loader image
ICSI
Zwanger worden & zijn

Lisa (29) wacht al 3 jaar op een 2e kindje en ondergaat ICSI

Het krijgen van een kindje blijft een wonder en is alles behalve vanzelfsprekend. En of het nu om je eerste of je zoveelste kindje gaat, een kinderwens is een oergevoel. Lisa en haar man hebben al een zoontje en willen graag een broertje of zusje voor hem. Ze wachten inmiddels 3 jaar op hun 2e wondertje en ondergaan nu ICSI*. Mama Lisa vertelt hoe dit is en hoe haar omgeving hier mee omgaat.

ICSI

“When everything seems to be against you,
remember that an airplane takes-off against the wind, not with it.”
Henry Ford

“Na ruim 1,5 jaar werden we zwanger van ons zoontje Luá. Een natuurlijke conceptie, een natuurlijke bevruchting. Een wonder, zo blijkt nu. Want met de informatie die wij nu hebben zou dit eigenlijk onmogelijk moeten zijn”.

ICSI

“Ik kan me niet voorstellen hoe het is om mijn cyclus niet bij te houden”

“De meeste paren in onze leeftijdsgroep (92% om precies te zijn) worden zwanger binnen het eerste jaar. Toen ik stopte met borstvoeding voor Luá (na ongeveer 6 maanden) waren we klaar om voor een 2e te gaan. We begonnen met het volgen en timen van mijn cyclus. Ik gebruikte hiervoor de ovulatiecalculators die je op je telefoon kunt vinden, gecombineerd met home-ovulatie-voorspellingspakketten. En zo probeerden we het te timen, zodat we weer zwanger zouden raken. Eigenlijk is het voor mij nu onmogelijk om me voor te stellen hoe het is om mijn cyclus, mijn eisprong en alle bijbehorende symptomen niet bij te houden. Nadat we dit alles anderhalf jaar hadden gedaan, besloten we dat het tijd was om ons te laten onderzoeken”.

ICSI

“We kregen de indicatie ICSI”

“Toen we aan het einde van 2017 hoorden dat de zwemmers van mijn man nou niet bepaald de Olympische Conceptie-spelen zouden winnen, stonden we voor een keuze. Het voordeel van iets te kiezen hebben is dat je dan nog een beetje het idee hebt dat je het heft in eigen hand hebt. Het nadeel is dat je, inderdaad, moet kiezen. Uiteindelijk hadden wij geen echte “keuze” en kregen we de indicatie ICSI”.

ICSI

Fotografie: Joyce Boutkan

“Maar dan alsnog moesten we nadenken over dit traject. Wilden we al wel meteen de hele molen in? Wilden we de natuur niet toch nog een kans geven? En hoe zit het met de ethische bezwaren? Na dagenlang brainstormen en na ook de ratio te laten werken (ik ben immers ook geen 18 meer), hebben we toch besloten om het te doen. En zo zitten we inmiddels in ICSI poging nummer 4”.

ICSI

“Ondanks het hele traject ben ik een evenwichtiger persoon geworden”

“Mensen vragen wel eens hoe ik positief blijf en hoe ik de moed erin houd. Door het hele traject ben ik in ieder geval nog bewuster en gezonder gaan leven in allerlei opzichten. Niet alleen het slikken van voedingssupplementen, maar ook beweging en je mindset zijn zo belangrijk. Ondanks het hele traject kan ik zeggen dat ik een evenwichtiger persoon ben geworden”.

ICSI

Fotografie: Joyce Boutkan

“Als het wat minder goed gaat dan mediteer ik”

“Ik praat veel met mijn man. Hij is vrij nuchter en positief ingesteld. Dit helpt mij. Als het wat minder gaat dan mediteer ik. Ik mediteer dan geen uur per dag. Maar ik probeer wel enkele keren per week in bad te gaan liggen en mijn gedachtes te observeren. Dit is voor mij de manier om erachter te komen dat gedachtes komen en gaan, komen en gaan. Spiritualiteit helpt mij ook heel erg, maar het is zo’n container-begrip geworden. Soms is het lastig om door de bomen het bos te zien. En dan helpt spiritualiteit mij juist niet”.

ICSI

Fotografie: Joyce Boutkan

“‘Je moet er niet zo mee bezig zijn’ hoor ik vaak”

“In mijn omgeving merk ik dat mensen het soms lastig vinden hoe ze om moeten gaan met ons traject. Ik krijg de meest uiteenlopende ‘goedbedoelde’ adviezen te horen:

“Waarom kiezen jullie niet voor een zaadcel donatie, dan is het probleem zo opgelost, toch ?
Ok doen we ff..

“Meerdere kinderen hebben is ook niet alles hoor!”
En waarom hebben jullie er dan zelf drie?

“Hebben jullie al eens aan adoptie gedacht?”
Nee – vertel!

“Je moet er niet zo mee bezig zijn!”
Aha. Dus dát is de oplossing. Dat de artsen me dat nog nooit verteld hebben!

“Wil je die van mij af en toe lenen?”
Toch net anders hè, een kind lenen

“ Jij werkt toch al 5 dagen met kids en dan toch nog…. “

“ Maar je bent pas 29 en jullie hebben toch al een mooi kindje”
Klopt een heerlijk kind.

“Ik ben dankbaar voor wat ik allemaal heb. Maar er is een gemis”

“In ons hart is plaats voor nog een kindje. Een broertje of zusje voor Luá. Mensen vinden het gewoon erg lastig erkenning te geven voor een “nogal gevoelig” probleem en weten daar niet altijd mee om te gaan. Of ze weten niet om te gaan met de emotie die er bij komt kijken. En dan krijg je van die adviezen / opmerkingen waar je helemaal niks aan hebt. Soms wordt het verdriet gebagatelliseerd of krijg ik adviezen waar ik niets mee kan. Het ene moment raakt me dat, het andere moment leg ik het naast me neer of ik ga het gesprek aan. Maar onder de streep ben ik blij met de openheid. Het geeft me lucht. En mooie gesprekken met de bijzondere en waardevolle mensen om me heen! Meestal is het allemaal heel goed bedoeld. Je leert er ook mee omgaan hoor”.

ICSI

Fotografie: Joyce Boutkan

“Met mijn openheid op social media probeer ik andere vrouwen te helpen”

“Op social media zijn we bewust heel open over onze wens. Dit werkt voor mij therapeutisch. Ik ben door dit proces gedragen door veel lieve vrienden en familieleden die me hebben omringd met liefde en gunning en dat maakt het draaglijk. Misschien heeft iemand die worstelt met dit hele traject dat ondersteuningssysteem niet en ik wil dat ze weten dat ze niet alleen zijn. Daarnaast hoop ik familieleden, vrienden of geliefden te helpen die misschien hetzelfde doormaken. Ik hoop ze met mijn openheid te helpen het een klein beetje meer te begrijpen. Al kun je onmogelijk begrijpen hoe het is om dit te doorstaan totdat je het zelf hebt doorstaan”.

Liefs Lisa

Wil je Lisa en haar wens blijven volgen? Volg Lisa dan op Instagram, waar ze hun traject met mooie foto’s vastlegt.

*ICSI: ICSI staat voor Intracytoplasmatische sperma-injectie en is een manier van medisch geassisteerde voortplanting waarbij één spermacel rechtstreeks wordt ingebracht in een eicel. De bevruchting gebeurt kunstmatig. (bron: Wikipedia)

ICSI

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Callista
  november 23, 2018 at 7:31 pm

  Je bent op vele vlakken een inspiratiebron , een steun en bovenal een prachtig mens.

  • Reply
   mindfulmoms
   november 23, 2018 at 8:14 pm

   Wat een lieve reactie. Dankjewel

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top