loader image
Borstvoeding
Baby & Mom Zwanger worden & zijn

Borstvoeding: 5x dit wil je er over weten

Borstvoeding geven. Ik vind het iets moois. Maar het is zeker niet (altijd) iets vanzelfsprekends. Het moet je namelijk maar gegund zijn. Gelukkig was dit zo bij ons. Want ondanks dat ons zoontje prematuur is geboren, is het toch gelukt. Uiteindelijk heb ik 6 maanden borstvoeding gegeven. Op basis van deze ervaring geef ik je graag een paar tips.       

1. Borstvoeding? Een goed begin is het halve werk

Borstvoeding geven is niet altijd zo makkelijk als dat het er uit ziet. Het is best een techniekje. En daarvan is vooral het aanleggen essentieel voor prettig voeden. Laat het je daarom goed uitleggen. Doordat wij een paar dagen in het ziekenhuis moesten blijven na de bevalling, heeft een geduldige verpleegster ons hier heel goed in gecoacht. Door een goede basiskennis is de kans dat je, eerder dan je misschien zou willen, stopt met het geven van borstvoeding een stuk kleiner. Bel dus die lactatiedeskundige en laat je informeren.

2. Probeer eens een handkolf

Als je mij voor mijn zwangerschap had verteld dat ik een handkolf zou gaan gebruiken, dan had ik je voor gek verklaard. Een ‘handkolf’. Alleen het woord al! Maar aan de elektrische kolf voelde ik me altijd zo’n melkkoe. Daar zat ik dan in m’n eentje, midden in de nacht, te luisteren naar het ritmische, zeurende geluid van de kolfpomp. Pfff…bah. En dus besloot ik die handkolf toch te proberen.

Ik was verrast! Met de handkolf van Avent ging het kolven ineens zoveel prettiger. Ik kolfde sneller en meer. En ik kon ’s nachts lekker in m’n warme bedje blijven. Ik ging gewoon een beetje rechtop zitten en omdat de kolf nauwelijks geluid maakt had mijn man nergens last van. Ook tijdens een avond uitje of een dagje weg is de handkolf ideaal. Want je stopt ‘m gewoon in je tas. Nooit gedacht dat ik het ooit zou zeggen: maar ik zou een handkolf alle vrouwen aanraden 🙂

3. Heb geduld met kloofjes

Toen één van mijn borsten langzaam steeds meer pijn ging doen tijdens het voeden, dacht ik dat dit er bij hoorde. En dus bleef ik stug door gaan. Tot dat ik een kloofje had. Auw, dit was niet fijn. Ik was er helemaal klaar mee. Ik wil stoppen! Het beste advies? Je kindje niet meer aanleggen aan de pijnlijke borst en die kant net zolang afkolven tot dat het wondje helemaal genezen is. (Hier duurde dat ongeveer een week). Koop daarnaast kloof-compressen, van bijvoorbeeld Multi Mam, om het genezingsproces te bevorderen. Die compresjes waren echt mijn lifesavers! Toen alles weer genezen was, gingen het voeden op de een of andere manier nog beter dan daarvoor.

4. Meld je aan bij La Leche League

La Leche League. Ik had er nog nooit van gehoord. Maar als je je eenmaal gaat verdiepen in het geven van borstvoeding, dan kom je deze naam al snel tegen. La Leche League is een vrijwilligersorganisatie die al je vragen over borstvoeding kan beantwoorden. Bezoek hun website of meld je aan bij hun Facebook-groep. Daar kan je op steun rekenen van andere moeders, als je het bijvoorbeeld even niet meer ziet zitten met die nachtvoedingen. En natuurlijk kun je er terecht voor tips.

5. Tot slot: een weetje over kunstvoeding

De World Health Organisation adviseert vrouwen om hun kind in ieder geval tot 6 maanden enkel borstvoeding te geven. Maar of je nu 6 maanden, 2 jaar of helemaal geen borstvoeding geeft, er is wat mij betreft geen goed of fout. Respect voor alle mama’s ✌? Geef je kunstvoeding? Wist je dan dat je gewoon kunstvoeding nummer 1 kunt blijven geven? Zelfs wanneer je kindje ouder is dan 6 maanden? ‘Opvolgmelk’ (kunstvoeding voor baby’s vanaf 6 maanden) is namelijk slechtst een marketingstunt. En dit type kunstvoeding wordt door de WHO zelfs als ‘onnodig en ongeschikt’ bevonden. Hoe dat zit lees je hier.

Wat zijn jouw ervaringen met het geven van borstvoeding? Laat hieronder een reactie achter. Wil je nog meer tips over het moederschap? Lees dan ook de first time mommy peptalk.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Top