loader image
Inspirerende moms

Twee generaties (1932 & 1960) over mama zijn en opvoeden

Speciaal voor Moederdag stelde ik mijn oma (86) en mijn moeder, Marjo (59) vragen over mama zijn. Zowel mijn oma als mijn moeder werden voor het eerst moeder op hun 27e. Hoe was het in hun tijd om moeder te zijn? Wat werd er van je verwacht? En hebben vrouwen het nu makkelijker of juist moeilijker?

Wat werd er destijds van je verwacht als moeder?

Oma (86): “Eigenlijk werd er niet echt iets van mij verwacht als moeder. Het was toen wel heel anders dan tegenwoordig. Thuisbevallen ging bijvoorbeeld niet, omdat we bij mijn ouders inwoonden. Marjo werd geboren in een kraamkliniek, waar we 10 dagen moesten blijven. Ons 2e kind, Rob, is wel thuis geboren. We woonden toen inmiddels op onszelf in Purmerend”.

Mama: “Kinderopvang was in mijn tijd nog beperkt”

Mama (59): “Mijn moederschap begon in 1987 met de geboorte van Gerdine. In 1989 en 1992 werd ons gezin uitgebreid met 2 broertjes, Marijn en Niels.

Zus en broer met hun kleine babybroertje

Ik stond er niet echt bij stil wat er van mij werd verwacht. Ik bepaalde mijn eigen leven en dat kon. Er waren in die tijd moeders die werkten. Maar de kinderopvang was nog beperkt. Vaak gingen kinderen naar een oppasmoeder, of je regelde iets met een vriendin. Ik bleef thuis met de kinderen. Omdat ik wel maatschappelijk betrokken wilde zijn en mijn kinderen een goed voorbeeld wilde geven, deed ik vrijwilligerswerk. Voor Unicef, de Speel-o-theek en de Wereldwinkel bijvoorbeeld”.

Hebben vrouwen het nu makkelijker of juist moeilijker?

Oma: “Toen ik trouwde werd ik ontslagen”

Oma (86): “Ik vind het lastig in te schatten of moeders het nu makkelijker of moeilijker hebben. Ik heb als moeder in een totaal andere periode geleefd. Het is niet te vergelijken met deze tijd. Toen ik trouwde werd ik ontslagen. Hierdoor was ik wel altijd thuis als de kinderen uit school kwamen. En ik heb zo veel vrijwilligerswerk kunnen doen. Dat vond ik erg fijn”.

Mama: “Opvoeden lijkt mij tegenwoordig lastiger door internet en sociale media”

Mama (59): “Tegenwoordig wordt er best veel van moeders verwacht. In bepaalde functies kun je niet parttime werken en na een bevalling worden vrouwen geacht weer snel aan het werk te gaan. Maar ik denk ook wel dat vrouwen voor zichzelf de lat hoog leggen om aan het perfecte plaatje te voldoen. Door het grote scala aan mogelijkheden lijken ze niets te willen missen. Opvoeden lijkt mij lastiger geworden door het internet en sociale media. Je moet nog meer je best doen om kinderen op een andere manier actief te laten zijn”.

Mama zijn met Niels

Wat vond je zelf belangrijk in het moederschap?

Oma (86): “Creativiteit vond ik erg belangrijk. Het loopt wat dat betreft als een rode draad door onze opvoeding, ook bij Marjo. We deden veel spelletjes. Rob was met een bandje bezig, met muziek van ABBA en Marjo borduurde wel eens wat en ze zat op volleybal.

Zelf dingen maken vond ik leuk en belangrijk. Ik leerde breien van mijn oma. En een tante borduurde, wat bij mij resulteerde in patchwork. Ik maakte veel kleding voor de kinderen zelf. Zo haakte ik een jasje en een mutsje voor Marjo en op de Havo lange broeken. Tot dat ze zei: “ik wil ook een Levi’s broek”.

Mama: “Van creativiteit heb je op allerlei terreinen veel voordeel”

Mama (59): “Het was voor mij een bewuste keuze om geen betaalde baan te hebben. Ik vond het belangrijk en super leuk om zoveel mogelijk tijd met mijn kinderen door te brengen. Dat zorgde ook voor rust in het gezin. Financieel hadden we het daardoor iets minder, maar dat vonden wij geen probleem.

In onze opvoeding vond ik het belangrijk dat de kinderen beleefd, sociaal en respectvol moesten zijn tegen anderen. Daarnaast was ik wel van het type “rust, reinheid, regelmaat”. Met 3 kinderen heb je sowieso al een druk gezin. En er komt van alles bij naar mate ze ouder worden: afspraakjes, zwemlessen, sport, noem maar op. Ik ben altijd heel blij geweest dat ik weinig stress had om dit allemaal geregeld te krijgen.

Ik werd erg geïnspireerd door bepaalde aspecten van de Vrije School. Wij gingen veel de natuur in, maakten een seizoenentafel, bedachten originele kinderfeestjes met zelfgebakken taart, gingen kamperen in een tent en hadden veel houten speelgoed. Op deze manier hoopte ik dat het creatieve kinderen zouden worden (en dat is gelukt!). Creativiteit vond ik een ongelooflijk belangrijk ding in de opvoeding. Creatief met je handen, maar ook creatief denken, daar heb je op allerlei terreinen veel voordeel van”.

Mama zijn: Gerdine en Marijn duwen de bolderkar

Hoe heb je het moederschap ervaren?

Oma: “Het moederschap is zoiets moois van je beiden”

Oma (86): “Het moederschap vond ik geweldig. Het is zoiets moois van je beide. Toen Rob geboren werd (Marjo was toen 5 jaar) hadden we een heerlijk gezin! Han, mijn man, haalde Marjo op bij de buren toen Rob was geboren en zei: “Marjo, je hebt een broertje gekregen”. Ze antwoordde toen: “Maar zou dat broertje mij wel leuk vinden?”.

Mama zijn: zwart wit foto gezin van vroeger

“Marjo en Rob (allebei heel lief) waren totaal anders qua karakter. Dat komt natuurlijk deels doordat Rob 5 jaar jonger was. Marjo bekeek alles rustig, terwijl Rob altijd bezig was met vriendjes van school. Wel deden ze samen veel spelletjes. Ik kan me één ding goed herinneren: Top of Flop, een tv-programma van vroeger, daar keken we altijd naar. Papa en Marjo keken rustig toe, terwijl Rob en ik lekker hard meezongen”.

Mama: “Mama zijn is één grote levensles”

Mama (59): “Ik heb het moederschap ervaren als één grote prachtige levensles, die nooit klaar is, ondanks dat de kinderen inmiddels alledrie volwassen zijn! Ik sta nu aan de zijlijn en dat bevalt ook heel goed. Het is fantastisch om te zien hoe ze, mede dankzij onze opvoeding, hun eigen leven leven. En, ook niet onbelangrijk, tot op de dag van vandaag leer ik nog van mijn kinderen (en kleinkind)”.

Hoe zie je je dochter als moeder en wat herken je van jezelf?

Oma (86): “Marjo is rustiger dan ik, dat heeft ze van haar vader. Maar ik herken in haar zeker dingen die ik ook had (en nog heb). Vooral het belangrijk vinden van ‘het gezin bij elkaar’ en samen dingen doen. Marjo is wat dat betreft een echte moeder. Ze doet het op haar manier, maar dat vind ik juist zo leuk”.

Mama: “Ik zie veel aspecten van mijn eigen opvoeding terug”

Mama (59): “Bij Gerdine zie ik veel aspecten van mijn eigen opvoeding terug en dat is erg leuk! Ook zij maakt bewuste keuzes wat betreft speelgoed, creatief spelen en buiten zijn. En ze leest graag en veel boeken met Cas. Ze heeft geduld, maar dat kan ze ook wel eens verliezen. Dat vind ik heel herkenbaar. Gelukkig is ze wel geduldiger dan haar moeder! 😉

Ik zie Gerdine als een lieve, altijd opgewekte, af en toe strenge maar duidelijke moeder. Zij heeft heel goed oog en respect voor de behoeftes van Cas, zonder hem daarin te verwennen. Ze maakt een relaxte indruk en heeft een goede werk/privé balans. Het lukt haar, samen met Ivan, heel goed om een warm en liefdevol gezin te vormen. Al met al, een echte “mindful mom”.

Wat voor tip geef je andere moeders mee?

Oma (86): “Veel warmte en liefde geven aan de kinderen. En als het moeilijk wordt; eerst tot 10 tellen en dan verder gaan”.

Mama (59): “Onthaast! De tijd gaat al zo snel! Doe als het kan af en toe wat minder, met meer aandacht. Geef je kind (en jezelf) de mogelijkheid om te luieren. En blijf kijken met de nieuwsgierigheid van een kind. Er gaat een wereld voor je open!”

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Top