Een baby die doorslaapt. Daar mag je me ’s nachts voor wakker maken. Of eigenlijk liever niet 😉 Vrijwel alle ouders kijken uit naar het moment dat hun kindje eindelijk gaat doorslapen. Cas sliep gelukkig vanaf dat hij een maand of 3 was redelijk door. En inmiddels kan ik de gebroken nachten van het afgelopen half jaar op één hand tellen. *Afkloppen*. Maar voor zoveel moeders lijkt doorslapen nog een grote ‘ver-van-hun-bed-show’. Ik kan je geen kant-en-klare oplossing beloven, want ieder kind is anders. Maar ik kan je wel de tips geven, die bij ons in ieder geval werken 🙂
Naar bed wanneer hij moe is
Cas heeft geen vaste bedtijd ’s avonds. Dit klinkt misschien een beetje gek. Maar ik weet gewoon dat het niet werkt als ik Cas forceer om te gaan slapen. Zijn bedtijd is afhankelijk van de tijden waarop hij zijn middagdutje heeft gedaan. Ik weet ook dat hij op dit moment zo’n 5 uur achter elkaar wakker kan zijn. (Cas is 1,5 jaar). Slaapt hij bijvoorbeeld van 12:00 tot 14:00 uur ’s middags? Dan gaat hij ’s avonds rond een uur of 19:00 naar bed. Was zijn middagdutje later op de dag? Omdat hij bijvoorbeeld wat later wakker was ’s ochtends, dan schuift zijn bedtijd ook automatisch op.
Herken de moeheidssignalen
Dit vond ik echt een lastige toen Cas nog een kleine baby was. Ik observeerde hem tot dat ik een ons woog, maar echt duidelijk vond ik de moeheidssignalen niet. Vanaf dat hij ongeveer een maand of 6 was begon ik het steeds meer door te krijgen. Jengelen, in zijn oogjes wrijven en wegkijken als je hem aan kijkt. Dat waren de signaaltjes die hij gaf toen hij klein was. Nu hij 1,5 jaar is zwaait hij en geeft hij handkusjes als hij moe is. “Dag mama, ik ben moe”. Omg, duidelijker kan gewoon niet. Wie had dat gedacht haha!
Niet te warm kleden
Het is vaak nogal lastig in te schatten hoeveel kleding je kindje ’s nachts aan moet. Zeker wanneer het afkoelt als de verwarming uit is. Slaapt je kindje slecht ’s nachts? Dan is het in ieder geval het proberen waard om hem of haar iets minder warm te kleden.
Bedenk een vast slaapritueel
Ik probeer Cas zoveel mogelijk herkenningspunten te geven, zodat hij zich instelt op het gaan slapen. Een slaapritueeltje zal bij iedereen anders zijn. Dit is die van ons ’s avonds:
- Gedag zwaaien. “Dag, ik ga lekker slapen papa”. We gaan zijn kamertje binnen en de deur gaat dicht
- Even nog alle beestjes van een schilderijtje in zijn kamertje aanwijzen (en ‘benoemen’)
- Op de commode liggen met zijn speentje terwijl hij verschoond wordt. (Ik praat vanaf dat moment niet meer tegen hem).
- Ik doe een korte babymassage met een lekkere bedtime-olie.
- We kijken en luisteren nog even naar een zachte windgong
- Ik geef hem zijn fles in de schommelstoel en terwijl hij dit drinkt valt hij meestal al een beetje in slaap
- Vervolgens leg ik hem in zijn bedje
Tip: dim voor het slapen gaan alvast het licht in de woonkamer en laat je kindje geen drukke filmpjes meer kijken.
Wees consequent
Dit is zo’n moeilijke! Want als je er al 5x uit bent geweest ’s nachts, is het natuurlijk super makkelijk om je baby dan maar bij jou in bed te leggen. Believe me, I’ve been there. Maar baby’s leren snel. En dus snappen ze ook dat ze uiteindelijk lekker warm bij jou mogen liggen, als ze maar lang genoeg volhouden. Probeer daarom je kindje te troosten en weer terug in bed te leggen. En dat misschien wel 20x. Yup, dit is iets van een lange adem. Maar uiteindelijk krijg je er wel je nachtrust voor terug. Ik ben geen voorstander van de ‘laten huilen’ methode, maar je kunt dit wel ‘gecontroleerd’ doen. Eventjes huilen mag best.
Sidenote: Kleine baby’tjes hebben in het begin veel huidhonger. Volg als moeder echt je gevoel hierin. Voel je de drang om je kindje bij je te houden ’s nachts? Geef daar dan lekker aan toe. Er komt van zelf een moment waarop je voelt dat je je bed weer voor jezelf wilt en je nachtrust terug. Bij de ene moeder duurt dit een week, bij de ander een paar jaar 😉
Slapen wanneer de baby slaapt
Dit heeft je kraamverzorgster vast al 100x tegen je gezegd. Je zei waarschijnlijk ‘Ja en amen’ en vervolgens sta je alsnog te poetsen wanneer je kindje op bed ligt. Niet doen! Je baby heeft veel meer aan een uitgeruste mama, dan aan een blinkendschoon huis. Denk aan jezelf. Pak je rust en haal die slaap in wanneer je kleintje slaapt.
Schakel een slaapcoach in voor doorslapen
Heb je nou het gevoel dat je werkelijk alles al hebt geprobeerd? Overweeg dan eens om een slaapcoach in te schakelen. Kindercoach Aisha is bijvoorbeeld echt een aanrader. Verschillende moeders in mijn omgeving hebben eindelijk weer hun nachtrust terug dankzij haar tips 🙂
Ik hoop dat je kindje snel gaat doorslapen en dat je je nachtrust weer terug krijgt. Binnenkort lees je op mijn blog over producten die doorslapen bevorderen.
Wist je dat Cas in het begin helemaal niet zo’n goede slaper was overdag? Hij sliep regelmatig bij mij in de draagzak. Je leest hierover in mijn blog De Draagfanaat.
Wat zijn jullie doorslaaptips?

No Comments