loader image
Verantwoord snoepen
Baby & Mom

Verantwoord snoepen met Tante Toos Suikerloos

Een paar weken geleden stond ze nog in een special van Happinez. Vandaag vertelt Elze Schaap, owner van TANTE TOOS SUIKERLOOS, aan Mindful Moms over haar passie voor verantwoord snoepen. Met TANTE TOOS maakt ze snoep zonder troep, speciaal voor kinderen.

“Ik maakte een traktatie en niet veel later lag mijn snoep in de winkel”

Elze is 36 jaar en alleenstaande moeder van haar zoontje van 6. Samen wonen ze in de omgeving van Rotterdam. Voordat ze TANTE TOOS SUIKERLOOS oprichtte was ze werkzaam als moderedacteur bij het tijdschrift CosmoGirl. Maar inmiddels werkt ze al weer twee jaar met hart aan ziel aan haar eigen bedrijf. In TANTE TOOS kan ze haar passie voor gezond eten, haar creativiteit en haar verhaal kwijt.

Verantwoord snoepen

“Ik geloof in voeding als medicijn”

Hoe is Tante Toos Suikerloos ontstaan?
“TANTE TOOS SUIKERLOOS is ontstaan door mijn passie voor gezond eten (en daarmee verantwoord snoepen) en door mijn behoefte om dit te delen met andere mensen. Vooral met ouders & kids. Ik geloof in het gebruiken van voeding als medicijn. Ik heb mij hier veel in verdiept en dit ook op mezelf toegepast. Hierdoor kwam ik erachter dat er voor kinderen vrij weinig ‘verantwoord zoet’ op de markt beschikbaar was. Daar wilde ik verandering in aanbrengen. Ik wilde kinderen ook iets lekkers & verantwoords kunnen geven. Ik heb zelf een zoontje en ik vind het belangrijk om kids zo vroeg mogelijk over gezond eten te vertellen. Daarom heb ik 2,5 jaar geleden, toen mijn zoontje 4 jaar werd, als traktatie GUMMIES & MATTIES gemaakt. Toen is het balletje gaan rollen. Anderhalve maand later stond ik op de Swan Market en niet veel later lag mijn snoep in de winkel. Inmiddels werk ik fulltime aan TOOS en het is fantastisch”.

Verantwoord snoepen

Maak je al het snoep zelf?
“Nee, inmiddels niet meer. Er zijn nu andere mensen in de keuken bij Flowers & Sours die het snoep maken”.

Waar is het te koop?
“Het is te koop bij meer dan 50 verkooppunten door het hele land. En zelfs in België, Duitsland en Zwitserland. Natuurlijk is het snoep ook online te koop via mijn webshop”.

“Ik werk altijd zonder geraffineerde suikers. Verantwoord snoepen dus”

Op de verpakking las ik dat er bijvoorbeeld wel honing, ahornsiroop of dadels in zitten. Dat is toch ook suiker?
“De MATTIES, worden gemaakt van alleen fruit en eventueel wat kruiden. Ik werk altijd zonder geraffineerde suiker. Fruit bevat inderdaad ook van nature fruitsuikers. In de MATTIES zijn echter ook alle vezels behouden, waardoor deze fruitsuikers langzamer in je bloed worden opgenomen en je bloedsuikerspiegel langzamer stijgt. Dit is beter voor je”.

Verantwoord snoepen

‘In mijn workshops, waarin ouders en kinderen zelf snoep maken, werk ik met natuurlijke suikervervangers zoals dadels, honing en ahornsiroop. Ja, dit zijn ook vormen van suiker. Alleen zijn deze soorten minder bewerkt en hierdoor een verantwoorde vorm van suiker. Er zitten meer mineralen en vitamines in. Ik heb het daarom ook altijd over verantwoord snoepen en niet over ‘gezond’ snoepen. Het blijft ten slotte snoepen, wat altijd met mate gedaan moet worden”.

Waar haal je je inspiratie voor Tante Toos Suikerloos vandaan?
“Overal en nergens, ik zit veel op Pinterest, Instagram, lees boeken en surf over het internet op zoek naar lekkere recepten. Dan gaat dat creatieve motortje in mijn hoofd vanzelf aan de slag”.

“Je kinderen gezond laten snoepen? Maak zelf snoep met ze”

Wat is jouw ultieme tip om kinderen gezond te laten snoepen?
“Maak zelf snoep met ze! Vertel wat erin zit en waar het vandaan komt. Misschien dat ze niet direct wild enthousiast zijn, maar op den duur zul je merken dat ze er stiekem toch trots op zijn dat ze weten waar hun eten vandaan komt, dat ze weten hoe het gemaakt wordt en dat ze het zelfs zelf kunnen maken!”

Verantwoord snoepen

“Kinderen eten met hun ogen. Laat snoep er leuk uit zien”

Welke snoep-tip heb je voor een feestje of een traktatie?
“Gebruik zoveel mogelijk verschillende kleuren. Met fruit en groentes is dit heel goed te doen. Gebruik het liefst ook leuke vormpjes. Dat vinden kinderen aantrekkelijk. Het oog wil ook wat en kinderen eten nu eenmaal vaak met hun ogen: ziet het er leuk uit, dan willen ze het opeten”.

Wat snoep je zelf graag?
“Mijn snoepmomenten bestaan meestal uit een stukje chocola van minimaal 85 % cacao of dadels met nootjes en tahin. Yummy!”

Ik heb de MATTIES natuurlijk zelf ook uitgeprobeerd. Ze smaken heerlijk fruitig en zoet en zijn verkrijgbaar in verschillende smaken, waarvan wij er 3 geproefd hebben: Sweety Aardbei, Zure Framboos en Appeltaart. Het feit dat ik nauwelijks tijd had om een foto te maken van hoe Cas zat te smikkelen, zegt misschien al genoeg. Hij vond ze super lekker! De snoepjes zijn leuk als traktatie of als feestelijk tussendoortje voor jezelf.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk de website van TANTE TOOS SUIKERLOOS of volg haar op Instagram en Facebook.

Fotografie header: HTSPT ROTTERDAM

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Top