loader image
Sparen voor je kind
Baby & Mom

Sparen voor je kind: een spaarrekening of beleggen?

Wist je dat 77% van de ouders spaart voor zijn/haar kind? Ook wij besloten geld opzij te zetten voor Cas & Rosalie. Niet direct vanaf hun geboorte, maar sinds een tijdje sparen we maandelijks een mooi bedrag. Maar hoeveel? En bij welke bank? Of kunnen we toch beter gaan beleggen? Dit zijn de afwegingen die we hebben gemaakt.

Sparen voor je kind: deze afwegingen hebben we gemaakt 

Hoeveel willen we maandelijks sparen?

Om te kunnen bepalen hoeveel je maandelijks wilt sparen voor je kindje(s) helpt het om een spaardoel te bepalen. Dit kan een bepaald bedrag zijn, maar ook een concreet doel zoals een auto of een opleiding. Vervolgens deel je dit bedrag door 12 maanden en vervolgens door 18 (dat is meestal de leeftijd tot wanneer ouders willen sparen voor hun kind). Hieronder een kleine rekensom in het geval je 10.000 euro wilt sparen voor je kind:

€10.000 : 12 maanden = €833,33 euro : 18 jaar =

€46,- euro per maand

Zet dit bedrag vervolgens af tegen je maandelijkse inkomsten en uitgaven om te bekijken of je het op de lange termijn kunt missen. Heb je meerdere kinderen, houd er dan rekening mee dat dit maandelijkse bedrag maal 2, maal 3 of zelfs maal 4 gaat. Je wilt immers wel hetzelfde bedrag voor ieder kind sparen. 

Sparen voor je kind

Hoge spaarrente of vrijheid?

Kies je voor de hoogste spaarrente of voor de vrijheid om het geld tussentijds op te kunnen nemen? Het is een belangrijke afweging die je moet maken wanneer je gaat sparen voor je kind. Meestal geldt: hoe hoger de rente des te minder flexibel je bent om geld van de rekening te halen. 

Volgens de Consumentenbond zijn dit op dit moment de kinderspaarrekeningen met de hoogste rente:

 • Triodos Bank Kinder Toekomst Plan
 • ASN Bank Jeugdsparen
 • Zilvervloot Sparen

Voor al deze banken geldt dat er aanvullende voorwaarden gelden wanneer je het geld tussentijds opneemt. Wij hebben zelf voor ASN Bank Jeugdsparen gekozen.

Een ‘gewone’ bank of een groene bank

Het is misschien niet heel voor de hand liggend om dit mee te laten wegen in je keuze, maar bekijk ook eens wat een bank met jouw geld doet. Je zult waarschijnlijk verrast zijn dat nogal wat Nederlandse banken bedrijven financieren die zich niets aantrekken van mensenrechten, milieu en klimaat. En door je geld bij deze banken te parkeren werk je hier indirect aan mee. Het is één van de redenen waarom wij voor een groene spaarrekening hebben gekozen bij ASN Bank. Ik schreef een blog over overstappen naar een duurzame bank. Een aanrader om te lezen als je hier meer over wilt weten.

Sparen voor je kind

Sparen of beleggen?

Ondanks dat we heel tevreden zijn over de bank waar we nu sparen voor Cas en Rosalie, ben ik toch nog aan het kijken naar beleggen. Dit omdat de rente die je krijgt over een spaarrekening erg laag is en beleggen op de lange termijn gewoon heel voordelig is. Bij beleggen geldt immers: hoe eerder je begint des te meer het je kan opleveren. Je kunt er dus veel profijt van hebben als je begint met beleggen vanaf de geboorte van je kind. Mocht je je hier ook in willen verdiepen dan heb ik een paar handige tips voor je:

Download de beleg-app Peaks

Wil je laagdrempelig kennismaken met beleggen, zonder dat je hier veel voor hoeft te doen? Download dan de app Peaks. Daarmee beleg je heel eenvoudig in duurzame indexfondsen, zonder dat je veel kennis nodig hebt. Peaks (een initiatief van de Rabobank) belegt namelijk voor jou en tussendoor krijg je af en toe interessante, toegankelijke blogs over beleggen voorgeschoteld. Zodat je er ook nog wat van leert. Of je nou met 50,- of 5000,- euro begint, alles kan.

Wil je Peaks ook een keer proberen en direct starten met €5,- cadeau? Download de app en gebruik daarna de code GERDI4WCR.

Sparen voor je kind
Peaks

Luister de Jong Beleggen podcast

Daarin vertelt ervaren belegger Pim Verlaan, in begrijpelijke taal, alles over zijn journey naar de kunst van beleggen. En hij deelt ook zijn portfolio met je.

Lees het boek Blondjes Beleggen Beter

Echt een aanrader als beleggen nog helemaal nieuw is voor je. Financieel journaliste Janneke Willemse legt je in 7 stappen uit hoe je simpel en succesvol kunt beleggen. Na het lezen van haar boek was ik zo enthousiast dat ik ook haar online training heb gekocht.

Sparen voor je kind boek Blondjes Beleggen Beter

Meteen beginnen?

Wil je meteen starten met beleggen? Dit zijn de tips die ik het meest kreeg:

 • De meeste mensen die ik sprak beleggen bij online broker DEGIRO. Via een bank betaal je vaak hoge transactiekosten en bij DEGIRO is dat niet zo. Je kunt alleen helaas geen rekening op naam van je kind openen. 
 • De meeste mensen gaven mij als tip om te beleggen in ETF’s. Dit zijn indexfondsen (‘mandjes’ met aandelen) waarmee je eenvoudig gespreid belegd over verschillende bedrijven in verschillende landen.

Ik hoop dat je iets hebt aan mijn tips. En ik ben natuurlijk heel benieuwd: waar ga jij voor? Sparen of beleggen?

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Top