loader image
Personal Zwanger worden & zijn

Zwanger en Zika opgelopen op vakantie?

De eerste 12 weken van mijn zwangerschap verliepen helaas niet helemaal zorgeloos. Zo leek het onder andere alsof ik een miskraam kreeg, werd er gedacht dat ik Zika had en was het even de vraag waar het kindje zich had ingenesteld. Vandaag vertel ik het Zwanger en Zika-verhaal. En ik hoop dat ik hiermee andere (zwangere) vrouwen een hoop zorgen bespaar.

De positieve zwangerschapstest

Toen we op 27 januari 2019 een positieve test in onze handen hadden konden we ons geluk niet op. We hadden er zo op gehoopt, dit broertje of zusje voor Cas. Toch merkte ik bij mezelf ook wat onzekerheid. In juli 2018 heb ik een vroege miskraam gehad met 5 weken. Dus ik was mij extra bewust van het feit dat het nog mis kon gaan. Veel tijd had ik gelukkig niet om hierover na te denken, want op 31 januari gingen we met z’n drieën op vakantie naar Sri Lanka.

Sri Lanka; Zika vrij?

We wilden graag nog een verre reis maken voordat er een 2e kindje zou komen. Reizen met één kind is immers een stuk overzichtelijker dan met twee. Na uitgebreid Googlen kozen we uiteindelijk voor Sri Lanka. Een heel mooi land en bovenal Zika-vrij als we diverse artikelen moesten geloven. Zika is een virus dat wordt overgedragen door muggen. Het kan erg gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind. Zo kan de foetus o.a. microcefalie oplopen (een ernstige hersenafwijking). Op internet was er niet echt iets te vinden over Zika in Sri Lanka. En een reis naar dit land was voor ons dus een weloverwogen keuze. Pas toen ik enkele dagen voor vertrek inentingen ging halen (we hadden onze reis kort van tevoren geboekt), werd ik toch gewezen op een mogelijk Zika-risico. Heel vervelend. Maar we konden de reis helaas niet meer annuleren. En omdat het risico klein was besloten we toch te gaan. Wel namen we voorzorgsmaatregelen: we namen DEET mee en bedekkende kleding voor het geval er veel muggen zouden zijn.

Zwanger en Zika positief?

Bij terugkomst in Nederland besloten we het zekere voor het onzekere te nemen en ons allebei te laten testen op Zika. Dit kan heel eenvoudig door bloed af te laten nemen bij je huisarts. Het duurt twee weken voordat je de uitslag krijgt. Ivan liet zich ook testen. Zika is tot twee maanden na terugkomst nog overdraagbaar door sperma. Dit vormt dus een risico voor een ongeboren kindje.

Twee weken later belde de huisarts met de uitslag:

“Je bent Zika positief”

Ik liet de telefoon nog net niet uit mijn hand vallen. Hoe was dit mogelijk? En wat betekende dit voor ons kindje? Ik had zoveel vragen en kon de beelden van baby’s met te kleine hoofdjes (microcefalie) maar niet van mijn netvlies krijgen. De huisarts kon er niet veel meer van maken zei ze en ze legde uit dat het protocol was om over twee weken nog een keer bloed af te nemen. Op die manier kon met 100% zekerheid een besmetting worden vastgesteld. Ze hing op met:

“Sterkte met het slechte nieuws”

De tweede bloedtest

De eerste paar dagen na dit verontrustende telefoontje heb ik veel gehuild. Ik kon het idee gewoon niet loslaten en ik bleef maar met vragen zitten. Na twee weken liet ik weer bloed afnemen. De uitslag liet vervolgens weer twee weken op zich wachten. Wat een onzekere weken waren dit en wat duurde het allemaal lang voor mijn gevoel. Ik probeerde het van me af te zetten, maar ik vond dit erg moeilijk. En ondertussen zocht ik het hele internet af naar antwoorden. Uiteindelijk werd ik gelukkig iets gerustgesteld door een arts van het Vu ziekenhuis. Zij legde uit dat het vaak voorkomt dat de uitslag van een Zika-bloedtest vals positief is. Dit gaf mij wat hoop, maar alsnog bleef ik onzeker tot dat de uitslag bekend was.

Na vier weken was het eindelijk zover: het verlossende telefoontje van de huisarts. De eerste bloedtest bleek vals positief te zijn geweest en ik had dus geen Zika! Ik heb volgens mij wel vijf keer gevraagd of het echt zo was en of ze wel goed had gekeken. Er viel een last van mijn schouders en ik moest gewoon huilen van blijdschap. Wat een opluchting.

Ben jij zwanger of wil je zwanger worden en ga je binnenkort op reis buiten Europa? Ik geef je graag een paar tips.

Tips

 • Wil je zwanger worden of ben je zwanger? Lees je dan goed in over Zika op de website van het RIVM.
 • Heb je een land gekozen waar je naar toe wilt op vakantie? Informeer dan eerst bij een vaccinatie- of reizigersbureau naar de mogelijke risico’s. De informatie op het internet is niet altijd volledig.
 • Ga / moet je toch op vakantie naar een land waar het Zika-virus voorkomt? Bereid je dan goed voor. Draag (luchtige) bedekkende kleding en smeer je in met DEET. (Als je zwanger bent mag je geen DEET producten gebruiken die sterker zijn dan 30%)
 • Ben je in een Zika-land geweest en wil je zwanger worden? Wacht daar dan minimaal een maand mee nadat je terug bent gekomen.
 • Is je partner (ook) in een Zika-land geweest en wil je zwanger worden? Gebruik dan in ieder geval gedurende twee maanden na terugkomst een condoom. Zika is overdraagbaar via sperma.
 • Een besmetting met Zika kan zonder klachten verlopen. Dus ook als je geen verschijnselen hebt, kan je het virus bij je dragen.
 • Ben je in een Zika-land geweest? Laat jezelf dan testen zodra je terug bent van vakantie. Dit kan je doen door bloed af te laten nemen bij je huisarts. Doe dit direct na terugkomst. Vrouwen hebben het virus een maand na terugkomst niet meer in hun bloed.
 • Blijkt er uit de 1e bloedtest dat je besmet bent met Zika, dan hoeft dit dus nog niet te betekenen dat dit daadwerkelijk zo is. Houd hoop en wacht de 2e test af.

Bovenstaande informatie is afkomstig van de website van het RIVM. Meer weten? Hier vind je het antwoord op verschillende vragen.

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Leonne
  november 19, 2022 at 12:20 pm

  Hoi Gerdine,

  Is er een mogelijkheid om in contact te komen? Je blog heeft mij erg geholpen, maar ik heb nog wat vragen over eventuele contacten. Ook ik ben zika positief getest op serum igm (dit kan kruisreactief zijn) maar de emoties vliegen inderdaad in het rond, als je je ondertussen druk maakt om het ukje in je buik. Alvast bedankt!

  • Reply
   mindfulmoms
   januari 13, 2023 at 1:13 pm

   Hi Leonne,

   Volgens mij heb ik jouw berichtje helemaal over het hoofd gezien. Mijn excuses! Hoe gaat het nu met je en weet je al meer over je zika besmetting? En hoe gaat het met je zwangerschap of ben je inmiddels al bevallen? Ik hoop wat van je te horen.

   Liefs,
   Gerdine

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top