loader image
Baby & Mom

How to survive een museum met je baby

I did it! Ik ben deze week voor het eerst naar een museum geweest met onze éénjarige. En nu hoor ik je denken: “wat heeft een baby nou aan een museum?” Inderdaad. Niks. Maar ik had zin om te gaan (met mijn kersverse Museumjaarkaart) en mijn man moest werken. Dus zoonlief had geen keus haha 😉 En zeg nou zelf: je kunt toch niet vroeg genoeg beginnen met die culturele opvoeding? Het werd het Rijksmuseum in Amsterdam. Ik geef je vandaag een mini-cursus ‘How to survive een museum met je baby’.

De voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Maar echt. Wist je bijvoorbeeld dat je in de meeste musea, slechtst een tas ter grootte van een A4 mag meenemen? Pak dus niet uitgebreid je luiertas in, maar ga voor een kleine shopper en neem alleen het hoofdzakelijke mee.

De survival-kit

Ik hoef je natuurlijk niet te vertellen wat je meeneemt voor je kindje. De basics uit je luiertas, neem je ook mee naar het museum. Je baby zelf heeft niet zoveel aan het museumbezoek. Neem daarom voor de zekerheid wat mee zodat hij zichzelf kan vermaken. Denk aan een broodje, een flesje of een speeltje (zonder geluid!). Neem eten en drinken mee dat je kind makkelijk zelf kan eten, zonder al teveel rommel. Een krentenbol bijvoorbeeld. Een flesje bereid je thuis voor. Maak hem iets te heet en wikkel het in aluminiumfolie. Dan is het flesje nog lekker warm, wanneer je baby het in het museum drinkt.

Het vervoer

Ik woon zelf in Amsterdam en stond na 2 haltes al voor de deur van het Rijksmuseum. Woon je verder weg? Dan zou je het vervoer kunnen timen met de slaapjes van je kind. Is je baby nog heel klein? Ideaal! Dan kan hij lekker in de kinderwagen slapen, terwijl jij al die mooie schilderijen bekijkt.

De meeste musea zijn rolstoeltoegankelijk en dat betekent dus ook toegankelijk voor buggy’s. Wil je met je draagzak of doek komen? Let er dan op dat rugdragen in veel musea niet is toegestaan.

De tijdelijke tentoonstelling: “Staatsloos”

In het museum

Om niet te hoeven wachten zou ik een Museumjaarkaart aanschaffen. Je kunt dan overal zo naar binnen. Als je los een kaartje koopt, is het zonde van het geld als je onverhoopt eerder naar buiten moet.

Houd (als het in het museum niet al te warm is) je jas aan. Dat scheelt weer wachten bij de garderobe. Bezoek je favoriete schilderijen als eerst. Dan kan je daarna op je gemak de rest van het museum bekijken, net zolang tot dat die kleine het zat is 🙂 Tip: pak voor de zekerheid een plattegrondje bij binnenkomst. Dan sta je zo weer buiten, mocht het echt nodig zijn.

Verwachtingsmanagement

Verwacht nou niet dat je met een baby op sleeptouw, rustig de bijschriften van alle 6000 schilderijen van het Rijks kunt lezen. De spanningsboog van zo’n kleintje is nu eenmaal kort en het tempo van je tour ligt dus ietsje hoger. Maar dat neemt niet weg dat het een leuke en bijzondere ervaring is met je kleintje.

De Nachtwacht

Hoe kindvriendelijk vond ik het Rijksmuseum?

Toegankelijkheid: super kindvriendelijk. We bezochten het museum met de buggy en ik werd overal proactief geholpen door het personeel. We werden begeleid naar de lift en poortjes werden direct geopend. Het museum is groot en de gangen breed. Ideaal dus met een buggy. Daarnaast was het Rijks niet al te druk op maandag.

Collectie: ik ging natuurlijk vooral voor mezelf naar het Rijks deze week en als volwassene vind ik de schilderijen prachtig. Maar voor een baby (1 jaar) zijn ze, door de donkere, zachte kleuren, soms wat lastig te zien. De volgende keer gaan we voor de felle kleuren van het Stedelijk!

Wil je nog meer leuke dingen doen met je kindje? Lees dan ook mijn blog over de leukste activiteiten met kindjes onder de 1 jaar.

Headerfoto-credits: Erik Smit

You Might Also Like...

2 Comments

  • Reply
    Mariana
    november 28, 2017 at 1:15 am

    Leuk om te lezen! Ga ik ook binnenkort doen;)

    • Reply
      Gerdine
      november 29, 2017 at 8:33 pm

      Moet je doen! Is echt een leuke ervaring!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top