loader image
Vluchtkoffertje
Bevallen Zwanger worden & zijn Zwanger zijn

20x items voor in je vluchtkoffertje

Nog even en ik ga bevallen. Super spannend! Wat is de tijd toch snel gegaan. Alweer bijna 9 maanden loop ik met dit lieve kleine hummeltje rond in mijn buik. Tijd dus om het ‘vluchtkoffertje’ in te pakken. 

Wat neem je mee?

Vóór mijn zwangerschap had ik nog nooit van een ‘vluchtkoffertje’ gehoord. Maar wanneer de bevalling nadert, realiseer je je dat het misschien toch wel handig is om bepaalde dingen klaar te leggen. Zeker wanneer je in het ziekenhuis bevalt zoals ik. Alleen; wat neem je mee? Lees hieronder wat ik zoal in mijn koffertje heb gestopt:

Voor jou

 •  Een badjas en slippers

Altijd handig. Makkelijk en lekker warm om aan te doen over je nachthemd. En slippers kan je gemakkelijk aan en uit doen.

 •  Een blouse-nachthemd

Als je iets anders aan mag dan een ziekenhuis-hemd, dan kan een blouse-nachthemd fijn zijn. Koop er een die lekker lang is, dan hoef je niet in je blote billen rond te lopen. Ook knoopjes aan de bovenkant kunnen handig zijn. Dit voor het huid-op-huid contact met je kindje en het geven van borstvoeding na de bevalling.

 •  Een extra nachthemd en schoon ondergoed

Misschien mag en wil je na de bevalling even douchen. Doe daarna lekker een schoon nachthemd aan als je nog even in het ziekenhuis moet blijven. Neem daarnaast schoon ondergoed mee. (Geen strings, er moet namelijk kraamverband in passen. Charming 😉 )

nachthemd2

 • Kleding om naar huis te gaan

Mag je naar huis? Neem dan bijvoorbeeld een joggingbroek mee. Meer weten over wat je aan kunt tijdens en vlak na de bevalling? Lees het artikel “De bevalling: what to wear

 • Een spiegeltje

Je uiterlijk is niet bepaald je eerste prioriteit tijdens de bevalling. Toch kan een klein spiegeltje, voor of na de bevalling, fijn zijn. Zeker wanneer je niet zo makkelijk je bed uit kunt.

 • Water en/of Aquarius

Mensen vergelijken een bevalling wel eens met het rennen van een marathon. Het kan behoorlijk uitputtend zijn. Drink daarom voldoende water en eventueel wat Aquarius voor extra energie.

 • Boeken & magazines

Je weet nooit hoe lang je in het ziekenhuis moet blijven. Misschien word je wel ingeleid. Dan kan het even duren voordat alles op gang komt. Daarnaast kan het zijn, dat je na je bevalling een nachtje of zelfs langer moet blijven. Neem daarom in ieder geval wat leesvoer mee.

 • Stressbal

Als de weeën heftig zijn kan je natuurlijk hard in de hand van je partner knijpen. Maar je kunt hier ook een stressballetje voor gebruiken. Bij hypnotherapie kreeg ik oefeningen om de pijn van een wee, in de stressbal te projecteren.

 • Oordopjes

Ik neem oordopjes mee zodat ik, zeker in het begin van de bevalling, nog even naar mijn hypnose-oefeningen kan luisteren. (Benieuwd hoe hypnotherapie je kan helpen tijdens de bevalling? Klik hier). Daarnaast kan je natuurlijk ook fijne muziek meenemen.

 • Aantekeningen boekje

Je hebt natuurlijk niet de hele bevalling tijd om naar hypnose-oefeningen te luisteren. Zelf vond ik het daarom fijn om, ter voorbereiding op mijn bevalling, wat dingen op te schrijven. Denk bijvoorbeeld aan zinnetjes uit de hypnose-oefeningen, die je fijn vindt om te horen. Je partner kan je dan helpen herinneren hoe je moet ontspannen, op momenten dat jij het even zwaar hebt.

Daarnaast heb ik er wat positieve affirmaties in opgeschreven.

vluchtkoffertje

 • Make-up tasje

Misschien vind je het fijn om je na je bevalling even mooi te maken. Neem een klein make-up tasje mee met wat basisproducten (een foundation, oogpotlood, blush en wat mascara). Stop ook een tandenborstel en een klein flesje douchegel in je tasje.

 • Mintjes

Het schijnt dat je nogal uit je mond kunt gaan stinken tijdens de bevalling 😉 haha. Neem daarom mintjes mee, just in case.

 • Lippenbalsem

Door al het gepuf kunnen je lippen uitdrogen. Een lekkere lippenbalsem is dan wel zo fijn.

 • Lavendelolie

Een bevalling is best spannend. Lavendelolie kan je helpen om tot rust te komen.

 • Een klein extra tasje

Zelf heb je natuurlijk super duidelijk in je hoofd wat je allemaal hebt meegenomen in je koffer. Maar voor je partner kunnen dingen soms lastig te vinden zijn. Wil je voorkomen dat hij iedere keer je hele koffer overhoop moet halen? Neem dan nog een klein extra tasje mee, waarmee je je belangrijkste spulletjes bij elkaar houdt.

 • Fotocamera 

Dit spreekt voor zich. Die mooie, eerste momenten met jullie kindje, dat wil je natuurlijk vastleggen. Zorg dat de camera ruim op tijd is opgeladen en dat er genoeg ruimte is op de geheugenkaart.

Voor je baby

 • Babykleertjes

Maten van pasgeboren kindjes kunnen soms zo verschillen. Ik heb op verschillende fora ervaringen uitgewisseld met andere moeders. En of je kindje nu met 37 of met 42 weken geboren wordt, het ligt echt aan de kleine in welk maatje hij / zij past.

Advies van de andere mommies: neem setjes in verschillende maatjes mee en stop ze apart in gestickerde plastic zakjes. Dan zit je altijd goed. Zelf pakte ik maatje 50 en maatje 56 in.

TIP: Ga voor kleertjes die niet over het hoofdje hoeven. Dit is prettiger bij de eerste keer aankleden van de kleine. (Zeker wanneer je kindje met een pomp of tang is gehaald). Kies daarom voor een overslag-rompertje, een vestje (+ broekje), een mutsje en sokjes.

vluchtkoffertje

Vestje van de Prenetal

 • Hydrofiele doek

Een hydrofiele doek is altijd fijn. Je kunt het lekker om de kleine heen slaan als je hem even vast mag houden. En daarnaast kan je de doek ook over de maxicosi heen leggen, zodra jullie naar huis gaan.

 • Groeiboekje van de kraamhulp

Het kan handig zijn om het groeiboekje mee te nemen, dat je tijdens de kennismaking met de kraamzorg hebt gekregen. Wanneer je kindje eerst even in de couveuse moet, kan het zijn dat je in het boekje wilt noteren wat hij/zij bijvoorbeeld aan medicijntjes heeft gekregen. Daarnaast kan je er natuurlijk ook al in bijhouden hoe vaak je borstvoeding hebt gegeven.

 • Maxicosi

En dan mag de kleine eindelijk mee naar huis. Wat een speciaal moment. Hiervoor gebruik je natuurlijk de maxicosi. Stop er eventueel nog een voetenzak in. Dan zit de kleine net wat warmer.

Welke spullen vind jij onmisbaar in je vluchtkoffertje?

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Top