loader image
Zwanger worden & zijn

Natuurlijke kraamzorg: 7 tips om zelf toe te passen

Toen ik zwanger was van Cas had ik er nog nooit van gehoord: natuurlijke kraamzorg. Ondanks dat ik mij inmiddels al had aangemeld voor ‘gewone’ kraamzorg, ben ik mij toch ook gaan verdiepen in de ‘natuurlijke’ variant. In deze blog lees je wat het is en hoe je het zelf toe kunt passen.

Natuurlijke kraamzorg is gebaseerd op de visie van Rudolf Steiner, grondlegger van de antroposofie. Het gebruik van natuurlijke middelen in de verzorging van jou en je baby staan bij natuurlijke kraamzorg centraal. Daarnaast wordt er onder andere aandacht besteed aan warmtezorg en het gebruik van wikkeldoeken en kleding van natuurlijke materialen. Heb jij net zoals ik al ‘gewone’ kraamzorg geregeld? Dan kan je de kraamzorg ook zelf wat ‘natuurlijker’ maken. Ik heb de inspiratie voor dit artikel uit het blad ‘Moederen’ gehaald. Een super fijn en praktisch blad over natuurlijk kramen.

1. Een natuurlijk kraampakket

Een natuurlijk kraampakket, kende jij het al? Een kraampakket vol verzorgingsproducten met natuurlijke, duurzame oorsprong met daarin het welbekende kraamverband, alcohol en gaasjes. Maar denk bijvoorbeeld ook aan gedroogde kamille en kamille olie. De inhoud verschilt per pakket. Ik bestelde mijn kraampakket bij Dalalou Natuurlijk en vond het een feestje om het uit te pakken. Je krijgt er nu zelfs een gratis strikmutsje bij. Helaas worden natuurlijke kraampakketten (nog) niet vergoed, maar je kunt het natuurlijk ook cadeau vragen.

natuurlijke kraamzorg kraampakket

2. Het gebruik van wol

We weten allemaal dat het belangrijk is om je pasgeboren kindje goed warm te houden. Je kunt dit op een natuurlijke manier doen door wol te gebruiken. Wol houdt warmte vast als het koud is, maar laat het juist los wanneer het te warm wordt. Het heeft een hoge vochtopname zonder nat aan te voelen. En wol neemt afvalstoffen van de huid gemakkelijk op. Gebruik bijvoorbeeld wollen kleertjes, sokjes, dekentjes en een wol-zijden strikmutsje. Zelfs de H&M verkoopt tegenwoordig betaalbare rompertjes van wol. Of kijk anders eens bij In de Wolletjes of GreenJump.

3. Je kindje inwikkelen

Een manier om je pasgeborene extra geborgenheid te bieden is door hem of haar te wikkelen in een soepele doek. Zo blijft je kindje goed warm en het geeft een newborn een geborgen en veilig gevoel. Wikkelen bevordert daarnaast een rustige slaap. Bij het wikkelen doe je een wollen dekentje stevig, maar niet te strak om het lijfje van je kindje. Het is dus iets anders dan inbakeren. Hier zie je stap voor stap hoe je je kindje kunt inwikkelen.

baby gewikkeld in doek natuurlijke kraamzorg

4. Kamille voor van alles

Wist je dat de botanische naam van kamille (Matricaria Chamomilla) is afgeleid van de Latijnse woorden: mater = moeder en caria = zorg? Dit zegt eigenlijk al heel veel over de brede toepasbaarheid van dit bijzondere bloemetje tijdens de kraamtijd. Zo kan je het tijdens je kraamtijd onder andere gebruiken als stoombadje, als toiletspoeling of als kompres bij zwellingen. En je kunt er natuurlijk heerlijke thee van maken. Het blad ‘Moederen’ vertelt je meer hierover.

Natuurlijke kraamzorg met kamille

5. Kwark-compressen

Geef je borstvoeding en heb je last van stuwing of een borstonsteking? Dan kunnen kwarkcompressen helpen. Ik kan dit soort ‘oma weet raad’ tips met huis-tuin-en-keuken middeltjes altijd wel waarderen 😉 Doe wat kwark in een hydrofiele luier en leg deze, tussen twee voedingen door, ongeveer 10 minuten op de pijnlijke plek. De frisse kwark verzacht de pijn en helpt de ontsteking genezen.

6. Verwarmend eten

Tijdens de kraamtijd is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt of beter nog: laat zorgen 🙂 In de blog over Ayurveda na je bevalling lees je hier meer over. Je bent in deze herstelperiode extra vatbaar voor kou en ziektes. Verwarmende gerechten zoals verse kippensoep en havermout helpen bij het herstel en ze verhogen je weerstand. Geen puf om te koken? Vraag je partner of vrienden om iets lekkers te maken. Of gebruik de eerste weken van je zwangerschapsverlof om je diepvries alvast te vullen met maaltijden en soep. Dan staat er zo een voedzame maaltijd op tafel na je bevalling. In het boek The First Forty Days vind je lekkere recepten vol ingrediënten om je herstel te bevorderen. Het is mijn favoriete boek op dit moment.

7. Meer over natuurlijke kraamzorg

Wil je meer weten over natuurlijke kraamzorg? Dan is het blad ‘Moederen‘, dat ik al eerder noemde, echt een aanrader. Dit fijne blad vertelt je alles over hoe je op een natuurlijke manier met je zwangerschap, de bevalling en de kraamperiode om kunt gaan. Het staat vol praktische tips, zoals hoe maak je een kamille wrap, hoe ziet een natuurlijke babyuitzetlijst er uit en meer. ‘Moederen’ is online te koop en kost 9,95 euro.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Top