loader image
babyspeelgoed
Baby & Mom Musthaves & DIY

Dit babyspeelgoed past bij de ontwikkeling van je kindje

In slechts negen maanden tijd is je baby uitgegroeid van een bevruchte eicel tot een mini-mensje. Het blijft een wonder. Na die negen maanden gaat de ontwikkeling van je kindje in het eerste levensjaar in een razend tempo door. Als ouder kan je de ontwikkeling bevorderen met babyspeelgoed. Je kindje leert immers door te spelen. Maar welke producten zijn nou het meest educatief? In dit artikel lees je welk babyspeelgoed het beste past bij iedere fase van de ontwikkeling, van baby tot peuter.

Baby (0-6 maanden)

Tijdens de eerste maanden geef je je kindje de ruimte om te wennen aan alle nieuwe prikkels en indrukken. Hij heeft namelijk nog niet de behoefte om echt te spelen. Jouw gezicht is leuk om naar te kijken, net zoals zijn eigen handjes en voetjes. Door bewegende voorwerpen en mensen te volgen, traint je kindje zijn oogspieren. Scherp zien kan hij tot op een afstand van 20 centimeter. Kleuren zien baby’s pas na een maand of drie. Dan zijn de kegeltjes in zijn ogen gerijpt. Babyspeelgoed waar je baby naar kan kijken zoals een zacht babyboekje is perfect in deze fase. In de eerste maanden is hij ook veel bezig met het trainen van de spieren in zijn lijfje. Daar komt een babygym goed bij van pas. Na enkele maanden kan je kindje vaker rechtop zitten en begint hij van alles vast te pakken. Harde geluiden waren eerst nog eng, maar na een maand of vier is een rammelaar juist heel leuk. Ook zijn oorzaak-gevolg verbanden interessant. Een balletje dat valt vinden baby’s vaak heel fascinerend. Speel veel kiekeboe om je kindje te leren dat je niet echt weg bent als ze je niet meer kunnen zien.

Van baby naar dreumes (6 maanden – 1,5 jaar)

De ontwikkeling tussen verschillende kinderen begint nu meer uiteen te lopen. De één kan al staan en misschien zelfs al een paar stapjes zetten, terwijl de ander nog maar net zelfstandig kan zitten. Maak je hier geen zorgen om. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Let er wel op dat je huis kindvriendelijk is nu je kindje steeds mobieler wordt. Eerst herkende je kindje jou alleen aan je geur en warmte, maar nu kan hij je al beter zien en dus herkennen. Je baby is op deze leeftijd druk met napraten en nadoen. Babyboekjes met plaatjes zijn ideaal om je kindje de dieren en kleuren te leren. Als je kindje een jaar oud is, haalt hij veel plezier uit het ontdekken van de wereld. Om dit te bevorderen is het leuk om een loopfietsje aan te schaffen. Ook water is vanaf deze leeftijd ineens heel interessant. Met badspeelgoed zorg je ervoor dat het badderen nog leuker wordt!

Jonge peuter (1,5 – 3 jaar)

Nu je kindje nog wat ouder is, wordt babyspeelgoed minder interessant. Hij is inmiddels een echte peuter en is nu veel mobieler dan dat hij eerst was. Een peuter wil het liefst alles zelf doen en schat hierbij gevaren nog niet goed in. Klimmen en klauteren behoren tot de favoriete bezigheden. Vanaf een jaar of twee is vingerverf geschikt en ook kleurpotloden en klei worden steeds leuker. Je stimuleert hiermee de creativiteit van je kind. Verstoppertje is ook een leuk spel, net zoals het bouwen van hutten met dekens.
De vaardigheden en interesses van baby tot peuter maken een sterke ontwikkeling door in slechts korte tijd. Daarnaast verschilt het erg per kind wat hij of zij leuk en interessant vindt. Nadat een kindje ongeveer een half jaar is zul je merken dat de ontwikkeling van verschillende kinderen meer uiteen gaat lopen. Zorg er dus voor dat het speelgoed van je baby goed aansluit op de ontwikkeling van je eigen kindje. Kijk zelf wat wel en wat niet werkt. En zorg er vooral voor dat je kindje plezier heeft. Want spelen is leren!

Wil je nog meer speelgoed-inspiratie? Lees dan dit artikel met 7x leerzaam en duurzaam speelgoed.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Top