loader image
Tips
Zwanger worden & zijn Zwanger zijn

5 tips tegen zwangerschapskwaaltjes

Een zwangerschap kan behoorlijk wat ongemakken met zich meebrengen. Vocht vasthouden, brandend maagzuur, hoofdpijn. Hadden ze dit niet even wat eerder kunnen vertellen? Ik geef je 5 simpele tips die je hopelijk weer happy & healthy maken. 

5 simpele & natuurlijke tips

Laat ik in ieder geval beginnen met zeggen, dat ik geen expert ben. Mijn tips zijn gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Ik ben me er van bewust dat, als het op zwangerschapskwaaltjes aan komt, het soms echt wel wat ingewikkelder ligt dan ‘alleen op het opvolgen van een simpele tip’. Toch ben ik van mening dat kleine aanpassingen in je levensstijl, soms al verschil kunnen maken. Zo kun je je zwangerschap net wat aangenamer maken.

Let op: Blijf altijd goed naar je lichaam en je gevoel luisteren. Neem bij twijfel contact op met je verloskundige.

1. Rugpijn

Je lichaam moet behoorlijk wat extra gewicht dragen tijdens je zwangerschap. Krijg je hierdoor last van je schouders of je rug? Dan kan de ‘Cat/Cow’ yogahouding verlichting geven (1).

1. Plaats je handen onder je schouders en je knieën onder je heupen.

2. Adem in en maak je rug zo hol mogelijk.

3. Adem uit en maak je rug zo bol mogelijk.

Herhaal dit een aantal keer

Tips

Cat

Tips

Cow

 

 

 

 

 

2. Hoofdpijn

Hoofdpijn is meestal een teken dat je het wat rustiger aan moet doen. Maar je hoeft niet meteen naar een paracetemol te grijpen. Een middagdutje of slechts een paar minuten je ogen dicht doen, kan al verschil maken. En probeer schermen (zoals van je laptop of je iPhone) even weg te leggen.

Wat ook kan helpen is het smeren van wat lavendelolie op je slapen. Drink daarnaast voldoende water.

3. Obstipatie

Tijdens je zwangerschap werken je darmen anders dan normaal. Dit komt door de hormonen in je lijf. Het is daarom belangrijk om voldoende vezels te eten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan volkoren brood, linzen, muesli en bonen, maar ook groenten en fruit. Je kunt ook een eetlepel zemelen toevoegen aan je pap of melk. Zemelen zijn het vezelrijkste deel van een graan korrel en ze zijn o.a. te koop bij de DA.

Zorg daarnaast voor voldoende lichaamsbeweging (30 minuten per dag). En ook hier geldt weer: drink voldoende water. (2)

4. Brandend maagzuur

Brandend maagzuur kan heel vervelend zijn. Het komt vooral wat later in de zwangerschap voor. Bij mij hielp het in ieder geval om de hele dag door kleine beetjes eten. En Rennie mag je ook gewoon gebruiken tijdens je zwangerschap.

Toch nog last van brandend maagzuur? Drink dan een glas melk of eet een bakje yoghurt. Dit neutraliseert je maag.

5. Vocht vasthouden

Je zou het misschien niet zeggen. Maar als je vocht vasthoudt, helpt het juist om voldoende te drinken. In ieder geval 2 liter water per dag. Dit helpt om je natuurlijke vochtbalans in evenwicht te houden. En door regelmatig te plassen drijf je vocht af.

Probeer daarnaast voldoende te bewegen. In ieder geval 30 minuten per dag. Het maken van een wandeling is al voldoende. Je stimuleert hiermee de bloedsomloop.

Be happy & healthy


Bron 1: http://www.flowyogaleiderdorp.nl/oefening-1/
Bron 2: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/verstopping.aspx

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Top