loader image
Inspirerende moms

Mom Esmee: “Niets kan je voorbereiden op de wervelwind van het moederschap”

Ik vind het super leuk om in gesprek te gaan met andere mooie mama’s. In de rubriek Inspirerende Moms vertellen andere mama’s dan ik over het moederschap. Vandaag mama Esmee. Zij is fotografe, schrijfster, olie-siast en bovenal mama van Lev.

Hoi! Ik ben Esmee en sinds oktober 2017 mama van Lev Luca. Samen met mijn lief Marcel woon ik in het schone Twente. Ik ben werkzaam als communicatieadviseur, freelance blogger en fotografe.

Esmee

Wat voor soort mama ben je?

Esmee: “Ik hoop dat ik de mama ben die Lev nodig heeft”

Ik hoop dat ik een lieve mama ben. Eentje die kusjes geeft op zere knietjes en knuffels voor het slapengaan. Eentje die troosten boven streng toespreken verkiest. Ik hoop ook dat ik een mama ben die kan zien wat haar kind nodig heeft en die daar op inspeelt. Een mama die de balans heeft gevonden tussen streng zijn en makkelijk zijn. En ik hoop bovenal dat ik de mama ben die Lev nodig heeft. Ik kan zelf zoveel ideeën hebben (en dat had ik ook voordat ik daadwerkelijk moeder werd), maar als ik daarmee de behoeftes van Lev compleet passeer dan heb ik wat mij betreft niet goed geluisterd/gekeken. Ik wil blijven luisteren. Blijven kijken. Niet teveel vasthouden aan mijn eigen principes – maar blijven ZIEN wat mijn kind nodig heeft. En daarnaar handelen.

Esmee

Wat neem je mee uit de opvoeding van je ouders?

“Wat er ook is, hij kan altijd bij ons terecht”

Mijn moeder zei altijd: “Hoe bont je het ook gemaakt hebt, waar je ook bent, wat er ook gebeurd is, altijd bellen als je je onveilig voelt en ik kom je halen”. Dat wil ik Lev ook meegeven: wat er ook is, wat hij ook gedaan heeft, hij kan altijd bij ons terecht.

Esmee

“Ik heb veel geleerd van de scheiding van mijn ouders”

Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 10 was. En ondanks dat het beter is zo, blijft dat toch een zwarte bladzijde uit mijn jeugd. Hoe je zo’n situatie ook wendt of keert, de kinderen zijn altijd de dupe. Ik heb er toen veel last van gehad. Maar ik heb er ook ontzettend veel van geleerd. Over mijzelf, over mijn ouders en over relaties. Ik hoop dat ik hierdoor een betere kijk heb gekregen op hoe een ”gezond” gezinsleven eruit hoort te zien.

Wat wil je je kinderen meegeven?
Wees lief voor je medemens, ongeacht huidskleur, afkomst, inkomen of geslacht. Wees lief voor onze planeet en alles dat er leeft. En wees lief voor jezelf. Weet dat je goed bent zoals je bent.

Heb je bepaalde ritueeltjes met je kindje?
Echte ritueeltjes hebben we niet. Maar Lev en ik doen eigenlijk wel alles samen. Sinds hij kruipt hebben wij geen box meer en ik kan hem geen seconde alleen laten. Dus waar ik ga, gaat Lev. We maken samen schoon (hij vindt stofzuigen fantastisch). Douchen doen we samen en we eten samen. Soms slapen we zelfs samen. En als ik denk “even 10 minuutjes mijn mail checken”, dan staat hij er na een halve minuut al met zijn neus bovenop. Zo van: “hey mam, hier ben ik, geef me aandacht”. Eigenlijk zijn onze dagen een aaneenschakeling van rituelen, haha. Ik vind het heel gezellig, maar tegelijkertijd ook wel vermoeiend hoor.

“We doen eigenlijk alles samen”

Esmee

Hoe ziet jouw ideale zondag met je gezin er uit?
Een beetje uitslapen… (tot 07:30 uur zou perfect zijn. Lev, lees je mee?). Samen wakker worden in ‘het grote bed’, uitgebreid ontbijten. Dan een heerlijk frisse wandeling maken in het bos. Om vervolgens de rest van de dag lekker binnen te knutselen, koken, films te kijken en dan lekker op tijd naar bed om goed uitgerust aan de maandag te beginnen. (Het is trouwens herfst in dit scenario, mijn lievelingsseizoen).

Esmee

“Ik ben een blij mens als ik aan het einde van de dag het huis aan kant heb, het eten klaar en mijn kind voldaan op bed heb gelegd”

Hoe hou jij het leven relaxt als ouder?
Dit vind ik echt een lastige. Ik kan niet zeggen dat ik een relaxt leven heb momenteel. Dat is oké. Het is hoe het is. Maar ik hoop wel dat ik op een dag de rust weer terug ga vinden. Wij hebben een baby die vanaf zijn geboorte al extreem slecht slaapt (en daardoor wij dus ook). En een mannetje die zich ontwikkelt in sneltreinvaart. Lev kroop met 5,5 maand en hij begon met lopen toen hij 9 maanden was. Inmiddels rent hij het hele huis door.

Esmee
We zijn de hele dag druk met hem en veel dingen schieten er bij in. Ik ben een blij mens als ik aan het eind van de dag het huis aan kant getrokken heb, eten op tafel heb gezet en mijn kind voldaan naar bed heb gebracht. Echte momentjes voor mezelf heb ik niet. Die probeer ik wel te pakken wanneer hij dutjes doet, of ’s avonds als Lev in bed ligt. Maar vaak ben ik dan zo moe dat ik dan het liefst zelf ook bijslaap. Dat moet vast een keer beter worden. Tot die tijd is het gewoon een beetje behelpen en pakken wat ik pakken kan – qua relaxen en dingen voor mezelf doen.

Esmee

Wat doe jij in het dagelijks leven aan mindfulness?

“Er is weinig over van mijn ooit zo relaxte zelf”

Momenteel erg weinig. Afgezien van bewust ademhalen naar mijn buik voor het slapen gaan, is er weinig over van mijn ooit zo relaxte zelf. Wel werk ik veel met essentiële oliën die heftige emoties, slaapgebrek en ongemakken (zoals bijvoorbeeld doorkomende tandjes) ondersteunen en verzachten. Telt dat ook?

Esmee

Wat weten veel mensen niet van jou?
Ik ben heel open en heb eigenlijk geen geheimen. Maar waar veel mensen verbaasd op reageren is wanneer ik vertel dat ik ontzettend onzeker ben en heel veel last van faalangst heb. Dat laatste wordt overigens wel steeds beter – maar tijdens “toetsmomenten” kun je me nog steeds opvegen.

Wat is je favoriete mantra / quote / levensmotto?
“Do not ask your children
to strive for extraordinary lives.
Such striving may seem admirable,
but it is the way of foolishness.
Help them instead to find the wonder
and the marvel of an ordinary life.
Show them the joy of tasting
tomatoes, apples and pears.
Show them how to cry
when pets and people die.
Show them the infinite pleasure
in the touch of a hand.
And make the ordinary come alive for them.
The extraordinary will take care of itself.”
― William Martin

Wat heb jij tot nu toe geleerd over het moederschap?

“Iedere dag probeer ik te kijken naar de dingen waar ik tegenaan loop en ze om te draaien”

Ik heb geleerd dat je kinderen je een enorme spiegel voor houden. Alles waar jij zelf moeite mee hebt komt onder een vergrootglas te liggen. Dat is onwijs confronterend. Vooral op de zware dagen ga je jezelf bikkelhard tegenkomen. Maar dat zijn allemaal levenslessen, althans, zo zie ik dat. Iedere dag probeer ik te kijken naar de dingen waar ik tegenaan loop en ze om te draaien. Dat lukt me echt niet altijd, maar ik ben er wel heel bewust mee bezig. Ik probeer iedere dag het beste uit mezelf te halen en alles te geven. Dat verdient mijn kind, vind ik.

Esmee

Wat is de belangrijkste tip die je een aanstaande moeder mee zou willen geven?

“Niets kan je voorbereiden op de wervelwind van het moederschap”

Je kunt je nog zo goed inlezen, cursussen volgen en alle uithoeken van het internet afspeuren naar informatie, maar NIETS gaat je voorbereiden op de wervelwind van het moederschap en alle emoties die daarbij horen. Laat het over je heen komen, accepteer de dingen zoals ze komen en wees lief voor jezelf. Laat je haar lekker in die knot op je hoofd en geef een dikke middelvinger naar iedereen die jou probeert te vertellen hoe je met je eigen kind moet omgaan. Dat weet jij zelf het allerbeste. Doe wat voor jou (jullie) goed voelt. Laat je niet gek maken. En het komt allemaal goed. Misschien niet op de manier die je had gedacht, maar goed komt het. Echt.

Lieve Esmee,

Super bedankt voor je mooie, eerlijke antwoorden. Je stelt je zo puur en kwetsbaar op. Heel inspirerend om te lezen. Je een super mama!

Volg Esmee ook op Facebook en Instagram (aanrader!). Je vindt er haar prachtige foto’s en fijne blogs.

Meer inspirerende mom’s? Lees dan ook het interview met mama Wendy.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Top