loader image
Baby & Mom Inspirerende moms

Mom-coach Sanne: “Zo kom je weer in verbinding met jezelf”

Mama zijn is een super mooie, dankbare taak. Maar tijdens die hectische tropenjaren kan je wel eens de verbinding met jezelf verliezen. Je bent altijd druk en voelt dat het je plicht is om er zoveel mogelijk voor je kinderen te zijn. Maar wat maakt jou nou eigenlijk blij, vrolijk en energiek? Mom-coach Sanne vertelt over haar eigen ervaring en geeft je 7 praktische tips.

“Ben jij je bewust van jouw verlangens? Waar je behoefte aan hebt en wat je hart en je intuïtie je influisteren? Als dat niet zo is – geen zorgen. Het moederschap kan er nu eenmaal voor zorgen dat je van jezelf verwijderd raakt. Je wilt er zoveel mogelijk voor je gezin zijn. Kind(eren) eerst. Dan je partner, het huishouden, je werk, die oneindig lange to do-lijst en ergens onderaan kom jij eens een keertje”.

We voelen ons zo nodig

“Onze aandacht gaat – vaak onbewust – uit naar alles wat er om ons heen speelt. Want we voelen ons zo nodig. Iets in ons voelt dat we er altijd voor de ander moeten zijn. Als moeder kan je daardoor de heilige verbinding met jezelf steeds meer kwijtraken. Je zou soms haast vergeten wat jou nou blij, vrolijk en energiek maakt. Wanneer stond je er voor het laatst bij stil wat jou ware voldoening geeft en waar jij naar verlangt en van droomt?”

“Na 1,5 jaar dacht ik: Waar ben ikzelf eigenlijk gebleven?”

“I’ve been there. Ik geloof dat ik tijdens de eerste 1,5 jaar van het moederschap welgeteld twee keer naar yoga ben geweest. Dat was mijn ‘me-time’ wel zo’n beetje. Toen ik na die 1,5 jaar in een wat rustiger vaarwater kwam, besefte ik me ineens: waar ben ikzelf eigenlijk gebleven? Waar gaat míjn leven eigenlijk naartoe?”

Een andere kijk

“Ik was de verbinding met mezelf kwijt. Maar tegelijkertijd was ik door het moederschap heel anders naar mijn leven gaan kijken. Alsof ik ineens een andere bril op had gezet. Het werk dat ik deed vond ik eigenlijk helemaal niet meer zo belangrijk. Het geld en het gevoel van zekerheid dat was natuurlijk fijn. Maar stond ik er nog wel achter wat ik hier 3 dagen per week aan het doen was? Doe ik dat met mijn hart en met mijn volledige toewijding? Het antwoord was simpel: Nee”. 

“Ik keek om 15:00 uur al naar de klok”

“Het klopte niet meer dat ik om 15.00 uur al naar de klok zat te kijken. Hopende dat die laatste twee uren snel voorbij zouden gaan, zodat ik weer naar huis en naar mijn baby kon. En zo merkte ik wel meer dingen op. Dat bepaalde vriendschappen eigenlijk helemaal niet zoveel voldoening gaven. Dat ik mezelf in mijn relatie eigenlijk veel te weinig ruimte gaf. Dat mijn perfectionisme me parten ging spelen. En dat ik mijn kindjes zoveel van mezelf wilde geven omdat ik dat zelf als kind zo had gemist”. 

Een uitnodiging om dichterbij mezelf te komen

“Het moederschap bracht me verder weg van mezelf, maar het bood me door deze bewustwording ook een grote uitnodiging. De uitnodiging om juist dichterbij mezelf te komen. Bij de persoon die ik in de kern ben. Bij mijn ware zelf. Bij de persoon die alleen nog maar vanuit haar hart kan en wil werken. Bij de persoon die de dingen die ze zelf vroeger heeft gemist moest gaan erkennen en doorvoelen. Bij de persoon die gelijkwaardig in haar relatie wil staan. Bij de persoon die haar eigen dromen en verlangens eert en volgt. En bij de persoon die zichzelf goed genoeg vindt, precies zoals ze is”.

“Ineens kwam alles samen”

“Door deze thema’s en gevoelens te onderzoeken herstelde ik de verbinding met mezelf. Ik verdiepte me, zoals nooit tevoren. En ik maakte mezelf stukje bij beetje vrij. Vrij om de persoon te kunnen zijn die ik in de kern ben. En daarmee maakte ik ook ruimte om mijn dromen en verlangens voor me te kunnen zien. Ik kwam op een punt dat alles voor mij samenkwam. Het leven dat ik tot nu toe had geleid, de lessen die ik daarin had geleerd en dat wat ik vanuit mijn hart voor anderen wilde betekenen. En zo kwam ik niet alleen bij mijn dromen en verlangens uit, maar ook bij mijn zielsmissie. Een groter cadeau (naast mijn twee prachtige dochters 😉 ) – had het moederschap mij niet kunnen brengen”.

Zo kom je weer in verbinding met jezelf

“Voel jij dat je de verbinding met jezelf kwijt bent geraakt? Met deze simpele oefeningen kom je weer terug bij jezelf:

 • Ga regelmatig 15 minuutjes in je eentje de natuur in om te wandelen, in stilte
 • Doe een korte meditatie
 • Word je bewust van je ademhaling als je chaos in jezelf opmerkt
 • Breng je aandacht naar je voeten gedurende de dag
 • Ga op blote voeten lopen door je huis
 • Ga 5 minuutjes vrij dansen op muziek die jij mooi vindt
 • Sta een kwartier eerder op dan de rest van het gezin en zet jouw intentie voor de dag

Ik hoop van harte dat dit je helpt en vergeet niet:

“The greatest gift a mother can give her child, is her own happiness”

Deze gastblog werd geschreven door Sanne Plantinga. Ze helpt moeders die het contact met zichzelf zijn kwijtgeraakt door middel van inspirerende moedercirkels en coachingssessies. Wil jij weer leren kiezen voor jezelf en zo meer uit het moederschap en uit jouw leven halen? Sanne helpt je graag.

Wil je nog meer lezen over het vinden van rust en geluk in een druk bestaan? Lees dan ook deze blog.

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Top