loader image
Baby & Mom

Duurzamer leven: deze 7 dingen heb ik veranderd

Sinds ik moeder ben, ben ik bewuster en duurzamer gaan leven. Als je naar je kindje kijkt realiseer je je des te meer dat we de aarde schoon moeten achterlaten voor de volgende generatie. Maar we vragen op dit moment helaas meer van de aarde, dan dat de aarde ons kan geven. Een tijdje terug schreef ik hier een blog over. Met 9 tips over duurzamer leven. Benieuwd wat ik de afgelopen maanden heb veranderd? Je leest het hieronder.

Plastic scheiden

Wist je dat je o.a. bij de Albert Heijn, gratis zakken op kunt halen waarmee je je plastic kunt scheiden? Mijn moeder wees mij hier op. Sinds een aantal weken houd ik dus braaf al dit afval apart. Zelfs wanneer je klein behuisd bent, zoals wij in Amsterdam, is dit prima te doen. Ik heb de zak gewoon uit het zicht naast ons fornuis gezet. Van het ingezamelde plastic worden weer nieuwe dingen gemaakt, zoals verpakkingen, fleecetruien en bouwmaterialen. Ongeveer 80 procent van het ingezamelde plastic wordt gerecycled.

duurzamer leven pmd zak

Wasbare schoonmaakdoekjes

Wasbare schoonmaakdoekjes, voor sommigen misschien een no-brainer. Maar ik was de laatste tijd toch wel heel erg verslaafd aan mijn vochtige wegwerp-huishouddoekjes. Iedere week ging er weer een verpakking door heen. Dat moest anders! En dus gebruik ik nu weer die felgekleurde vaatdoekjes die je kunt hergebruiken. Ze kunnen namelijk gewoon in de wasmachine.

Update 2-11-2020: Inmiddels weet ik dat deze viscose doekjes ook niet zo milieuvriendelijk zijn. Ik ben daarom overgestapt naar wasbaar keukenpapier.

duurzamer leven schoonmaakdoekjes

Herbruikbare lunchzakjes

Zoals je in mijn blog over duurzamer leven al kon lezen, gebruikte ik nogal veel plastic zakjes. Een zakje voor mijn boterhammen, een zakje voor nootjes en nog een zakje voor wat druiven. Onopgemerkt kan iets simpels zoals dit voor zoveel afval zorgen op jaarbasis. Ik ging op zoek naar leuke herbruikbare lunchzakjes. En ik kan je vertellen: die zijn er genoeg! Ik ging voor deze voor mijzelf en deze voor Cas! En Cas vindt ze zelf ook erg leuk. Hij herkent ze meteen als hij ze ziet: “Eten!”.

duurzamer leven boterhamzakjes

Wasbare babydoekjes

Met een kleintje in huis zijn vochtige doekjes onmisbaar. Ik gebruik ze nog steeds dagelijks wanneer ik Cas verschoon. Maar ik gebruikte ze ook om Cas zijn gezicht mee schoon te maken na het eten. En dat is eigenlijk nergens voor nodig. Je kunt daar prima een gewoon washandje of doekje voor gebruiken. De washandjes en spuugdoekjes van de Hema vond ik wat aan de ruwe kant. Daarom koos ik voor deze zachte doekjes van 100% katoen. En ze zien er ook nog eens leuk uit.

duurzamer leven doekjes

100% gerecycled toilet- en keukenpapier

Onder andere bij de Lidl verkopen ze 100% gerecycled toilet- en keukenpapier. Het lijkt op gewoon keukenpapier, maar dan met Ecolabel. Op de verpakking staat dat het papier geproduceerd is uit duurzame vezels. Tijdens de productie is er minder water- en luchtverontreining, minder uitstoot van broeikasgassen en minder elektriciteitsverbruik dan bij de productie van regulier toilet- en keukenpapier. Een simpele manier om bij te dragen aan een beter milieu dus.

duurzamer leven wc papier

Vaker met de fiets

Door de regen fietsen met een peuter vind ik nog steeds 10x niks. En dat doe ik dan ook niet. Maar moet ik alleen op de fiets, dan houdt een regenbuitje mij niet meer tegen. Om mezelf een extra duwtje in de rug te geven kocht ik een leuke regenjas. Nu heb ik echt geen excuus meer om de auto te pakken 😉

duurzamer leven regenjas

Wasbare luiers

Wasbare luiers leken mij vies en onhandig. Maar wie ben ik om te oordelen, als ik het nog nooit heb geprobeerd? Ik ben het daarom sinds gisteren aan het uittesten. Mijn ervaringen en wat ik er écht van vind lees je binnenkort op mijn blog. Feit is in ieder geval dat wasbare luiers voor minder afval zorgen. En zélfs wanneer je het wassen meerekent is het beter voor het milieu. Dus why not give it a try?

Wat is jouw tip om duurzamer te leven?

Duurzamer leven wasbare luiers

P.S. Dit artikel is niet gesponsord 🙂

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Femke
  november 5, 2018 at 8:57 am

  Goed bezig Gerdine! Is iets waar ik ook volop mee bezig ben. Zo min mogelijk plastic flesjes kopen (waterfles mee!), een eigen koffie to go beker mee, geen plastic zakjes meer maar snackbags en lunchdoosjes, afval scheiden. En grappig, ik ben ook aan het testen met wasbare luiers én wasbare billendoekjes. Zo doe ik mijn best om mijn steentje bij te dragen.

  • Reply
   mindfulmoms
   november 8, 2018 at 7:47 pm

   Super goed bezig 🙂 Heel leuk om te lezen. Ik gebruik mijn Dopper ook dagelijks 🙂

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top