loader image
Baby & Mom Musthaves & DIY

De verjaardagstaart van Cas: een naked cake met dierenthema

Toen Cas 1 jaar werd vond ik het nog erg belangrijk dat er niet teveel suiker in zijn taart zou zitten. Dit jaar gooide ik deze principes over bord en maakte ik een heerlijk zoete verjaardagstaart. In deze blog vertel ik je hoe ik de taart én de versiering maakte.

Het maken van een grote verjaardagstaart stond al jaren op mijn bucketlist. Ik zag dan een soort Barbie-taart voor me. Met zo’n pop in het midden van een tulband taart. Maar dit wou ik mijn zoon niet aan doen op zijn 2e verjaardag 😉 Via Pinterest kwam ik op het idee om een met botercrème versierde naked cake te maken. Met bovenop een feestelijke verjaardagsslinger en diertjes met feesthoedjes op. Het maken van biscuitdeeg (de basis van deze taart) schijnt best moeilijk te zijn. Ik ging daarom aan de slag met pakjes van Dr. Oetker. En zo was deze taart makkelijk gemaakt.

Zo maak je de verjaardagstaart

Voor een taart van ongeveer 20 centimeter hoog gebruikte ik 3 pakken Dr. Oetker Basismix voor Biscuittaart.

Ingrediënten

Per pak Dr. Oetker biscuittaart

 • 1 pak Dr. Oetker Basismix voor Biscuittaart (in totaal 3 pakken)
 • 5 eieren (in totaal 15 eieren)
 • 50 ml water (in totaal 150 ml water)

verjaardagstaart

1. De voorbereiding

Elektrische oven: 170°C

Heteluchtoven: 170°C

Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor. Bedek de bodem van een springvorm met bakpapier. Plaats de rand er om heen en vet de rand van de springvorm in met boter.

2. Het biscuitbeslag bereiden

Leg de ingrediënten voor de eerste biscuitbodem klaar. Doe de biscuitmix, de eieren en het water in een beslagkom en mix het geheel met een mixer op de laagste stand goed door elkaar. Klop het geheel daarna op de hoogste stand (turbo) in ca. 5 minuten tot een luchtig biscuitbeslag.

3. De biscuitbodem bakken

Verdeel het biscuitbeslag over de springvorm en strijk het glad. Ik gebruikte hiervoor een kleine spatel.

Bak de biscuitbodem net onder het midden van de oven in ongeveer 35 minuten gaar en goudbruin. (De biscuitbodem werd bij mij redelijk bol. Dit snij je later bij). Prik met een satéprikker in de taart. Is de satéprikker droog? Dan is je taart klaar.

Laat de biscuitbodem op een rooster of broodplank afkoelen en verwijder na 10 minuten de rand van de springvorm. Leg de biscuitbodem apart op een bord.

4. De tweede en derde biscuitbodem maken

Zodra je de springvorm hebt verwijderd van biscuitbodem 1, kan je het proces herhalen voor bodem 2 en 3. In totaal ben je hier (inclusief het maken van het beslag en de oven- en afkoeltijd) zo’n 3 uur mee zoet.

5. De biscuitbodems stapelen

Als alle 3 de biscuitbodems zijn afgekoeld kan je de bodems recht snijden. Leg je hand op het bolle stuk van de eerste biscuitbodem en snij de bovenkant horizontaal er af met een gekarteld (brood)mes. Zo krijg je een biscuitbodem die helemaal vlak is. Herhaal dit bij de andere 2 bodems. Je kunt de bodems alvast op elkaar leggen om te bekijken hoe hoog je taart is geworden.

Nu komt het leukste gedeelte; het versieren van de taart. Ik gebruikte hiervoor als basis botercrème.

Zo maak je de botercrème

Voor mijn taart gebruikte ik 2 zakjes botercrème van Dr. Oetker. Dit was ruim voldoende voor de taart.

verjaardagstaart botercreme

Ingrediënten

Per pakje botercrème
 • 1 zakje Dr. Oetker Mix voor luchtige botercrème (in totaal dus 2 zakjes)
 • 100 gram roomboter (in totaal dus 200 gram)
 • 125 ml melk (in totaal dus 250 ml melk)

Klop de zachte boter op de laagste stand met de mixer met garden in 1 minuut glad en smeuïg, zonder klontjes.

Voeg de melk en de mix voor botercrème toe. Roer het geheel in ca. 1/2 minuut op de laagste stand door elkaar totdat de massa iets dikker wordt. Ga met een lepel over de bodem en de randen van de kom zodat alle boter goed loskomt en door de botercrème gemengd kan worden.

Klop de massa in ca. 1 minuut op de middelste stand tot een luchtige botercrème. Voeg vervolgens de ingrediënten van zakje 2 toe. En klop de massa opnieuw in ca. 1 minuut tot een luchtige crème.

De taart insmeren

Stap 1: De tussen-laagjes

Leg biscuitbodem 1 op een bord en smeer hem naar smaak in met jam, gecondenseerde melk of botercrème. Plaats biscuitbodem 2 er op en smeer ook deze bodem in. Tot slot leg je de 3e en laatste bodem er onderste bovenop (dus met de gladde kant naar boven). Nu kan je de hele taart insmeren.

Stap 2: Insmeren

Smeer de hele verjaardagstaart in met een flinke laag botercrème. Gebruik hiervoor een houten spateltje. Strijk de crème goed glad.

Stap 3: Strooisels

Decoreer de taart naar smaak met strooisels. Zelf gebruikte ik nougatine voor de onderkant en bovenop strooide ik witte chocolade hartjes.

Zet de taart een paar uur in de koelkast om de botercrème hard te laten worden.

Versieren

Tip: Versier de taart pas vlak voordat je hem gaat serveren.

Diertjes

De verjaardagstaart zou natuurlijk niet compleet zijn zonder leuke versiering. De beestjes die ik op de taart zette zijn van Schleich, onder andere te koop bij de Intertoys.

verjaardagstaart diertjes schleich

Slingers

Voor de slinger gebruikte ik gouden papieren rietjes van de Hema, een wit draadje en een strook naturel karton van ongeveer 7 cm lang. Vouw de strook dubbel (in de lengte) en knip hem in 3 gelijke delen. Knip uit ieder deel een hoekje aan de onderkant. Vouw de vlaggetjes open en smeer ze aan de binnenkant in met Pritt stift. Vouw de vlaggetjes om het witte draadje heen. Zorg dat ze op gelijke afstand van elkaar hangen. Je kunt het draadje nu bevestigen aan de rietjes. Schrijf een tekst op de vlaggetjes (bijvoorbeeld T-W-O). En klaar is je slinger.

Feesthoedjes

Het maken van de feesthoedjes was misschien nog wel het moeilijkste van deze hele verjaardagstaart 😉 Maar met deze handige YouTube-tutorial van Het Muizenhuis is het uiteindelijk gelukt.

Fijne verjaardag!

P.S. De taart kostte in totaal (zonder versiering) ongeveer 20 euro. Het artikel is niet gesponsord door Dr. Oetker

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Melanie
  april 10, 2022 at 6:16 am

  Hi!
  Mooie taart! Welke maat bakvorm heb je gebruikt?
  En hoe lang kan de taart ongeveer bewaard worden?

  • Reply
   mindfulmoms
   augustus 19, 2022 at 6:54 pm

   Hoi Melanie, sorry voor mijn super late reactie. Ik zie je berichtje nu pas. Ik heb een springvorm van 24 cm gebruikt. Je kunt biscuittaart (dus zonder de botercrème) zelfs invriezen als je wilt. De taart is dan 3 maanden houdbaar. Liefs, Gerdine

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top