
 • Verhoogd libido (ook leuk voor je hubby)
 • Minder emotioneel, meer in balans
 • Betere gemoedstoestand

Nadelen van stoppen met de pil

 • Het duurt even voordat je weer in balans bent. Je bent dus (zeker in het begin) de controle kwijt
 • Je moet (als je nog niet direct zwanger wilt worden) alternatieve anticonceptie gebruiken, zoals condooms. Iets minder romantisch misschien, maar wel zo veilig!

Gestopt met de pil, en nu?

Wil je zwanger worden? Begin dan zodra je stopt met de pil met slikken van foliumzuur. (Te koop bij onder andere de Etos en de Albert Heijn). Dit verkleint de kans op een hazenlip of een open ruggetje bij je kindje. Geadviseerd wordt om in ieder geval 4 weken vóór je zwangerschap hier mee te beginnen. Heel leuk, hoor ik je denken, want je weet natuurlijk nog niet wanneer je zwanger wordt… Maar ook al duurt het nog even: gewoon meteen beginnen met die pilletjes. En daarna:

Go with your (natural) flow!

TIP:

Wil je meer weten over hoe je je kansen op een zwangerschap kunt vergroten? Dan is het boek Innesteling echt een aanrader. Het staat vol praktisch tips, die je misschien net dat extra zetje kunnen geven.

Benieuwd hoe het uiteindelijk bij mij ging? In deze blog vertel ik je alles over hoe zwanger worden van ons tweede kindje wat langer duurde en hoe ik toen positief bleef. Liever een video kijken? Hier bekijk je mijn verhaal van zwanger worden tot en met de bevalling op YouTube.

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Top