loader image
Mindfulness training
Baby & Mom

Mindfulness training voor meer rust: dit heeft het mij opgeleverd

Bij mindfulness denk je misschien al snel aan mediteren op een kussentje. Maar dat er niets zweverigs aan hoeft te zijn bewijst mindfulness coach Nienke Hers. Ik volgde haar 8-weekse mindfulness training Tiny Tweaks. Benieuwd wat het mij heeft opgeleverd? Lees snel verder.

Wat is mindfulness?

Voordat ik mijn ervaring met je deel even een korte introductie over mindfulness. Want wist je bijvoorbeeld dat mindfulness een wetenschappelijk bewezen training is, die al meer dan 2000 jaar binnen de boeddhistische tradities wordt onderwezen? In 1979 is moleculair bioloog Jon Kabat-Zinn het als een 8-weekse training (Mindfulness Based Stress Reduction – MBSR) aan gaan bieden in een ziekenhuis in Massachusetts. En onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat mindfulness net zo effectief is als antidepressiva in het voorkomen van terugval bij een depressie. De training die ik volgde van Nienke is gebaseerd op de oorspronkelijke training van Jon Kabat-Zinn.

Mindfulness training

Waarom een mindfulness training volgen?

Ouders met kinderen zullen het vast herkennen: je staat de hele tijd aan, bent continu bezig en je eigen behoeftes schuiven stiekem wat naar de achtergrond. Als werkende mama van twee kids kon ik wel wat rust en balans gebruiken. Ik was dan ook blij dat de training van Nienke op mijn pad kwam. Ik had al wel wat ervaring met mindfulness (een lezing bijgewoond en boeken gelezen), maar een echte cursus zoals van Tiny Tweaks was nieuw voor mij en ik was dan ook heel benieuwd hoe het zou zijn. Mijn intenties voor de training waren:

  • Meer rust ervaren
  • Meer in het hier & nu leven
  • Minder kritisch zijn naar mezelf
  • Minder blijven hangen in bepaalde gedachten

Maar ook wanneer je bijvoorbeeld een burn-out hebt, veel stress ervaart of bijvoorbeeld veel piekert dan kan mindfulness je helpen.

Mindfulness training

Over de mindfulness training van Tiny Tweaks

Gedurende 8 weken volgde ik iedere woensdagavond, vanuit het comfort van mijn eigen huis, een twee uur durende online training. Samen met acht andere vrouwen. De training startte meestal met een meditatie, om de waan van de dag even achter je te laten, gevolgd door een stuk theorie. Daarnaast werd je regelmatig in kleinere groepjes uiteen gezet om ervaringen of bepaalde vraagstukken te bespreken. Dit was een mooie manier om samen de verdieping op te zoeken. Ondanks dat de training online plaats vond voelde het contact met de anderen intiem en vertrouwd.

Mindfulness training

Na de training krijg je wekelijks huiswerkopdrachten mee, waar je dagelijks mee aan de slag moet. Mindfulness is namelijk niets meer en niets minder dan het trainen van je aandachtspier. Werk aan de winkel dus. De opdrachten variëren van bodyscans en ademoefeningen tot mindful bewegen en het bijhouden van plezierige of juist onprettige gebeurtenissen (triggers). Het huiswerk vraagt wel wat van je eigen discipline. Iets wat bij mij persoonlijk de ene week beter ging dan de andere week. Maar Nienke drukt je op het hart: “Je kunt altijd opnieuw beginnen” en daar denk ik nu nog steeds aan. Nienke heeft mij verrast met haar kennis over mindfulness. Ze weet ontzettend veel en op ieder (persoonlijk) vraagstuk of struikelblok heeft ze een passend antwoord. Ze geeft je ook voldoende ruimte om zelf na te denken en haar nuchtere, rustige manier van presenteren is erg fijn. Mindfulness? Niks zweverigs aan!

Mindfulness training

Wat heeft het mij opgeleverd?

Nu de training achter de rug is luister ik veel beter naar mijn eigen behoeftes. Ik neem vaker een momentje rust en kan wat makkelijker ‘de boel de boel’ laten. De was opruimen of stofzuigen kan later wel! Ook ben ik mij vaker bewust van oordelende gedachten naar mezelf en ik realiseer mij vaker dat ‘gedachten geen feiten zijn’. Tijdens de training ontdekte ik ook dat ik bepaalde gevoelens soms bagatelliseer. Bijvoorbeeld door een angstige gedachte ‘goed te praten’ met gedachten als “het komt wel goed” of “het valt wel mee”. Soms kan het juist goed zijn om bepaalde gevoelens niet weg te drukken maar ze juist te onderzoeken. Ze mogen er zijn. Door er met je aandacht naar toe te gaan kan je ruimte creëren.

Onrust in mijn lijf of in mijn hoofd merk ik sinds de training eerder op. Door te focussen op mijn ademhaling kom ik sneller weer in het hier en nu. Na de training blijf je toegang houden tot de meditaties, zodat je regelmatig nog eens een bodyscan of meditatie kunt doen. In het dagelijks leven schiet het er wel eens bij in, maar zodra ik weer een keer een mindfulness oefening heb gedaan weet ik weer waar ik het voor doe: meer rust en meer ruimte in m’n hoofd. En dan kijk ik ineens weer anders tegen dingen aan.

Ben je na het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden naar mindfulness? Doe dan een keer mee met de gratis online workshop mindfulness van Nienke om te ontdekken of het iets voor je is. Of probeer een keer één van haar gratis mindfulness oefeningen uit. Meer over mindful opvoeden lees je hier.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Top