loader image
Baby & Mom Musthaves & DIY

Shampoo bars: hoe duurzaam zijn ze en werken ze?

Ben je bezig met het verminderen van plastic, dan kan je er niet omheen: de shampoo bar. Je hebt ze inmiddels in allerlei soorten en maten en ze zijn de perfecte manier om je badkamer duurzamer te maken. Maar hoe duurzaam is zo’n shampoo bar eigenlijk? En hoe gebruik je zo’n stukje zeep? Ik probeerde de bars van Shampoo Bars uit en deel in dit artikel mijn ervaring.

Ons afvalprobleem

Je kunt het je misschien bijna niet voorstellen, maar in Nederland produceren we jaarlijks bijna 490 kilo afval per persoon. Een groot gedeelte hiervan is plastic. Wereldwijd wordt er zelfs meer dan 400 miljoen ton plastic geproduceerd en meer dan een derde daarvan bestaat uit verpakkingen. Een goede reden om mijn eigen afvalproductie eens onder de loep te nemen en te bekijken waar het wel een stukje minder kan. Een beter milieu begint immers bij jezelf. Want laat ik eens beginnen bij mijn badkamer. Eén blik op mijn doucherek en ik zie daar zeker al zo’n zes plastic flessen staan. Gemakkelijk te vervangen door zeep- en shampoo bars. Ik probeerde daarom de bars van Shampoo Bars uit.

Hoe duurzaam zijn shampoo bars?

First things first, hoe duurzaam zijn shampoo bars eigenlijk? De producenten van Shampoo Bars vertellen dat je met één shampoo bar drie plastic flessen bespaart en dat één bar gemiddeld 80 wasbeurten meegaat. Heel duurzaam dus. Ik heb mijn shampoo bars zelf nog niet zo lang, maar ik merk wel dat je er inderdaad weinig van hoeft te gebruiken om je haar goed in te zepen. Maar dat is niet het enige groene aan de bar. De productie van de shampoo bars gebeurt eveneens duurzaam en zoveel mogelijk vrij van plastic. De verpakking is biologisch afbreekbaar en 100% plasticvrij. Schrik niet van de ‘opvulchips’ die je waarschijnlijk in je pakketje aan zult treffen. Want deze zijn eveneens samengesteld uit 100% natuurlijke stoffen. (Ze zijn zelfs oplosbaar in water!) En last but not least: alle producten van Shampoo Bars zijn dierproefvrij en ze worden handgemaakt in Deventer. Wil je dus zorgen voor minder plastic én je ecologische voetafdruk verkleinen? Dan zijn shampoo bars een top keuze! 

Shampoo bars
Shampoo bars

Dit vind ik van Shampoo Bars

Ik probeerde twee verschillende shampoo bars en een conditioner bar uit van Shampoo Bars:

Het allereerste wat opviel was de geur van deze bars. Zonder te overdrijven is dit echt ongelofelijk lekker. Ik zou haast willen dat ik de geur aan dit artikel toe kon voegen. Rozen, kokos, heerlijk. De shampoo bars zijn erg gemakkelijk in gebruik. Je maakt je haar en de shampoo bar nat, je haalt de bar een paar keer langs je haren en vervolgens masseer je de shampoo in je haar en hoofdhuid. Je hoeft niet veel te gebruiken om je haar goed in te zepen merkte ik en ik was onder de indruk van hoe goed de bars schuimden. Ik heb eerder shampoo bars van een ander merk gebruikt en daarbij ging dit duidelijk wat moeilijker. Na gebruik leg je je bar in een bewaarblikje of op een (bamboe) zeepplankje. Zelf heb ik dit plankje, dat ook nog eens mooi in je badkamer staat.

Shampoo bars

Toen mijn haar eenmaal opgedroogd was voelde het verzorgd aan. Ze zeggen dat het twee tot drie weken kan duren voordat je haar en hoofdhuid gewend zijn aan een nieuwe shampoo, maar hier had ik zelf geen last van. Ik merkte dat ook de conditioner zijn werk goed had gedaan, want mijn haarpunten waren mooi zacht.

Het leuke van de Kokos shampoo bar is dat hij heel mild is en dus ook geschikt voor kinderen. Cas (4) houdt totaal niet van haren wassen, maar dit ‘zeepje’ vond hij toch wel interessant. Ik moet de bar alleen niet uit handen geven want dan is hij binnen een paar minuten een stuk kleiner vrees ik 😉

Shampoo bars kokos bar

Als ik dan toch één minpuntje moet noemen? De heerlijke geur van de shampoobars verdwijnt bijna helemaal tijdens het wassen en drogen. Dit is eigenlijk een goed teken, want dit geeft duidelijk aan dat de bars niet chemisch zijn. Maar een beetje jammer is het wel.

De eindconclusie

Ik ben super tevreden over de bars van Shampoo Bar en ben helemaal ‘afgekickt’ van reguliere shampoo. Ik zou eerlijk gezegd niet weten waarom ik nog plastic flessen zou kopen. De shampoo bars ruiken heerlijk, zijn prettig in gebruik en passen perfect in een vegan, zero of low waste lifestyle. Daarnaast zijn ze (op de lange termijn) ook nog goed voor je portemonnee, het milieu en je hormoonhuishouding. Dus go green zou ik zeggen! Tip: maak je (Kerst)verlanglijstje duurzaam dit jaar en zet er een shampoo bar op. Fijne feestdagen!

Dit artikel kwam tot stand door een samenwerking met Shampoo Bars en bevat mijn eerlijke, eigen mening over de producten van Shampoo Bars. Wil je ook een keer samenwerken met Mindful Moms? Klik dan hier.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Top