loader image
Baby & Mom

Kerst met kinderen: zo creëren deze moms hun tradities

Aan Kerst vieren met mijn ouders en broertjes heb ik super fijne herinneringen. En het zat ‘m niet eens in de cadeau’s, maar juist in de kleine dingen. Samen een kerstboom kopen, de grote doos met versiersels weer van zolder halen, samen aan het kerstontbijt. Zo gezellig! Nu ik zelf kinderen heb is het tijd om eigen tradities te creëren. Ik vroeg daarom aan 5 andere moeders hoe zij Kerst met kinderen vieren.

Kim van der Veer

Mama van Miki (2) en zwanger

“Kerst is voor ons een familiefeest om samen te komen en te genieten van elkaar. Mijn ouders zijn gescheiden en mijn moeder heeft een nieuwe man, dus dat betekent drie diners op een rij. Dat is soms veel, maar toch doen we het nog elk jaar. Want hoe vaak kom je nou nog met alle ooms, tantes, nichtjes en neefjes tegelijk samen? Met Kerst staat dat vast!”

“Rond Kerst en Oud & Nieuw doen we een kleine ceremonie met onze dochter”

“Om de drukte rondom alle diners een beetje te relativeren hebben wij sinds de geboorte van Miki een kleine ceremonie rond Kerst en Oud & Nieuw. Toen Miki 6 maanden oud was hebben we haar zelf een edelsteen laten uitzoeken. Wij kozen er toen ook eentje. Terwijl we onze steen allemaal vasthouden vertellen we elkaar onze intentie, die we hebben voor de ander en voor ons samen. Die intentie schrijven we op in het dagboekje dat ik voor Miki bijhoudt. Daarna drinken we raw cacao, doen we kaarsjes aan en zetten we zachte, liefdevolle muziek op. Het raakt me elke keer weer diep om dit te doen met elkaar en het verbindt ons.” 

Volg Kim hier op Instagram

Kerst met kinderen Kim en Miki

Tessa Dorlijn

Mama van Finn (3) en Joa (0)

“Het is een ritueel geworden hoe wij de kerstboom in huis halen”

“Al zolang ik mij kan herinneren vind ik Kerst een geweldige tijd. Als klein kind gingen we met Kerst altijd naar mijn opa en oma. Ik heb daar hele warme en fijne herinneringen aan. Het was knus en gezellig en er waren vooral veel cadeautjes, wat je als kind natuurlijk erg leuk vindt. Toen ik wat ouder was werd het een ritueel hoe wij de kerstboom in huis haalden. Mijn tweelingbroer en ik gingen dan samen met mijn vader naar het tuincentrum. We aten daar onze eerste oliebol en kochten de boom. Thuis zetten we kerstmuziek op. Mijn moeder had alle kerstballen en spullen klaarstaan zodat we samen de boom konden versieren. Geweldig vonden we dat”. 

“Ik zet de traditie van mijn familie voort met onze kinderen. Samen de boom kopen, het gezellig maken en vooral het samen zijn, dat vinden wij belangrijk. Het is een tijd om tot elkaar te komen, maar ook om te beseffen wat Kerst voor ons inhoudt. Mijn man en ik zijn opgegroeid binnen de kerk. Daar hebben we dus ook van jongs af aan geleerd waar het allemaal begon. Ook wij voeden onze kinderen op binnen het geloof. We hopen ze mee te kunnen geven wat Kerst betekent, maar vooral ook hoe belangrijk het is dat we er allemaal voor elkaar zijn, als gezin en als familie en dat de liefde voor elkaar centraal staat”.

Volg Tessa hier op Instagram

Kerst met kinderen Tessa

Yasemin Dikili

Mama van Ava (6) en Aron (3)

“Dit jaar is mijn man er niet met de feestdagen. Daardoor wil ik nog meer mijn best doen gezelligheid te creëren voor de kinderen. We hebben een enorme kerstboom omdat mijn dochtertje dat graag wilde. De kinderen mochten hem zelf versieren met leuke hangertjes van vorig jaar en een paar nieuwe van Dille en Kamille die ik gelukkig nog op tijd had gekocht”.

Kerst met kinderen versiering

“Op onze seizoenstafel staat een soort kerststal met figuren waar de kinderen vaak mee spelen. En we hebben speciale kerstboekjes klaar staan die wie lezen als we gezellig aan tafel zitten. Ik ben zelf niet opgeroeid met een kerstgevoel omdat mijn vader dat als Moslim niet wilde. Ik had er hierdoor zelf ook heel lang niets mee. Pas sinds ik kinderen heb begint het bij mij te groeien en kan ik ook genieten van de gezelligheid en tradities die wij nu samen creëren”. 

“Ik pak tradities mee, vanuit het leven en de seizoenen en niet zozeer vanuit geloof”

Kerst met kinderen seizoenstafel

“Dit jaar heb ik voor het eerst adventkaarsen gebrand, maar meer vanuit het Scandinavische Yule feest. Ik pak tradities mee, vanuit het leven en met de seizoenen en niet zozeer vanuit geloof. De boekjes die wij hebben zijn ook niet perse vanuit het christendom geschreven. Ze beschrijven meer een verhaal zoals in een sprookje. Ik ben zelf moslim maar meer op een spirituele manier. Ik geloof dat er meerdere wegen leiden naar God. En zo leg ik ook de verbanden tussen de verschillende geloven uit aan onze kinderen”.

Kerst met kinderen kerstboom

“Wat ik ook elk jaar doe met de kinderen is sinaasappel plakjes drogen in de oven. Wij delen die dan uit aan onze buren en aan familie samen met de kerstkaarten. Van de geur van sinaasappel krijg je een gelukzalig gevoel. En dat is voor mij het allerbelangrijkste in deze donkere dagen. Samen gelukkige momenten en herinneringen creëren”.

Volg Yasemin hier op Instagram

Kari van der Heide

Mama van Isaya (5) en Alela (2)

“We hebben kleine rituelen die ons herinneren aan de tijd van het jaar”

“De decembermaand begint bij ons altijd al met Adventszondag. We versieren het huis, tuigen de kerstboom op en ik zet onze Adventskalender neer. Die vul ik zelf met kleine cadeautjes. Iedere ochtend mogen de meisjes een vakje openen. Het zijn kleine rituelen die ons eraan herinneren in welke tijd van het jaar we leven. Ook zet ik de houten kerststal neer. We bouwen de kerststal bewust nog niet helemaal op. De dieren staan er al, maar Maria en Jozef zijn nog onderweg. Ook de ster staat nog niet boven de stal. We lezen het kerstverhaal voor en breiden in de dagen richting Kerst de stal verder uit. Op Kerstavond leggen we het kindje in de kribbe. Ik zie dat het kerstverhaal hierdoor echt begint te leven bij onze oudste dochter. Ze speelt het nu regelmatig na”.

Volg Kari hier op Instagram. Meer weten over Advent vieren? Kari vertelt je er hier alles over.

Callista Lieshout

Mama van Josefien (4) en Pepijn (0)

“Als enig kind en met een moeder die in de zorg werkt zijn mijn herinneringen aan kerst: uren in pyjama spelen, althans dat dacht ik. Totdat ik eens goed ging nadenken en mij besefte dat ik eigenlijk veel tradities meeneem van vroeger. Het begon vroeger ieder jaar al met de kerstdoos die we van zolder haalden en het terugzien van alle frutsels die ik de voorgaande jaren knutselde. Mijn geknutselde kerstbal van de kleuters bijvoorbeeld en een gekleide kerststal (die zetten mijn ouders nog steeds neer), maar ook de mooiste versiering voor in de boom. De tuin werd vol lampjes gehangen en samen pakten wij het kerstpakket van papa uit. ’s Morgens vierden we Kerst met een feestelijk ontbijt en ’s avonds een uitgebreid diner met opa en oma”.

“Kerst is voor ons tijd met het gezin. Warmte en gezelligheid”

“Vorig jaar beleefde Josefien voor het de feestdagen heel bewust. We kochten samen de kerstboom en begonnen zo ook onze eigen tradities. Ik hoop dat ze hier later op terug kijkt met een warm gevoel. Elke zaterdag bij opa en oma een tompouce eten en met Halloween in de woonkamer slapen zijn een van de vele tradities die wij al samen hebben. Met Kerst pakken we samen de cadeautjes uit die onder de boom liggen. Het cadeaus we samen iets kunnen doen of juist iets om zelf mee te spelen. En we pakken natuurlijk ook het kerstpakket van papa uit. Daarna gaan we nog de stad in om samen een kerstpyjama te kopen waar we heerlijk de hele vakantie in kunnen “chillen” zoals onze dochter zou zeggen”.

“Dit jaar zal alles een beetje anders zijn door de maatregelen, maar ook door ons kerstcadeautje van vorig jaar. We hadden eindelijk een positieve test in handen. Dit jaar vieren we dus Pepijn zijn eerste Kerst. Met z’n vieren in onze kerstpyjama’s, lekkere hapjes, het vuurtje aan en tijd voor elkaar. Ik kan al dromen over de tradities die Pepijn weer met zich mee brengt in de toekomst. Treintjes onder de boom maken? Of juist in de kerstvakanties grote Lego bouwwerken die dan blijven staan in de woonkamer. Kerst is voor ons tijd met het gezin, warmte en gezelligheid”.

Volg Callista hier op Instagram

Hoe vier jij Kerst dit jaar? Laat het hieronder in een reactie weten. Ben je nog op zoek naar een last minute kerstrecept? Maak dan deze kaashapjes. Super snel en lekker!

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Top