loader image
Zwanger worden & zijn

Als zwanger worden langer duurt: zo bleef ik positief

Anderhalf jaar duurde het voordat we zwanger werden van ons 2e kindje. Misschien is dit slechts een fractie van wat je zelf meemaakt of misschien zit je zelfs al in een medisch traject. Maar het verlangen en de hoop van iedere vrouw die zwanger wil worden is hetzelfde: iedere maand waarin je niet zwanger wordt is er eigenlijk één teveel. In deze blog vertel ik je ons verhaal en hoe ik positief probeerde te blijven iedere maand. Ik hoop dat je iets aan de tips hebt en dat jullie wens snel in vervulling mag gaan.

Ons verhaal

In augustus 2017 besloten we voor een 2e kindje te gaan. Ik stopte met de pil en was er toen verder nog niet zo mee bezig. We zouden wel zien wanneer het kwam en het had ook geen haast allemaal. Van Cas waren we na zo’n 4 maanden al zwanger. Dan zal het dit keer vast ook niet zo lang duren dacht ik bij mezelf. Maar naar mate de maanden voorbij streken begon ik wat ongeduldig te worden. En je begint je toch af te vragen: hoezo is het nog niet gelukt? Inmiddels was er bijna een jaar voorbij zonder resultaat en ik stond eigenlijk op het punt om naar de gynaecoloog te gaan. Gewoon voor de zekerheid, even checken. Maar na 11 maanden bleek ik toch ineens zwanger. Helaas was dit geluk maar van korte duur. Want na een week kreeg ik een vroege miskraam. Wat was ik verdrietig en teleurgesteld. Zouden we nu weer een jaar moeten wachten? Voor mijn eigen gemoedsrust gingen we toch nog naar de gynaecoloog. Alles bleek helemaal in orde bij ons allebei. Wat een opluchting. En wat een fijne bevestiging van dat wat we eigenlijk al wisten. De control freak in mij besloot dat het enige wat ik nu nog kon doen was loslaten en vertrouwen hebben. Wil jij ook zwanger worden, dan zal je waarschijnlijk wel weten dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Maar ‘Trust the timing of your life’ werd mijn nieuwe motto en ik deed de volgende dingen om mijn maandelijkse cyclus door te komen.

Social media beperken

Om mij goed te kunnen focussen op de timing van míjn leven, voelde ik de behoefte om een beetje naar binnen te keren. In de laatste maanden voordat ik zwanger werd beperkte ik daarom social media tot een minimum. Zodat ik me lekker kon focussen op mezelf en dat voelde heerlijk. Ondanks dat ik oprecht blij was voor iedereen die zwanger was, was iedere zwangerschapsaankondiging toch een beetje een klap in mijn gezicht. Je gunt het die ander zo, maar het herinnert je weer aan een wens die voor jou nog niet in vervulling is gegaan.

Simpele aanpassingen in je voeding

Ik vond het fijn om op een positieve manier met het zwanger worden bezig te zijn. Dit deed ik door goed voor mezelf te zorgen op het gebied van eten en drinken. Hiermee bedoel ik niet dat ik mijn hele voedingsschema omgooide. Maar ik keek gewoon naar wat goed voelde, zonder hier te krampachtig mee om te gaan. Ik dronk bijvoorbeeld veel water en probeerde koffie te laten staan. Van koffie wordt namelijk gezegd dat het de vruchtbaarheid belemmerd. Daarnaast dronken we bijna iedere dag een glas water met een theelepel geweekt chiazaad. In chiazaad zitten enorm veel antioxidanten die van gunstige invloed zijn op je vruchtbaarheid. Wil je meer van dit soort tips, dan is het boek Innesteling een aanrader. Een super fijn en praktisch boek over zwanger worden.

Sporten voor stress-relief

Duurt het zwanger worden langer dan verwacht, dan kan dit uiteindelijk spanning met zich meebrengen. Het hielp mij daarbij erg om af en toe te sporten. Ik merkte dat ik hierdoor beter los kon laten, dat ik meer ontspannen was en dat ik positiever ging denken. Daarnaast is fit worden natuurlijk altijd goed als je zwanger wilt worden. En daar hoef je echt geen fanatieke sporter voor te worden 😉 Regelmatig wandelen, aan yoga doen of fitnessen is al super goed. En Mediteren is ook een fijne manier om te ontspannen.

Intenties zetten met de maan

Na onze miskraam ging ik me meer verdiepen in de maan. Ik denk om een soort ‘houvast’ voor mezelf te creëren. De maan heeft een enorme aantrekkingskracht (vooral op vrouwen) en maakt iedere maand een cyclus door van opbouwen en afbouwen. Dit is vergelijkbaar met de cyclus die je als vrouw doormaakt. Nieuwe maan staat in het teken van intenties zetten. Tijdens nieuwe maan schreef ik daarom in mijn bullet journal op waar ik mij die maand op wilde focussen. Bijvoorbeeld ‘Ik heb vertrouwen’. Tijdens wassende maan schreef ik op hoe ik die doelen wilde behalen, bijvoorbeeld ‘1x per dag mediteren’. En met volle maan bedacht ik wat ik wilde los laten. Tot slot zorgde ik met afnemende maan goed voor mezelf en besteedde ik extra aandacht aan ontspanning. Dit hielp mij om iedere maand weer positief door te komen. Wil je hier meer over weten? Lees dan Leven met de Maan. Een super praktisch boek waarin heel toegankelijk wordt uitgelegd hoe je met de maanenergie kunt werken. Of download de app My Moon Phase, zodat je alvast weet wat de stand van de maan is op dit moment.

Kies een symbool voor positieve gedachten

Een symbool in de vorm van een edelsteen, ketting of ring kan je helpen herinneren aan je positieve gedachten. Ik koos daarom regelmatig een edelsteen met bepaalde eigenschappen uit, die ik bij me hield gedurende de maand. Dit klinkt misschien zweverig. Maar dit soort dingen kunnen op een positieve manier tussen je oren gaan zitten 🙂 Geen idee welke steen je moet kiezen? Ik koos meestal voor Groene Calciet (geeft vertrouwen en helpt los te laten) of Bergkristal (stimuleert en kalmeert, brengt balans).

Vraag tips aan een expert

Tot slot heb ik heel veel gehad aan de tips van Linda Reinhardt. Linda is expert op het gebied van vruchtbaarheid en via o.a. Instagram geeft ze hele handige tips m.b.t. zwanger worden. Zelf heeft ze ook moeite gehad met zwanger worden, dus ze is naast een professional ook nog ervaringsdeskundige. Je kunt haar persoonlijke vragen stellen via een privébericht op Instagram of een consult bij haar boeken. 

Ik hoop oprecht dat je iets hebt aan mijn tips. Hang in there lieve mama en onthoud:

Trust the timing of your life

Uiteindelijk was ik na 6 maanden weer zwanger, van een meisje. Inmiddels ben ik alweer 26 weken. Het is en blijft een wonder.

Meer lezen over zwanger worden? Lees hier het persoonlijke verhaal van van Lisa. Ze probeerde 3 jaar zwanger te worden van hun 2e kindje, onderging ICSI en is inmiddels bijna uitgerekend.

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Corine Boxmeer
  april 15, 2022 at 10:19 am

  Welke steen heb je nodig als je zwanger wilt worden maar het lukt al 2 jaar niet?

  • Reply
   mindfulmoms
   augustus 19, 2022 at 6:52 pm

   Hi Corine, ik zie je reactie nu pas. Sorry daarvoor! Van wat ik weet is maansteen een hele fijne steen voor vruchtbaarheid. Maar als je uitgebreide, betrouwbare informatie hierover wilt dan raad ik je aan om even een mailtje te sturen naar Cherish van Flowrish. Zij is edelsteentherapeut en kan je heel goed adviseren. Ik hoop dat het jullie snel gegund is. Liefs, Gerdine

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top