loader image
Zwanger worden Zwanger worden & zijn

Wat voor invloed heeft stress op je vruchtbaarheid?

Als je zwanger wilt worden heeft iemand dit vast wel eens tegen je gezegd: “Je moet er niet teveel mee bezig zijn”. Want daardoor zou je je kinderwens wel eens in de weg kunnen staan. Maar is het nou echt zo ‘ongezond’ om veel met zwanger worden bezig te zijn? En wat voor invloed heeft stress op je vruchtbaarheid? Ik ging op zoek naar een medische onderbouwing en vroeg aan orthomoleculair therapeut Karlijn Hoebe hoe het echt zit.

Van zwangerschapswens naar -stress

Toen we hadden besloten om voor een kindje te gaan, wilde ik het liefst meteen zwanger zijn. Gelukkig kon ik mijn wens nog wel relativeren en waren we uiteindelijk binnen een aantal maanden zwanger. Maar zeker wanneer je al wat langer met je kinderwens bezig bent, kan het moeilijk zijn om je gedachten er van af te houden. Zwangerschapsfora staan vol met reacties zoals ‘je moet er niet teveel mee bezig zijn’. Maar is dit wel echt zo? Orthomoleculair therapeut Karlijn Hoebe geeft het antwoord.

Feit of fabel: ‘Je moet er niet teveel mee bezig zijn’

“Allereerst is er natuurlijk helemaal niets mis met een groot verlangen om zwanger te worden” licht Karlijn toe. “Wanneer er echter stress ontstaat doordat je op het hele proces teveel controle wilt houden, dan is dit niet bevorderlijk, voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. In veel gevallen komt dat doordat de gewenste situatie er nog niet is. In de praktijk zie ik dit me name bij vrouwen bij wie het na een jaar nog steeds niet is gelukt om zwanger te raken”.

Invloed stress op vruchtbaarheid pasgeboren baby

Heeft stress echt invloed op de vruchtbaarheid?

“Het antwoord daarop is ‘ja’. Langdurige stress vermindert de vruchtbaarheid, bij zowel de man als de vrouw. Op het moment dat er stress is, maken je bijnieren meer van het stresshormoon cortisol aan. Af en toe een beetje stress is geen probleem, maar een langdurige overdosis cortisol verstoort echter veel processen in je lichaam. Belangrijk om te weten is dat progesteron het grondstofhormoon is voor cortisol. Oftewel, cortisol wordt aangemaakt uit progesteron. Hoe meer stress, hoe hoger de aanmaak van cortisol en hoe minder progesteron er overblijft voor andere functies, zoals de opbouw van het baarmoederslijmvlies”.

Invloed stress op vruchtbaarheid babyvoetjes in handen

Maakt het nog uit waar de stress door wordt veroorzaakt?

“Nee. Stress ontstaat op allerlei verschillende manieren. Het lichaam krijgt niet alleen stress van het te druk hebben (mentale stress) maar ook van bijvoorbeeld: verkeerde voeding, slecht slapen, overmatige fysieke inspanning en andere toxische belasting. Ook dit heeft dus invloed op je gezondheid en daarmee je vruchtbaarheid. Je hersenen maken geen onderscheid waar de stress vandaan komt en activeren bij iedere vreemde impuls het stress-systeem. Zo is stress bijvoorbeeld ook van invloed op de darmflora. En gezonde darmen liggen aan de basis voor een evenwichtige hormoonhuishouding. Zorg dus goed voor jezelf“.

Wanneer verandert gezonde spanning in stress?

“Met name wanneer er geen momenten meer zijn waarop je het zwanger worden af en toe even los kunt laten. Dat betekent uiteraard niet dat je geen groot verlangen mag hebben. Er zijn een aantal signalen waaraan je als vrouw mogelijk kunt merken dat je er teveel mee bezig bent. Denk hierbij aan: stemmingswisselingen, prikkelbaar of neerslachtig zijn, slecht slapen, weinig plezier hebben in de dingen die je doet en je moeilijk kunnen concentreren op gesprekken”.

Invloed stress op vruchtbaarheid zwangere buik

Welke tips zou jij vrouwen geven om het zwanger worden los te laten?

“Als je al wat langer bezig bent met zwanger worden, is het makkelijker gezegd dan gedaan om het los te laten. Toch kunnen deze tips je misschien helpen:

  • “Zorg voor voldoende momenten van rust en ontspanning. Denk hierbij aan ademhalingsoefeningen of yoga.
  • Plan eventueel tijd om er wel mee bezig te zijn door bijvoorbeeld voor jezelf te schrijven. Dit maakt het makkelijker om het ook af en toe los te laten.
  • Blijf dingen ondernemen waar je blij van wordt.
  • Omring jezelf met mensen waarvan je houdt.
  • Op het moment dat je merkt dat je toch iedere keer weer in gedachten verzeild kan je jezelf toespreken met ‘’STOP, nu even niet, later weer.’’

Je hoeft je wens/verlangen heus niet kleiner te maken, maar weet dat je juist hieraan bijdraagt door het af en toe los te laten”.

Voor persoonlijk advies op het gebied van je hormoonbalans kan je contact opnemen met orthomoleculair therapeut Karlijn Hoebe via info@karlijnhoebe.nl. Door middel van jouw klachtenbeeld en indien nodig aanvullend laboratoriumonderzoek kan Karlijn een persoonlijk adviesplan voor je opstellen op het gebied van voeding, suppletie (indien nodig) en aanvullende leefstijladviezen. Karlijn heeft een praktijk voor orthomoleculaire therapie in Amsterdam, maar daarnaast biedt zij ook online haar diensten aan. Je kunt hiervoor een vergoeding krijgen bij de meeste zorgverzekeraars. Kijk voor meer informatie op www.karlijnhoebe.nl

Wil je nog meer lezen over zwanger worden? Lees dan mijn 10 tips om gezond zwanger te worden.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Top