loader image
Inspirerende moms

Draagdoeken mama Melanie: “Alles wat ik doe, gaat vanuit mijn hart”

Ik vind het super leuk om in gesprek te gaan met andere mooie mama’s. In de rubriek Inspirerende Mama’s vertellen andere moeders dan ik over het moederschap. Hoe gaat het er bij iemand anders thuis aan toe? Wat vindt een andere moeder belangrijk in de opvoeding? En wat voor leuke tradities of gewoontes heeft iemand met het gezin? Lees verder en laat je inspireren.

Even voorstellen, ik ben Melanie, 39 jaar en mama van 4 kinderen. In augustus ga ik trouwen met mijn huidige partner. Iets waar wij en de kinderen natuurlijk erg naar uitkijken. Door mijn kwakkelende gezondheid draag ik thuis de zorg voor mijn gezin en het huishouden. Verder werk ik als vrijwilligster bij Hartpatiënten Nederland. Mijn vrije tijd besteed ik voornamelijk aan mijn hobby draagdoeken. Ik ben admin van de Facebook groep Solnce Slings.

Wat voor soort mama ben je? Wat kenmerkt jou als ouder?

Ik werd al heel jong moeder, ik was net 21 jaar. Mijn zoon werd 4 weken te vroeg geboren op 8 maart, Internationale Vrouwendag. Mijn leeftijd vond ik toen geen probleem. Met een ook jonge oma en overgrootoma had ik immers een mooi vangnet en zo konden we optimaal genieten van de kleine man. Wel had ik vaak de indruk dat ik mij moest bewijzen door mijn leeftijd en soms had ik het daar wel moeilijk mee. Ik kan me herinneren dat ik weleens huilend terug kwam van het consultatiebureau omdat ik mij zo onzeker voelde. Vorige week werd mijn oudste zoon 18 jaar. Wat een vreemd gevoel een volwassen kind. Het loslaten is nu echt begonnen.

“Zo kijk je ze weleens groot en zo wens je ze toch weer klein”.

Ik kreeg een paar jaar later nog een dochter en een zoon, nu 13 en 12 jaar. Mijn relatie liep stuk, mijn gezondheid ging achteruit en mijn zoon werd gediagnosticeerd met PDD-NOS. Dat was een hele moeilijke periode. Ik ben een hele zorgzame moeder, die heeft moeten knokken. Maar daar ben ik alleen maar sterker uitgekomen en mijn kinderen ook. Zes jaar geleden leerde ik mijn huidige partner kennen en we kregen samen een kindje, de kroon op de relatie. Nu hebben we een stabiel en gelukkig leven en daar ben ik heel blij mee.

Hoe ben je met dragen in aanraking gekomen?

“Mijn jongste zoontje heb ik vanaf zijn geboorte gedragen”.

Zonder mijn draagvriendin Astrid was ik denk ik niet in aanraking gekomen met dragen. Ik vind het heel erg leuk om met Javan draagfoto’s te maken. Het is een hobby die ik deel met Astrid. Ik mag dan poseren met allerlei mooie doeken en het is haar hobby om de foto’s te maken.

Het dragen is heel belangrijk geweest in de manier van zorg “dragen” voor mijn kindje, maar inmiddels is het ook zo dat ik super fan kan zijn van bepaalde wevingen of blends. Ook al draag ik de kleine nu minder, ik wil graag alle nieuwe doeken zien en voelen 😉

Wat neem je mee uit de opvoeding van je ouders?

“Jaag je geluk na”

Mijn ouders hebben mij altijd een min of meer vrije opvoeding gegeven. Mijn moeder is gescheiden van mijn vader. Het was een rottijd voor de scheiding. Ze leerde een nieuwe man kennen en trouwde met hem. Mijn biologische vader deed afstand van ons. En mijn stiefvader heeft ons toen geadopteerd. Wij waren de eerste stiefouderadoptie in Limburg.

Ons is altijd geleerd om zelf na te denken en niet klakkeloos overnemen wat de groep wil. Volg je gevoel. En heb respect voor jezelf en anderen. Jaag je geluk na! De stabiele basis die we kregen na de komst van mijn stiefvader (wat een naar woord, want eigenlijk is hij gewoon mijn vader) wil ik mijn kinderen ook graag bieden. Een warm veilig nest waar je jezelf mag zijn.

Wat wil je je kinderen meegeven?

“Je kan alles worden wat je wilt, maar het beste en mooiste ben je al: Jezelf!”

Ik wil mijn kinderen meegeven dat ze gewenst zijn in deze wereld. Dat ze niet met weinig genoegen moeten nemen. Ga voor je hart. Je kan alles worden wat je wilt, maar het beste en mooiste ben je al: Jezelf!

Heb je bepaalde ritueeltjes met je kindje(s)?

Wij hebben heel veel ritueeltjes, mede door mijn autistische zoon. Veel structuur. Wat overigens ook een positieve invloed heeft op de overige kinderen. Rust, reinheid en regelmaat klinkt super oubollig, maar het waren hier echt toverwoorden.

Hoe ziet jouw ideale zondag met je gezin er uit?

Op zondag komt mijn oma altijd naar ons toe. Dus ook dat is lekker voorspelbaar voor iedereen. Zij is dementerend en onlangs gediagnosticeerd met uitgezaaide borstkanker. De kinderen en oma genieten zo ontzettend van elkaar. Je voelt dat iedereen voelt dat het niet voor altijd zo zal zijn. Jong en oud samen, ze leren zoveel van elkaar. Het is mijn favoriete dag van de week.

Hoe hou jij het leven relaxt als ouder?

“Alles wat ik doe, gaat vanuit mijn hart”

Loslaten. Doen wat je gevoel zegt. En erop vertrouwen dat alles goedkomt. Alles wat ik doe, gaat vanuit mijn hart. Mijn moeder zei als kind altijd tegen mij; ” Als het niet zo gaat zo als het moet, dan moet het maar zo als het gaat”. En dat is ook zo.

Wat doe jij in het dagelijks leven aan ‘mindfulness’.

In het dagelijks leven doe ik niet echt iets aan yoga of iets spiritueels. Ik steek wel kaarsjes aan. Vaak bij de kapel in het Zand in Roermond. Ook al ben ik niet gelovig, toch hoor ik mijn oma zo vaak zeggen: “bid Maria maar aan”. Dus dat doen we dan maar 😉

Wat is je favoriete mantra / quote / levensmotto?

“Alles komt goed. Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat”

Zeg tegen de kosmos wat je wilt of wat je nodig hebt, en als het bij je hoort valt het je vanzelf ten deel.

Wat heb jij tot nu toe geleerd over het moederschap?

Moeder worden is gewoon het mooiste wat mij is overkomen in mijn leven. Het mogen dragen van een vrucht in mijn buik, het baren, het voeden, het dragen…. Het is gewoon magisch. Van onze nakomer geniet ik het meest omdat ik zoveel dingen los heb kunnen laten.

Wat is de belangrijkste tip die je een aanstaande moeder mee zou willen geven?

Vertrouw op jezelf, op je onderbuikgevoel, je intuïtie. Sta jezelf toe om “fouten” te maken. Heb je kindje lief en vooral ook jezelf!

Lieve Melanie, dankjewel voor het beantwoorden van de vragen. Ik vind het super om te zien hoe positief en sterk je in het leven staat, ondanks alles wat je hebt meegemaakt. 

Volg Melanie op Instagram of in de Facebook-groep van Solnce Slings.

Wil jij ook een keertje jouw verhaal delen? Stuur dan een mailtje naar info@mindfulmoms.nl 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Top