loader image
talita kalloe
Inspirerende moms

Talita: “Ik heb een spirituele kant, die verder gaat dan yoga en mindfulness”

Ik vind het super leuk om in gesprek te gaan met andere mooie mama’s. In de rubriek Inspirerende Moms vertellen andere mama’s dan ik over het moederschap. Vandaag mom Talita. Zij werkt als freelance journalist, heeft een eigen online magazine en ze is mama van Malía.

Ik ben Talita Kalloe, 31 jaar en getrouwd met Tim Versteeg (33). We wonen in een leuk huisje in Utrecht en ons eerste kindje is geboren op 14 juni dit jaar, in een hele mooie, kalme watergeboorte. Haar naam is Malía Indi Versteeg. Ik werk als freelance journalist en copywriter en heb een eigen online magazine: Soulstores.com. Daar schrijf ik over winkels en merken met aandacht voor vakmanschap, de maker achter het product, een duurzame productie en een bewuste manier van leven.

Talita

Talita aan het werk voor Soul Stores

Talita: “Van spuitluiers tot huiluurtjes. Ik probeer de humor van bepaalde situaties te blijven inzien”

Wat voor soort mama ben je?
Ik ben nog maar 3 maanden mama dus ik vind dat nog wat moeilijk te beantwoorden. Maar ik denk dat ik mezelf tot nu toe wel voorzichtig kan omschrijven als een relaxte moeder. Ik probeer me zoveel mogelijk te laten leiden door m’n gevoel en probeer de humor van bepaalde situaties in te blijven zien. Van spuitluiers tot urenlang rondsjouwen met je baby in je armen, omdat ze een dagje uit haar hum is. Ik merk ook dat het cruciaal is om goed voor jezelf te blijven zorgen in dit soort situaties. Goed en gezond blijven eten bijvoorbeeld. Daarnaast vind ik het belangrijk om eerlijk te zijn, naar mezelf toe en naar mijn omgeving. Ik heb niet de ambitie om alles perfect te doen en het rooskleuriger te laten lijken voor de buitenwereld. Moederschap komt nu eenmaal met ups and downs en die downs zijn net zoveel waard voor een helend proces.

Talita

“Ik wil mijn dochter eigenwaarde meegeven”

Wat neem je mee uit de opvoeding van je ouders?
Respectvol zijn en beleefd zijn; dit zijn ook waarden die ik Malía mee wil geven. Respect voor je medemens en mensen op dezelfde manier behandelen zoals je zelf behandeld zou willen worden. Maar ook respect hebben voor jezelf; eigenwaarde. Daarnaast zijn wij heel erg “schoon” opgevoed. Altijd je tanden poetsen, iedere avond douchen en wanneer je eten proeft uit de pan, altijd eerst de lepel wassen voordat je deze weer erin doopt. Ik pas dit onbewust ook toe in ons eigen huishouden denk ik.

“Durf te vertrouwen op je eigen gevoel”

Wat wil je je kinderen meegeven?
Pfoe, haha! Een hele hoop. Maar in de kern vooral liefde, respect, eigenwaarde en de vrijheid om je eigen keuzes te kunnen maken. Ik zou mijn kinderen ook mee willen geven om te durven vertrouwen op je eigen gevoel en je daarin ook te durven laten leiden. Daarnaast zou ik onze dochter willen stimuleren in het ontdekken van haar creativiteit en het kunnen duiden van haar gedachten en gevoelens. En geduld hebben; ik merk dat geduld een groot goed is in het leven. Het zal niet makkelijk zijn om dit aan een kind te leren haha! Maar wanneer de tijd komt… 🙂

Talita

“Wanneer ze naast me slaapt, dat vind ik de meest heerlijke momentjes”

Heb je bepaalde ritueeltjes met je kindje?
Ik moet eerlijk zeggen dat we nog weinig ritueeltjes hebben. Soms vraag ik me af of ik die niet zou moeten hebben omdat ik het overal lees 😉 Dat komt omdat ik veel op gevoel doe denk ik en daardoor is iedere dag anders. Ze is misschien nog vrij jong om te begrijpen wat er echt gebeurt. Zo ben ik deze week begonnen met voorlezen, en ook al is haar aandacht snel ergens anders, ik denk dat ze het in haar onderbewustzijn wel oppikt. Wat ik wel consequent erin probeer te houden is het naar bed brengen. Wanneer ik met Malía naar boven ga verschoon ik haar luiertje. Daarna doe ik het nachtlampje op dim-stand en leg ik haar op ons bed. Dan speel ik wat met haar, want ze is op dat moment zo heerlijk vrolijk. Vervolgens geef ik haar nog een voeding in ons bed en laat ik haar aan mijn borst in slaap vallen. Mijn man werkt soms ’s avonds en in dat geval leg ik haar wel eens naast me als ze slaapt. Dat vind ik stiekem de meest heerlijke momentjes. Als hij thuis komt leg ik haar in haar co-sleeper 🙂

Talita

“In bed een film kijken met manlief, terwijl Malía tussen ons in slaap valt… Meer dan dat heb ik niet nodig”

Hoe ziet jouw ideale zondag met je gezin er uit?
Een klein beetje uitslapen (we hebben het geluk dat Malía soms wel tot half tien doorslaapt na haar eerste ochtendvoeding) en daarna lekker met z’n drietjes de deur uit op een mooie zonnige dag. Samen buiten de deur ontbijten en daarna een lekkere wandeling maken in een fijn natuurgebied of een bos. Wanneer we thuiskomen lekker kokkerellen en eten (dat is soms nog een uitdaging, want vaak wil Malía eten wanneer ik eet of ze heeft dan een klein huiluurtje). En dan na het eten lekker vroeg naar boven. In bed een film kijken met manlief en een reep chocola, terwijl Malía tussen ons in in slaap valt. Meer dan dat heb ik niet nodig 🙂

talita

“Als ik alles had gedaan wat die opvoedboeken me hadden voorgeschreven, dan had ik nu een burn-out”

Hoe hou jij het leven relaxt als ouder?
Door geduld te hebben, de humor te blijven inzien van het moederschap en erop te vertrouwen dat je kindje aangeeft wat ze nodig heeft. Wees niet te streng te zijn voor jezelf. Als ik alles zou hebben gedaan wat al die zwangerschaps- en opvoedboeken me hebben voorschreven, dan had ik nu een burn-out. Ik heb echt geleerd om eruit te filteren wat voor mij werkt en de rest ook naast me neer te durven leggen. Geen enkel mens is over één kam te scheren. Daarnaast hecht ik veel waarde aan goed voor mezelf te blijven zorgen en aandacht te blijven hebben voor een liefdevolle dynamiek met manlief. Hij en ik zijn vaak als een geoliede machine op elkaar ingespeeld en dat zorgt er ook voor dat we relaxte ouders kunnen zijn voor Malía. Wanneer ik mijn eigen zaken niet goed op orde heb of wij even door een moeilijke periode gaan, dan heeft dat invloed op onze gemoedstoestand, de sfeer in huis en dus ook op Malía. Het is iets waar we beiden scherp op zijn en in investeren. Ik denk dat dit heel positief werkt om een relaxte ouder te kunnen zijn.

Talita

“Ik spreek iedere dag een mooie intentie uit voor Malía”

Wat doe jij in het dagelijks leven aan mindfulness?
In het dagelijks leven pak ik iedere dag een momentje om bewust te genieten. Van een lach van Malía, het eten van iets lekkers, een lief berichtje van iemand of gewoon iets wat ik buiten voorbij zie komen. Daarnaast spreek ik iedere dag wel een mooie intentie uit voor Malía wanneer ik haar voed. En – ik benoemde het al eerder – te durven vertrouwen op mijn intuïtie en me daardoor te laten leiden. Ik kan moeilijk concessies doen aan mijn gevoel en heb in mijn leven ook gemerkt dat het averechts werkt wanneer ik dit wel doe. Door trouw aan mijn gevoel te blijven, worden er continu processen in gang gezet die als een hele mooie rode draad door ons leven flowen. Ik surf op die flow en dat brengt iedere keer weer iets moois. Zowel in ons gezinsleven, in het leven met vrienden en familie als in mijn werk.

talita kalloe

“Tijdens mijn zwangerschap en bevalling heb ik de steun van mijn voorouders sterk gevoeld”

Wat weten veel mensen niet van jou?
Dat ik een vrij spirituele kant heb die verder gaat dan yoga en mindfulness. Mijn familie hangt van oorsprong het Hindoeïsme aan, maar ik zou niet kunnen zeggen dat ik een gemiddelde gelovige ben. Ik heb een andere manier gevonden van spiritualiteit die beter voor mij werkt. Noem het een allegaartje van verschillende religies en levenswijzen. Zo heb ik een altaartje op onze slaapkamer staan met edelstenen en bloemen. Tijdens mijn zwangerschap stak ik iedere dag een kaarsje aan voor Malía en sprak ik intenties uit voor haar groei, ontwikkeling en geboorte. Ook leer ik om te werken met energie om bijvoorbeeld in contact te komen met mijn voorouders en mijn eigen helende vermogen te ontwikkelen. Dit werkt als een soort gids door mijn leven heen. Tijdens mijn zwangerschap en bevalling heb ik de steun van mijn voorouders heel sterk gevoeld op een manier die ik niet in een paar zinnen kan omschrijven. Dit alles deel ik zelden op social media. Alleen mijn intieme vrienden en familie weten dit.

Talita

Wat is je favoriete mantra?
Ik heb er een aantal maar deze is denk ik wel toepasselijk: tijdens mijn zwangerschap volgden we een hypnobirthing cursus bij een geweldige dame – Benita Verheem. Mede door deze cursus heb ik een hele mooie bevalling gehad. Benita gaf ons aan het einde van de cursus een bos bloemen met een kaartje eraan waarop stond:

“The power of your contractions can never be stronger then you. Because it is you”

Dit heb ik als affirmatie in mijn hoofd afgespeeld tijdens de bevalling en ik vind ‘m ook heel mooi van toepassing op het leven zelf: je krijgt alleen wat je aan kan. Als je dat eenmaal doorhebt en daar op een positieve manier mee weet om te gaan, werkt het heel verzachtend.

Talita

“We hebben allemaal onze eigen lessen te leren”

Wat heb jij tot nu toe geleerd over het moederschap?
Geen dag is hetzelfde en ieder moment kan weer anders zijn. Het is niet voor niets één van de meest gebruikte zinnen: “Het is een fase”. En fases come and go. Mijn beste vriendin (moeder van twee) zei het een tijd geleden al heel mooi: “We doen allemaal maar wat”. En ik denk dat dit ook het enige is wat je kan doen. Want geen enkel kind is hetzelfde, en we hebben allemaal onze eigen lessen te leren. Wanneer je daar met een open en positieve houding in kunt staan, gun je jezelf een stuk meer rust en kalmte. Tenminste, zo ervaar ik het 🙂

Wat is de belangrijkste tip die je een aanstaande moeder mee zou willen geven?
Ontzettend cliché, maar hé, als ik één ding heb geleerd dan is het wel dat alle clichés over het moederschap waar zijn: volg je eigen gevoel en vertrouw op de kracht van je eigen lichaam. Jij weet als geen ander wat het beste is voor jou en je kindje.

Lieve Talita, wat mooi dat je zo open vertelt over je spirituele kant, heel inspirerend om te lezen. Prachtig hoe puur je in het leven staat en dat je dit ook overdraagt op Malía. Ik blijf je zeker volgen!

Volg Talita ook via Instagram en via haar online magazine Soul Stores. Daar lees je alles over duurzaam leven en eerlijke winkels. 

Nog meer inspirerende moms? Lees ook het artikel van mama Lotte: “Ik ben echt niet zo chill als dat ik soms overkom”

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Top