Gisteren was het Earth Overshoot Day. De dag waarop we officieel meer van de aarde eisen, dan de aarde ons kan geven. Reden voor mij om een extra blog te plaatsen. Over duurzaam leven met kinderen. Want groener leven hoeft echt niet moeilijk te zijn. Met slechts kleine aanpassingen kan je namelijk al een groot verschil maken. Een betere wereld begint immers bij jezelf. Ik geef je 9 duurzame tips, waar je vandaag nog mee kunt starten.
Maak je lunch duurzaam
Ik betrapte mezelf er laatst op dat ik best veel boterhamzakjes gebruik. Een zakje voor een broodje, een zakje voor wat walnoten of om even snack mee te nemen voor Cas. Zo zonde en onnodig. Ik heb deze week daarom herbruikbare boterhamzakjes gekocht bij GreenJump. Je hebt ze in allerlei leuke printjes en je kunt ze afwassen onder de kraan of op 30 graden in de wasmachine. Vind je zakjes onhandig? Dan kan je natuurlijk ook kiezen voor een broodtrommel met vakjes. Dat scheelt ook weer wat plastic.
Gebruik een hervulbare fles in plaats van plastic flesjes
Wist je dat we alleen al in Nederland 1,4 miljard plastic flessen per jaar verbruiken? Ga dus voor een Dopper of kies een ander leuk hervulbaar model en bespaar op een simpele manier een hoop plastic. Vind jij bronwater veel lekkerder dan water uit de kraan? Dan moet ik je helaas uit de droom helpen. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat 40 procent van de bronwaterflesjes in de VS kraanwater bevat. Ook in Nederland zijn er watermerken die hun water uit dezelfde bron halen als het waterleidingbedrijf.
Beperk vlees- en zuivelconsumptie
Wist je dat vlees voor 40% van de klimaatbelasting door voedsel zorgt? Geen of minder vlees eten is dus goed voor het klimaat. En ook hiervoor geldt weer: ook kleine beetjes helpen. Als we allemaal een dag minder vlees eten, maak je al een groot verschil. Zuivel belast het milieu ook relatief zwaar in vergelijking met plantaardige producten. Dit komt doordat de veehouderij energie gebruikt, waardoor CO2 vrijkomt. Kies in plaats van melk of kaas daarom eens voor sojamelk of humus.
Ga voor een bamboe tandenborstel
Gemiddeld genomen heb je iedere 3 maanden een nieuwe tandenborstel nodig. Reken dus maar uit hoeveel plastic je op die manier verbruikt. Je kunt in plaats daarvan ook voor een bamboe variant kiezen. Ze gaan even lang mee als plastic tandenborstels, maar ze zijn wel een stuk duurzamer. Bamboe is 100% afbreekbaar en het is van nature anti-bacterieel. Daardoor zijn er geen pesticiden en andere hulpmiddelen nodig tijdens het kweken. Win-win dus!
Doe bewust boodschappen
Boodschappen doen lijkt misschien niets meer of minder dan het vullen van je mandje. Maar ook dit kan je heel duurzaam doen. Je dacht er vast al aan om een herbruikbaar tasje mee te nemen. Maar laat de plastic zakjes voor groenten en fruit ook eens links liggen (of gebruik een herbruikbare variant). Let daarnaast op het land van herkomst van bepaalde producten en kies voor seizoensgroenten. Groenten van het seizoen hoeven namelijk niet in kassen te groeien of lang te worden opgeslagen. Dat scheelt dus een hoop energie.
Heb je geen idee wat de seizoensgroenten van deze maand zijn? Check dan even deze kalender ter inspiratie.
Laat de auto vaker staan
Ok, deze tip kende je natuurlijk al lang. Maar bij dezen dan een friendly reminder. Het is zo simpel om gewoon even de fiets te pakken. Dat scheelt je mooi weer een workout in de sportschool. Een jaar lang de auto laten staan bespaart 2,4 ton CO2. Er zijn echter maar weinig mensen die ´groener leven´ zo rigoureus aan zullen pakken. Maar beeld je eens in als we samen de auto laten staan voor alle korte ritjes. Dat zou al een enorme impact hebben! Een beter milieu begint bij jezelf.
Gebruik wasbare luiers en billendoekjes
Wist je dat een baby gemiddeld 150 luiers per maand verbruikt en dat dat goed is voor 22 kilo afval per maand? Wasbare luiers zijn veel beter voor het milieu, omdat je simpelweg minder afval produceert. Zelfs wanneer je het wassen meerekent zijn wasbare luiers duurzamer.
Ik ga het binnenkort daarom toch echt een keer proberen. Sta jij er ook voor open, maar heb je nog geen idee waar je moet beginnen? Of denk je dat wasbare luiers vies en onhandig zijn? In de Facebook groep Wasbare luiers vind je een hoop ervaringsdeskundigen aan wie je al je vragen kunt stellen.
Koop eens tweedehands kleding of speelgoed
Marktplaats staat vol met spullen die nog zo goed als nieuw zijn. Zo kochten wij bijvoorbeeld een super mooi mozeswiegje voor Cas en onze auto komt er ook vandaan. Ivan is daarnaast zelf ook een fanatieke verkoper. Veel van onze oude spullen verkoopt hij op Marktplaats. Door spullen niet meteen bij het grofvuil te zetten doorbreken we onze consumptieketen.
Vlieg niet of minder
Dit vind ik eigenlijk de moeilijkste van het hele rijtje, want ik ga graag op vakantie. Maar hij kon gewoon niet ontbreken in deze lijst. Vliegen is en blijft nu eenmaal een hele grote milieuvervuiler. Wees je hier van bewust wanneer je je zoveelste citytrip boekt. Er zijn ook prachtige steden en er is mooie cultuur binnen de grenzen van ons eigen land 😉 Benieuwd wat de klimaatimpact van een retourtje Bali of Rome is? Doe dan hier de check!
Welke van bovenstaande tips pas jij al toe? En wat zijn jouw tips voor een duurzaam leven? Deel ze hieronder. Want sharing is caring!
Dit artikel is mede tot stand gekomen door de Facebook-groep Duurzaam leven met Kinderen. Volg deze groep voor inspiratie & tips over een groene lifestyle met kinderen.
Lees ook deze blog over mindful opvoeden in een druk bestaan.

2 Comments
Miriam
augustus 2, 2018 at 6:40 pmIk vul aan:
# 10 Wij gebruiken geen broodzakken meer, maar broodzakken uit katoen (die kun je online bestellen). Wij kopen hele broden die we in deze broodzakken invriezen. Om het brood te snijden hebben we een broodsnijmachine gekocht, waarmee je een snee per keer kunt snijden.
# 11 Wij gebruiken ook geen zakjes uit plastic meer, waarin groente en fruit afgewogen wordt. In plaats daarvan gebruiken we herbruikbar zakjes van de Lidl.
# 12 Wij gebruiken geen rietjes meer, maar rietjes uit Rvs.
# 13 Ipv telkens nieuwe flessen uit plastic met spa rood te kopen, kun je het ook zelf maken met een speciale machine. De flessen zijn herbruikbaar en je spaart een hoop geld.
Nog op onze wenslijst voor dit jaar, om nog duurzamer te leven: aanschaf van een bokashi en een wormenhotel om het gft te composteren. Voor een composthoop is onze tuin te klein. De bovengenoemde opties kunnen binnen neergezet worden en zelfs voor balkonplanten gebruikt worden.
mindfulmoms
augustus 3, 2018 at 8:54 pmSuper handige tips! Thnx 🙂