loader image
Baby & Mom Opvoeden

4x mijn favoriete boeken over opgroeien

Toen de kraamhulp was vertrokken werd Google mijn nieuwe beste vriend. Als first time mom had ik nog zoveel vragen. Ik las dan ook alles wat los en vast zat. “Baby slaapt niet”, “Baby drinkt maar 5 minuten”, “Baby wel/niet wakker maken voor een voeding”. Wat heb ik eigenlijk niet opgezocht? Gelukkig bestaan er ook een hoop fijne boeken over het grote mysterie dat baby’s heet. Ik zet mijn 4 favorieten voor je op een rij.

Boeken tip 1: Oei ik groei

Thema: Groeisprongen en de ontwikkeling van je baby in de eerste 2 jaar

Schrijvers: Hetty van de Rijt en en Frans Plooij – gedragswetenschappers

Ik had nog nooit van ‘een sprongetje’ gehoord. Tot dat ik Oei ik Groei las toen Cas middenin zijn eerste ‘sprong’ zat. In Oei ik Groei wordt duidelijk uitgelegd dat baby’s om de zoveel weken een groei-ontwikkeling doormaken. Een ‘sprongetje’. Hun hele wereld staat dan even op z’n kop en je baby is Huilerig, Hangerig en Humeurig. Het boek beschrijft, aan de hand van een schema, uitgebreid wanneer de sprongetjes plaats vinden en wat je kunt verwachten. De persoonlijke verhalen van ouders, doen je realiseren dat je niet de enige bent die soms met zijn handen in het haar zit.

4x mijn favoriete boeken over opgroeien - oei ik groei

Ik vind het boek super verhelderend. Zeker toen ik het voor de eerste keer las vond ik alles zo herkenbaar. Heel fijn. Ik pak het er nog regelmatig bij als we weer een nieuwe ontwikkeling doormaken. Geen kind is natuurlijk hetzelfde, en baby’s ontwikkelen zich niet ‘volgens planning’. Maar het schema uit het boek komt hier aardig overeen met de praktijk. Het boek stelt je gerust, geeft je vertrouwen en herinnert je er bij iedere ontwikkeling aan; “het is maar een fase”. In mijn blog Tips voor de kersverse mama lees je nog meer adviezen voor de first time mommy.

Je kunt ook alvast de app van Oei ik Groei downloaden. Daar kan je de geboortedatum van je kindje invoeren en vervolgens ontvang je een melding wanneer een sprongetje zich aankondigt. (Met informatie over de betreffende sprong).

4x mijn favoriete boeken over opgroeien app oei ik groei

Boeken tip 2: Eten voor de Kleintjes

Thema: Vaste voeding leren eten

Schrijver: Stefan Kleintjes – lactatiedeskundige en kinderdiëtist

Bijzonderheden: Winnaar van de Borstvoedingsaward 2015

Toen Cas een paar maanden oud was, begon ik mij te verdiepen in het introduceren van vast voedsel. Want hoe werkt dat eigenlijk? Begin je met gepureerd eten of juist met stukjes? En geef je eerst groenten of fruit? Er ging een wereld voor me open. Eten voor de Kleintjes adviseert om, vanaf dat je baby 6 maanden is, niet-gepureerde hapjes te geven. Je kind maakt op die manier niet alleen kennis met de smaak, maar ook met de textuur, grootte en de vorm van het voedsel. Deze theorie sprak mij erg aan.

4x mijn favoriete boeken over opgroeien - baby eten

Het boek staat vol praktische tips, wetenswaardigheden over vitamines en zo’n 100 pagina’s met dagmenu’s en recepten. Ik moet er bij zeggen dat het in het begin soms best even spannend was om Cas met grote stukken in de weer te zien. (Stel je voor dat hij stikt!). Maar gelukkig stelt het boek je gerust en worden al je vragen en onzekerheden beantwoord.

4x mijn favoriete boeken over opgroeien - Eten voor de Kleintjes

Boeken tip 3: Ontspannen ouders, blije kinderen

Thema: Onvoorwaardelijk ouderschap

Schrijfster: Dr. Laura Markham

Nu Cas inmiddels 1,5 jaar is en steeds meer een eigen willetje begint te krijgen, kan het echte ‘opvoeden’ beginnen. Ik verdiepte mij in verschillende opvoedstijlen. En ik ontdekte dat de ‘Onvoorwaardelijk ouderschap’-methode mij erg aanspreekt. Deze methode gaat uit van het begeleiden van je kind. En van samenwerken en overleggen. Het boek Ontspannen ouders, blije kinderen sluit mooi aan bij deze theorie.

4x mijn favoriete boeken over opgroeien - ontspannen ouders blije kinderen

Ontspannen ouders, blije kinderen stelt dat boos worden en straffen vaak niet werkt. Door als ouder eerst naar jezelf te kijken en meer grip op je eigen emoties te krijgen, kun je realistische grenzen stellen, meer empathie tonen en duidelijker communiceren. Hierdoor stimuleer je je kindje om mee te denken, en hoef je niet langer te dreigen. Het uitgangspunt is: meer connectie, minder correctie. 

Het boek staat vol met handige tips en voorbeelden, waardoor je de theorie gemakkelijk in de praktijk kunt brengen.

Boeken tip 4: Mindful opvoeden in een druk bestaan

Thema: Mindful opvoeden

Schrijver: Susan Bogels – hoogleraar, klinisch psycholoog en psychotherapeut

Een paar weken geleden ging ik naar de lezing Mindful opvoeden in een druk bestaan. De lezing werd gegeven door Susan Bogels. Ik was er zo enthousiast over, dat ik die dag meteen haar boek kocht.

4x mijn favoriete boeken over opgroeien - Mindful opvoeden in een druk bestaan

Mooie aan het boek vind ik dat het niet alleen gaat over het opvoeden van je kind. Maar vooral ook over het ‘opvoeden’ van jezelf. Als je zelf namelijk meer kunt ontspannen en beter om kunt gaan met stress, dan heeft dit effect op je opvoedstijl. Mindfulness vormt hierin de rode draad.

Mindful opvoeden in een druk bestaan is een toegankelijk boek, waarin veel praktijksituaties worden beschreven. Met simpele opdrachten leert Susan Bogels je meer in het moment te leven (samen met je kindje) en om minder te oordelen.

Wat zijn jouw favoriete boeken?

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Top