loader image
Baby & Mom

5x leerzaam houten speelgoed voor kleuters. Dit zijn onze favorieten

De tijd van thuisonderwijs is inmiddels voorbij en alle kinderen kunnen weer gewoon naar school (yay!). Maar thuis spelenderwijs leren is nog steeds super leuk om te doen. Wij hebben dan ook allerlei leerzaam houten speelgoed voor kleuters in huis. Ik zet onze 5 favorieten voor je op een rij.

Rekenen met houten schijfjes

Als een kind ergens veel interesse in toont is het extra ontvankelijk om iets te leren. (Dit is ook één van de redenen dat Montessori onderwijs mij zo aanspreekt. Daarbij wordt voornamelijk uitgegaan van de intrinsieke motivatie van een kind om iets te leren). Als ouder kan je daar mooi op in spelen door je kind meer van datgene aan te bieden wat hem of haar zo interesseert. Zo is Cas op dit moment een enorme fan van cijfers. Hij telt werkelijk alles en begint ook al sommetjes te maken. Dit houten rekenspel van EM&EEF is dan ook favoriet hier in huis. Je kunt er natuurlijk sommen mee maken, maar Cas vindt het ook leuk om alle cijfers mooi op een rij te leggen of om er grote getallen mee te maken. (“Wat is dit mama? 129, wauw!”). Een andere leuke opdracht is om hem de even en oneven getallen bij elkaar te laten zoeken. Cas is er uren zoet mee. Een super leuke manier om spelenderwijs te leren rekenen. EM&EEF verkoopt trouwens ook een alfabet-variant van dezelfde leuke houten schijfjes. En je kunt bij deze shop ook terecht voor cadeautjes, accessoires en meer. Alles handgemaakt en sommige items zelfs gepersonaliseerd.

Houten honderdbord

Nog eentje in de categorie cijfers: Via Vinted kocht ik laatst dit mooie houten cijferbord. En Cas is er net zo’n fan van als ik. Hij leert ermee tellen tot honderd, maar ook het zien en verzamelen van getallenreeksen zoals alle tientallen of alle getallen die beginnen met een één is erg leerzaam. Dit bord maakt het mooi visueel allemaal. We oefenen ook met het benoemen van de cijfers in het Engels of spelen “welk getal is weg?”. En alle cijfers van 1 tot 100 weer netjes op volgorde leggen is een lekker mindful klusje. Ik vind het leuk om te zien dat zoiets simpels als dit bord voor zoveel speelplezier kan zorgen.

Letters schrijven oefenen

Cas zit nu in groep één van de basisschool en er worden dus volop letters geoefend. Met dit houten alfabetbord leert Cas de letters door het voelen van de vorm. Aan de ene kant van het bord staan de hoofdletters en aan de andere kant van het bord de kleine letters. Je kunt de letters voelen met je vinger of ‘naschrijven’ met het bijhorende stokje, waarmee ook meteen de potloodgreep wordt geoefend. Een andere leuke oefening is het vullen van de letters met bijvoorbeeld korreltjes rijst of droge linzen.

Leerzaam houten speelgoed: whiteboard

Dit houten whiteboard van IKEA is een hit hier. Ik ben zo blij dat we in ons nieuwe huis eindelijk de ruimte hebben voor dit soort dingen. Aan de ene zijde is het een whiteboard en aan de andere zijde een krijtbord. Hierdoor kunnen er ook twee kinderen tegelijkertijd mee spelen, zonder dat ze elkaar in de weg staan. Cas oefent erop met het schrijven van cijfers en letters en we oefenen met kleine sommetjes. Gewoon lekker tekenen is natuurlijk ook super leuk.

Houten kalenderklok

Met deze kalenderklok kan je zoveel oefenen. We bekijken de dagen van de week en zingen er het Dagen van de Week lied bij dat Cas op school heeft geleerd. We oefenen met klok kijken of we bekijken welk seizoen het is. Vooral dit laatste nodigt uit tot mooie gesprekken. Want was is een seizoen eigenlijk, wat is er buiten te zien in dat seizoen en is het koud of warm? Leuk en leerzaam!

Ben jij ook zo’n fan van dit soort speelgoed? Google dan eens op Montessori speelgoed of typ Montessori in op Vinted voor mooie preloved vondsten. Wil je meer lezen over duurzaam of leerzaam speelgoed? Lees dan deze blog over speelgoed voor kindjes van 2 jaar of lees hier welk speelgoed bij de ontwikkeling van je kindje past. En ik ben natuurlijk heel benieuwd wat jullie favoriete houten speelgoed is. Deel het hieronder.

Deze blog is tot stand gekomen door een samenwerking met webshop Emeef. Wil jij ook een keertje samenwerken? Stuur een mail naar contact@mindfulmoms.nl

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Top