loader image
Baby & Mom Musthaves & DIY

Een zero waste party: feest vieren met minder afval

Vorige week vierde ik mijn verjaardag. Onze vriendengroep is, inclusief kindjes, inmiddels te groot geworden voor ons kleine appartementje in Amsterdam Zuid. Daarom vierden we het feest op een leuke locatie met buitenspeeltuin in Amsterdam West. Deze locatie streeft naar een zo klein mogelijke footprint. Ik besloot dit door te trekken en te bekijken hoe ik van mijn verjaardag een ‘zero waste party’ kon maken: Feest vieren met zo min mogelijk afval.

Een alternatief voor ballonnen

Over het oplaten van ballonnen is de laatste tijd veel te doen. Het is enorm milieuvervuilend. En ballonnen staan in Nederland zelfs op nummer 5 van het meest gevonden zwerfafval aan onze kustlijn. Nu was ik sowieso niet van plan om ballonnen op te laten, maar het ophangen van ballonnen zorgt natuurlijk ook voor extra (wegwerp)plastic. Kies daarom bijvoorbeeld voor paperballs. Die zien er leuk uit en je kunt ze prima later nog een keer gebruiken. Je koopt ze o.a. bij de Hema of de Action. Op onze feestlocatie waren plastic slingers vervangen door een stoffen variant.

zero waste party paperballs

Gebruik biologisch afbreekbaar servies

Wil je zo min mogelijk afval op je feestje, dan kies je natuurlijk voor echt servies. Misschien zelfs van de kringloopwinkel, dan is het niet erg als er iets kapot valt. Maar heb je geen zin in afwas of een volle vaatwasser? Kies dan voor wegwerpservies van biologisch afbreekbaar materiaal. Ik kocht het bij de Lidl, gemaakt van 100% suikerriet, voor een heel fijn prijsje. Lidl stopt eind 2019 zelfs volledig met de verkoop van plastic wegwerp-artikelen.

zero waste party biologisch afbreekbaar servies

Ga voor rietjes van bamboe of riet

Komen er ook kinderen op je feest? Dan kunnen rietjes eigenlijk niet ontbreken. Het ziet er feestelijk uit en het drinkt voor de meeste kindjes net wat makkelijker. Plastic rietjes zijn lekker goedkoop, maar ze zorgen ook voor een hoop afval. Wist je dat de Europese Commissie het gebruik van plastic wegwerp-rietjes vanaf 2021 zelfs helemaal wil gaan verbieden? Kies daarom voor rietjes gemaakt van bamboe of riet. Die van bamboe zijn stevig en herbruikbaar, maar wel duurder dan de rietjes van riet. Die van riet bestel je al voor 3,95 per 50 stuks (en zonder verzendkosten!) bij Cleanco, maar ze zijn wel een stuk breekbaarder.

Doe ‘bewust’ boodschappen

Let bij het doen van boodschappen o.a. op het verpakkingsmateriaal. Haal zoveel mogelijk op de markt. Noten en zoutjes koop je op de markt meestal in een papieren zak en ook groenten is vaak onverpakt. Ga je toch liever naar de supermarkt? Vervang dan een bak snack-komkommers door een komkommer zonder plastic en snijd deze zelf in reepjes of plakjes. Appelsap is ook in glazen flessen te koop, voor bier kan je ook kiezen voor flesjes in plaats van blikjes and so on. Met frisdranken zoals Cola wordt het al wat lastiger 😉

zero waste party boodschappentas

Duik zelf de keuken in

Vind je het leuk en heb je er de tijd voor, duik dan zelf de keuken in en maak wat lekkers. Dit scheelt zoveel afval en vaak ook kosten. Om de footprint van mijn feestje nog kleiner te maken skipte ik snacks met vlees en maakte ik voor de verandering eens een vegan taart; een Aardbeien Cheese Cake van PuurSuzanne. Ook stond er een erwtjesspread van Chicks Love Food op het menu en een Wortel Taart die ik versierde met nepbloemen. Om je vingers bij af te likken toch?

worteltaart met nepbloemen

Aan het einde van het feest hadden we nog geen halve vuilniszak afval met 15 volwassen en 6 kinderen. Best een prestatie toch? 😉 Wat is jouw tip voor een zero waste party? Deel hem hieronder.

Heb je na dit artikel zin om te bakken? Probeer dan ook eens de naked cake met dierenthema die ik maakte voor de 2e verjaardag van Cas.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Top