loader image
Inspirerende moms

Mom Maureen: “Door slaapgebrek was ik een zombie”

Ik vind het super leuk om in gesprek te gaan met andere mooie mama’s. In de rubriek Inspirerende Moms vertellen andere mama’s dan ik over het moederschap. Vandaag mom Maureen. Met haar bedrijf Soulprinted helpt ze sensitieve, ondernemende vrouwen te rusten en hun energie te managen met behulp van yoga nidra, zodat ze weer leiderschap kunnen nemen over hun leven. Samen met haar man Willem woont ze in Groningen, met hun twee kinderen Jasmijn (7) en Olivier (4).

Wat voor soort mama ben je?
“Ik ben een bewuste, zorgzame, knuffelige en gekke (volgens mijn kinderen) mama. Aanvankelijk was het de bedoeling dat ik drie maanden na de geboorte van Jasmijn mijn zenshiatsu- en coachingspraktijk in Apeldoorn zou herstarten (na onze verhuizing vanuit Groningen). Toch heb ik ervoor gekozen om fulltime thuis te zijn bij Jasmijn. En daarna ook bij Olivier, die extra zorg nodig had vanwege zijn gezondheid. We zaten toen nog midden in de verbouwing van ons nieuwe huis en Jasmijn huilde erg veel en sliep weinig. Ik vond het zo overweldigend allemaal en voelde dat ik het anders wilde. Ik heb er toen bewust voor gekozen om fulltime thuisblijfmoeder te zijn voor Jasmijn, en daarna ook voor Olivier. Nu ze naar school gaan ben ik er elke dag na school voor hen. Ik wil graag veel meemaken van hun ontwikkeling en ik vind het belangrijk dat de kinderen zich veilig, geborgen en geliefd voelen. Ze kunnen altijd bij mij terecht wanneer ze zich niet goed voelen en natuurlijk om blije dingen te delen”.

Wat neem je mee uit de opvoeding van je ouders?
“Ik kom uit een Indische familie. Er was bij ons altijd genoeg en lekker eten. Maar wat ik ook heb meegekregen van vorige generaties en wat typisch Indisch is, is de eigenschap om me altijd en overal aan te passen en te zorgen voor anderen. Hele nuttige en mooie eigenschappen. De keerzijde was dat ik mijn emoties leerde binnenhouden en mezelf wegcijferde. Ik leefde in de overlevingsmodus. En ik was altijd bang dat ik iets fout deed. Thuis was het not done om te rusten. Er was namelijk altijd wel iets te doen in huis. En rusten – zelfs als je ziek bent – betekende dat je lui was, volgens mijn moeder. Mijn vader had zelf genoeg aan slechts 4 uur slaap per nacht. Onbewust dacht ik dat dat ook voor mij gold. Maar ik leerde van hem ook dat alles kan, waardoor ik nu altijd in mogelijkheden denk”.

“Ik begeleid mijn kinderen bewust in het uitdrukken van hun emoties”

Wat wil je je kinderen meegeven?
“Ik wil ze meegeven dat ze goed zijn zoals ze zijn, dat ze hun eigen pad mogen bewandelen en dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen. Maar vooral wil ik ze laten spelen: ze mogen echt kind zijn. Ik vind het geweldig hoe ze zichzelf creatief uitdrukken door middel van tekenen, zingen, dansen of verkleden, dus ik stimuleer ze hierin. Eigenlijk is dat stimuleren nog geen eens nodig, want ze doen het al uit zichzelf. Ik creëer er de ruimte voor. Ik begeleid hen bewust in het uiten van hun emoties, door er bijvoorbeeld over te praten. Ook gezonde voeding vind ik belangrijk (we eten veganistisch) en ik vind het belangrijk mijn kinderen te leren over duurzaamheid. Zo neem ik hen bijvoorbeeld mee in het besluitproces wanneer ze een aankoop willen doen. Wat is duurzaam en wat niet? En waarom kiezen we hiervoor?”

Heb je bepaalde ritueeltjes met je kindje(s)?
“Een tijdje geleden is spontaan het volgende ritueel ontstaan tijdens een drukke periode: we branden een Palo Santo stokje. De kinderen geven hun spanning aan de vlam en dan zuiveren we de energie met de rook. Dan voelen ze in hun lichaam hoe ze zich willen voelen en waar ze dankbaar voor zijn en dan blazen ze een kaarsje uit. Daarna doen we een visualisatie-oefening zodat ze zich veilig en beschermd voelen. Dit helpt ze om de dag af te sluiten en rustig in slaap te vallen”.

Hoe ziet jouw ideale zondag met je gezin eruit?
“Ik doe graag rustig aan in de ochtend. Het is fijn als de kinderen de hele nacht doorslapen (gebeurt nog niet vaak) en ’s ochtends vroeg beneden rustig kunnen spelen. Dan kan ik een yoga nidra luisteren en even journalen voordat de dag echt begint. Daarna gezellig samen ontbijten en wat rommelen/spelen in huis. En dan naar buiten: wandelen in het bos. We vinden het heerlijk om na de wandeling een terrasje te pakken terwijl de kinderen in de speeltuin spelen”.

“Yoga nidra is mijn lifesaver”

Hoe hou jij het leven relaxt als ouder?
“Ik heb geleerd om goed voor mezelf te zorgen en te rusten door middel van yoga nidra. Dat is echt mijn lifesaver. Het zorgt ervoor dat ik niet overprikkeld raak en dat ik sneller herstel wanneer ik niet fit ben. Het is als een reset van mijn lichaam en geest. Na een yoga nidra-meditatie voel ik me weer fris en helder en kan ik er weer helemaal zijn voor de kinderen. Een blije mama, is een blij kind. Dat is echt zo! Verder helpt yoga nidra mij om imperfectie te omarmen en om de planning zo veel mogelijk los te laten. Meebewegen in wat er allemaal gebeurt, maar daarin ook je grenzen aangeven. Weten wat oké is voor je en wat niet. Steeds weer die verbinding met jezelf opzoeken. Dat is zo belangrijk!”

“Ik bedenk regelmatig waar ik dankbaar voor ben”

Wat doe jij in het dagelijks leven aan ‘mindfulness’?
“Ik ben elke dag bezig met mindfulness. Yoga nidra is een vorm van mindfulness en dat beoefen ik dagelijks. Het is een op slaap gebaseerde meditatie. Maar ook een manier om regelmatig op een dag stil te staan bij waarvoor ik dankbaar ben of waarvoor ik waardering voel. Verder vind ik andere vormen van yoga in een yoga-studio ook fijn, zoals slow flow en aerial yoga. Ik schrijf dagelijks in mijn journal, waarin ik onder andere schrijf wat mijn intentie is voor die dag. Ook vind ik wandelen in het bos een mindful activiteit”.

“Door slaapgebrek was ik een zombie”

Wat weten veel mensen niet van jou?
“Dat mijn partner en ik een relatiecrisis hebben gehad toen we helemaal uitgeput waren door slaapgebrek. Ik bracht de nachten zittend in bed door met Olivier aan mijn borst. Hij kon niet liggen vanwege reflux en had ademhalingsproblemen. Hij werd regelmatig huilend wakker. Ik sliep hierdoor gemiddeld 3 uur per nacht. En nooit diep. Ik voelde me een zombie en had concentratieproblemen, geheugenproblemen en paniekaanvallen. Met alle macht probeerde ik alle ballen in de lucht te houden maar dat lukte me niet. Ik had het gevoel dat ik faalde, als moeder, als partner en ik zag mezelf niet meer als vrouw. Ik zorgde voor mijn gezin maar zorgde niet voor mezelf. We zijn eruit gekomen door weer verbinding met onszelf te vinden en door bewust weer te kiezen voor elkaar. Het was een heel intensief maar mooi proces. En we zijn nog elke dag blij dat we voor elkaar hebben gekozen”.

Wat is je favoriete mantra?
“Vrede in de wereld begint bij vrede in jezelf. Wees lief voor jezelf. En leve imperfectie.”

Wat heb jij tot nu toe geleerd over het moederschap?
“Kinderen zijn een spiegel. Zij leren mij mijn grootste lessen. Ik ben een moederzwaan: heel beschermend. Dat beschermende is versterkt doordat we zoveel ziekenhuisbezoeken (in verband met voedingsallergieën en een ongeluk met hete thee) voor Olivier hebben gehad. Ik mag nog meer leren om los te laten en luchtiger te zijn in plaats van te beschermend. Wanneer zij gestrest zijn, dan kijk ik naar mezelf. Verder heb ik geleerd dat het moederschap intensief en mooi is. Je kunt het nooit perfect doen, maar je kunt wel liefdevol zijn. Naar jezelf en naar je kinderen. Wanneer je de dingen vanuit liefde doet, dan wordt dat altijd gevoeld. Ik heb ook geleerd dat kinderen alles nadoen (en nazeggen). Door bijvoorbeeld rusten een prioriteit te geven, leren mijn kinderen ook rusten en voor zichzelf zorgen. Jasmijn zegt regelmatig: “Het hoeft niet perfect”. En Olivier zegt: “Ik vind je lief” of “Er zit veel lieverdheid in mij, want jij geeft mij lieverdheid”.

Wat is de belangrijkste tip die je een aanstaande moeder mee zou willen geven?
“Zorg goed voor jezelf. Blijf dagelijks verbinding met jezelf maken. Want wanneer je goed voor jezelf bent, heb je ook energie om er voor de ander te zijn.”

Dankjewel voor je openhartige interview Maureen. Mooi om te lezen dat rusten als een rode draad door je leven loopt en dat yoga nidra je zoveel heeft opgeleverd.

Maureen volgen of meer weten over meer rust in je leven? Volg Maureen op Instagram en bezoek de website van Soulprinted.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Top