loader image
Tweelingmoeder
Inspirerende moms

Tweelingmoeder Janneke: “Er was er altijd één die minder aandacht kreeg”

Ik vind het super leuk om in gesprek te gaan met andere mooie moeders. In de rubriek Inspirerende Moms vertellen andere mama’s dan ik over het moederschap. Hoe gaat het er bij iemand anders thuis aan toe? Wat vindt een andere moeder belangrijk in de opvoeding? En wat voor leuke tradities of gewoontes heeft iemand met het gezin? Laat je inspireren en lees verder. Vandaag: tweelingmoeder Janneke.

Ik ben Janneke Jonkman, 40 jaar en schrijfster van beroep. Lezers kennen mij waarschijnlijk vooral van mijn blogs voor Me-to-We en Mynd, maar ik schrijf ook voor bladen zoals Ouders van Nu, Kek Mama, Libelle, Happinez en Yoga Magazine. Daarnaast publiceerde ik alweer vier romans, en leverde ik samen met mijn zus, die regisseur is, een tv-film af. Sinds ik een tweeling kreeg, richt ik me vooral op schrijven over moederschap.

Tweelingmoeder

Wat voor soort mama ben je? Wat kenmerkt jou als ouder?

“Als tweelingmoeder heb ik geleerd om los te laten”

Ik ben een tweelingmoeder, dat is een soort an sich haha. De babytijd vond ik loeizwaar, maar daardoor werd ik al snel een heel relaxte moeder. Er was gewoon geen tijd voor dagelijkse badjes, schoonmaken, en al te vaak aan- en uitkleden. Ik ben eigenlijk een perfectionist, maar het tweelingmoederschap heeft me geleerd los te laten. Hoewel ik het nog steeds jammer vind dat ik mijn kinderen niet meer hebben kunnen dragen en knuffelen. Er was er altijd een die op dat moment minder aandacht kreeg. Gelukkig hadden ze elkaar.

Tweelingmoeder

Wat neem je mee uit de opvoeding van je ouders?

“Uiteindelijk kijken je kinderen naar hoe jij geluk beleeft”

Dat je vooral de dingen moet blijven doen die je zelf leuk vindt, en dat je kinderen het dan ook naar hun zin hebben. Wij hadden vroeger een grote oude kampeerauto, waarmee we in de zomervakanties heel Europa doortrokken. Mijn ouders bezochten graag opgravingen uit de oudheid in Turkije en Griekenland, op het heetst van de dag. Toch wisten wij ons altijd te vermaken. We speelden verstoppertje tussen de grafzerken of zochten naar hagedissen. Uiteindelijk kijken je kinderen naar hoe jij geluk beleeft en zo stimuleer je ze om ook te doen wat hen gelukkig maakt, in plaats van dat jij dat voor ze doet. Ik ben dus altijd op zoek naar de juiste balans tussen verbinden en weer loslaten.

Tweelingmoeder

Wat wil je je kinderen meegeven?

Dat ze kunnen vertrouwen op zichzelf en in hun eigen kracht gaan staan, zonder iemand na te doen of te pleasen. Dat ze zichzelf mogen zijn en zelf mogen uitvinden wat er bij ze past.

Heb je bepaalde ritueeltjes met je kindje(s)?

Eerst een paar verhaaltjes en daarna steken we een kaarsje aan in een houder van zoutkristal. Dan kruipen we in het grote bed om nog wat liedjes te zingen voor het slapengaan.

Hoe ziet jouw ideale zondag met je gezin er uit?

“Een zondag met een echte groene smoothie”

Op zondag doen we een gezellig ontbijt, met mooi servies en speltpannenkoeken, bananenbrood of croissantjes. En een groene smoothie. Die moet wel echt groen zijn, anders hoeven ze ‘m niet haha. Daarna als het even kan naar buiten met z’n allen.

Tweelingmoeder

Hoe hou jij het leven relaxt als ouder?

Door los te laten. Noodgedwongen hebben mijn kinderen al vroeg geleerd zichzelf te vermaken, en ik zie dat hun leukste spel vaak ontstaat als ik zelf druk bezig ben met iets anders. Hoewel ik daar niet bij moet gaan zitten, want dan willen ze meteen op schoot.

Wat doe jij in het dagelijks leven aan ‘mindfulness’.

“Mini-meditaties zijn mijn favoriet”

Ik doe al twintig jaar aan yoga. Door het moederschap heb ik tijdelijk moeten stoppen, omdat het gewoon niet in mijn schema past. Maar omdat het zo diep verankerd zit, kan ik ook heel goed mindful zijn door even in een stoel te gaan zitten buiten, of op de bank met een kop thee. Mini-meditaties zijn mijn favoriet: even een halve minuut mediteren. Zo heb ik zelfs eens een dubbele driftbui van de kinderen bezworen. Ze waren op slag rustig omdat ik rustig werd.

Tweelingmoeder

Wat weten veel mensen niet van jou?

Dat ik al volschiet als mensen of kinderen vol overgave een dansje doen of een liedje zingen, of iets voor elkaar doen zonder dat ze daar zelf belang bij hebben. Ik kan dus bijna geen Jeugdjournaal kijken zonder in tranen uit te barsten.

Wat is je favoriete mantra / quote / levensmotto?

Be soft. Do not let the world make you hard. Do not let pain make you hate. Do not let the bitterness steal your sweetness. Take pride that even though the rest of the world may disagree, you still believe it to be a beautiful place.

Tweelingmoeder

Wat heb jij tot nu toe geleerd over het moederschap?

Dat ik heel matig functioneer op chronisch slaapgebrek. En dat je, als je net als ik een HSP’er bent, regelmatig kleine rustpauzes moet inlassen. Bij mij werkt een powernap het best.

Wat is de belangrijkste tip die je een aanstaande moeder mee zou willen geven?

Geef jezelf een jaar om te wennen aan het moederschap. Luister alleen naar tips van andere moeders als ze resoneren. En houd in je achterhoofd dat alles een fase is.

Lieve Janneke, ik wil je bedanken voor je prachtige, pure verhaal. Mooi om te zien dat jullie zo vaak naar buiten gaan en dat je je dochters zo vrij opvoedt. En respect voor alle tweelingmoeders 🙂

Volg Janneke ook via haar eigen website en op Instagram. De mooie foto´s bij dit artikel zijn afkomstig van haar Instagram account. Benieuwd naar haar blogs? Kijk eens op Mynd en Me-to-we

Wil jij ook een keertje jouw verhaal delen? Stuur dan een mailtje naar info@mindfulmoms.nl 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Top