preloder
Musthaves & DIY

Taarten! Deze maakte ik voor de verjaardag van Cas

Wat was het een feest vorig weekend! We vierden Cas zijn eerste verjaardag. Ik wilde in eerste instantie alleen maar ‘gezonde’ taarten maken voor de kinderen. Met zo min mogelijk suiker. Maar die kleintjes eten er natuurlijk niet zoveel van. En vooral de volwassenen moesten het lekker vinden. Ik koos toen voor een zoete middenweg, met deze 3 recepten.

Pannenkoekentoren

Pannenkoeken! Wie lust ze niet? Ik maakte deze pannenkoeken zonder suiker. Maar voor de zoetekauwen zette ik stroop en poedersuiker op tafel. Tot slot versierde ik de toren met macarons. Voor ieder wat wils dus. En het is zo gemaakt.

Voor 6 kleine pannenkoeken:

  • 500 ml melk
  • 300 gram bloem
  • 2 eieren
  • Snufje zout
  • Roomboter (om in te bakken)

De ingrediënten mixen in een beslagkom en bakken maar! In totaal heb ik voor mijn toren 25 pannenkoeken gemaakt. Ik moest bovenstaand receptje dus 4x herhalen.

Kokos-kwarktaart

Met deze taart heb ik een paar keer geëxperimenteerd. Ik begon met een havermout kwarktaart recept van Mind Your Feed. Maar ik vond ‘m toch een beetje flauw. (Wel lekker gezond voor je kindje). Uiteindelijk maakte ik mijn eigen variant, met iets meer suiker. Want hey, it’s your birthday! Dit taartje heb je in een handomdraai gemaakt. Maar hij moet wel minstens 2 uur opstijven in de koelkast.


Ingrediënten voor een kleine taart (springvorm van 12cm):

Voor de bodem:

  • 100 gr haverkoekjes (of Bastogne)
  • 50 gr bloem
  • 50 ml kokosolie
  • 3 el agavesiroop
  • 2 el water
  • Boter om in te vetten

Voor de vulling:

  • 150 ml “Danio Kokos-Limoen” kwark
  • 50 ml kokosmelk
  • 1 limoen
  • 2 tl vanillepoeder
  • 2 tl kokosrasp
  • 2 blaadjes gelatine
  • 2 el water

Voor de topping:

  • 20 blauwe bessen of witte druiven
  • Lekker veel kokosrasp

Nodig: mengkom, steelpan, kleine springvorm (12 cm)

Wil je een grotere taart maken? Gebruik dan een springvorm van 23 cm. En doe de ingrediëntenlijst x 2.

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de springvorm in met boter.
  • Verkruimel de koekjes of maal ze fijn in een keukenmachine
  • Meng de koekjes met het bloem in de mengkom.
  • Smelt de kokosolie in de steelpan en voeg toe aan de kom, schenk hier nu ook de agavesiroop bij en voeg 2 el water toe. Schep met een lepel door tot een korrelig beslag.
  • Stort het beslag in de springvorm en gebruik de bolle kant van een lepel om het geheel uit te spreiden over de bodem van de vorm.
  • Schuif de bodem van de taart nu de oven in en bak in 15 minuten goudbruin en gaar.
  • Leg de blaadjes gelatine te weken in koud water.
  • Maak de mengkom even schoon, of pak een nieuwe, en meng de kwark met de kokosmelk. Voeg hier de vanillesuiker en de kokosrasp aan toe.
  • Rasp wat schil van de limoen en roer dit door de kwark.
  • Pers de helft van de limoen en voeg het sap toe aan het mengsel
  • Knijp de blaadjes gelatine uit en doe in de steelpan. Voeg 2 el water toe, zet het vuur aan (laag!) en laat de blaadjes oplossen in het water. Schenk bij het kwark-kokosmelk mengsel en roer goed door.
  • Als de bodem is afgekoeld, schenk je de vulling erin. Nu mag je geduld hebben, want de vulling mag minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
  • Versier de taart vervolgens met blauwe bessen en lekker veel kokosrasp

Worteltjescake

In deze cake zit zo weinig suiker. Maar de smaak is er niet minder om! Lekker en gezond dus. De kindjes vonden hem heerlijk! Voor degenen die toch iets meer zoet wilden, zette ik slagroom en witte chocolade crème op tafel.

Dit is een foto van mijn proefcake. Helaas heb ik van de echte cake + decoratie geen foto gemaakt.


Ingrediënten
:

  • 250 gram tarwebloem
  • 30 gram kokosolie
  • 6 ontpitte dadels
  • 1 theelepel vanillesuiker
  • 16 gram bakpoeder
  • Snufje zout
  • 2 eieren
  • 2 tl koek en speculaas kruiden
  • 2 wortels
  • 1 banaan
  • 25 ml verse sinaasappelsap

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden
  • Ontpit de dadels en pureer ze of snij ze heel fijn. Zet dit even apart.
  • Rasp de wortels fijn en zet ook dit nog even weg.
  • Pureer of prak een banaan en doe daar de overgebleven sinaasappelsap bij.
  • Doe in een andere kom de bloem, de koekkruiden, een snufje zout en het bakpoeder.
  • Smelt de kokosolie in een pan en voeg dit toe aan de bloem.
  • Doe vervolgens de dadels en de 2 eieren erbij en mix het geheel door elkaar.
  • Voeg dan het banaan-sinaasappelmengsel en de kokosrasp toe aan het geheel en roer alles weer door elkaar
  • Doe tot slot de geraspte wortel erbij.
  • Mix tot dat alle ingrediënten goed door elkaar zijn gemengd en het een samenhangend geheel vormt.
  • Vet een cakeblik in of doe er bakpapier in.
  • Verdeel het cakemengsel in het blik.
  • Bak de cake in 45 min. op 175 graden.
  • Even af laten koelen en dan kun je hem aansnijden.

Eet smakelijk!

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Top