loader image
Duurzame bank sparen
Baby & Mom

Groener leven? Stap over naar een duurzame bank

Als je groener wilt leven dan is plastic scheiden of vaker de auto laten staan waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt. Maar wist je dat je je bankzaken ook heel makkelijk een stuk ‘groener’ kunt maken? Dit doe je door te kiezen voor een duurzame bank. Hoe? Dat lees je hieronder.

Afgelopen week stond er in Trouw een artikel waarin een groep wetenschappers de noodklok luidde over de enorme crises die onze aarde bedreigen. Het probleem is vooral dat politici en beleidsmakers zich nog onvoldoende doordrongen zijn van dit probleem. Ik begin mijn blog hiermee om maar aan te geven: wil je verandering teweeg brengen, neem dan het heft in eigen hand. Kijk vandaag nog naar wat je zelf aan kunt passen om groener te leven, want een beter milieu begint bij jezelf. Ik zeg er maar alvast bij: ik ben zelf echt geen heilige als het op groen leven aankomt. Maar ik ben wel van mening dat iedere stap er één is. Lees dus vooral verder en stap over naar een duurzame bank.

Duurzame bank geld

Wat doen banken precies

Voordat je je oordeel over banken kunt vellen is het belangrijk om te begrijpen wat een bank precies doet. Kort samengevat brengt een bank de vraag en het aanbod van geld bij elkaar. Maar daarnaast financieren banken ook bedrijven. Helaas zijn er nogal wat Nederlandse banken die bedrijven financieren die zich niets aantrekken van mensenrechten, milieu en klimaat. Op het moment dat jij je geld bij één van deze banken parkeert werk je hier dus (indirect) aan mee. Echter, door samen voor de juiste bank(en) te kiezen kunnen we ervoor zorgen dat het geld bij de juiste mensen terechtkomt. 

Duurzame bank charity in Afrika

Hoe kies je een duurzame bank

Nu ik je (hopelijk) al iets kritischer laat kijken naar je huidige bank kan je op zoek gaan naar een alternatief. Het is wel zo fijn om eerst even te bekijken wat er het beste bij jou en je situatie past. Misschien ben je bezig met je eerste koophuis en let je vooral op hypotheekrentes. Wellicht heb je extra geld nodig om een nieuwe auto aan te schaffen en wil je een lening vergelijken. Of je kiest, net als ik, gewoon voor een bank vanwege de toegankelijkheid en de spaarrekening. Wat je doel ook is, verdiep je daarnaast ook eens in de thema’s die de bank van jouw keuze belangrijk vindt. Een mooie tool hiervoor is de Eerlijke Geldwijzer. Ik zette mijn oude bank (ABN AMRO) en mijn nieuwe bank (De Volksbank: ASN) tegenover elkaar. Het moge duidelijk zijn welke bank hierin het beste scoorde:

Duurzame bank ABN Amro en ASN vergelijking

Vergelijk hier zelf jouw huidige bank en de bank waar je naar wilt overstappen.

Overstappen naar een duurzame bank: ingewikkeld of zo gedaan?

Nu vraag je je waarschijnlijk af: is overstappen niet een enorm gedoe? Mijn antwoord op die vraag is kort: Nee. Wij zijn zelf onlangs volledig overgestapt van ABN AMRO naar ASN met in totaal 7 betaal- en spaarrekeningen en dit kostte ons nauwelijks moeite. ASN heeft bijvoorbeeld een overstapservice waarmee alle (Nederlandse) organisaties die van je oude betaalrekening afschrijven op de hoogte worden gebracht. En je bij- en afschrijvingen worden 13 maanden lang automatisch doorgeleid. Van je periodieke overboekingen kan je via je oude bank eenvoudig een bestand downloaden zodat er niets verloren gaat. Persoonlijk vind ik ASN super toegankelijk en transparant. Via deze link zie je hoe overstappen werkt en je leest er ook meteen wat ASN met je geld doet. En? Ga jij na dit artikel van bank switchen?

Meer lezen over groen leven? Lees hier over 7 dagelijkse dingen die je zo hebt veranderd. Of lees deze blog over hoe je die plastic flessen in je badkamer vervangt met shampoobars.

Note: dit artikel is niet gesponsord door ASN.

Duurzame bank: regenwoud

You Might Also Like...

2 Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top