loader image
Femke
Inspirerende moms

Femke: “Ik had al heel lang een kinderwens. Dat weten veel mensen niet”

Ik vind het super leuk om in gesprek te gaan met andere mooie mama’s. In de rubriek Inspirerende Moms vertellen andere mama’s dan ik over het moederschap. Vandaag mom Femke. Ze werkt als studiomanager en schrijft o.a. voor haar eigen blog.

Hoi! Ik ben Femke, 36 jaar en woon samen met mijn vriend Dennis vlakbij Amsterdam. We hebben 2 zoontjes, Tijmen van bijna 2,5 en Jonas van 7 maanden. Ik werk 28 uur als studiomanager voor een fotografen-duo in Amsterdam. Daarnaast heb ik mijn eigen blog thethingswelike.nl en doe ik hier en daar freelance klussen.

Femke

“Ik leef heel erg in het nu”

Wat voor soort mama ben je?
Ik ben een lieve en zorgzame moeder, ben altijd heel begaan met mijn jongens. Het allerbelangrijkste vind ik dat zij lekker in hun vel zitten. Ik ben ook het type dat heel erg in het nu leeft: go with the flow, niet te moeilijk doen. Whatever works! Ik ben niet goed in strakke planningen en een vast ritme aanhouden. Spontane plannen maken, een feestje bouwen en leuke dingen doen, dat is hoe ik het graag zie. Ik vind het belangrijk dat onze kinderen in een liefdevolle en positieve omgeving opgroeien.

Femke

Wat wil je je kinderen meegeven?
Ik wil onze kinderen graag meegeven dat ze goed zijn zoals ze zijn. Ik hoop dat ze alles wat ze doen met passie doen. Hard werken om iets te bereiken, doorzettingsvermogen hebben voor dat waar je hart ligt. En ik hoop dat ze anderen ook zullen accepteren zoals ze zijn, mens en natuur met respect zullen behandelen.

Heb je bepaalde ritueeltjes met je kindje?
We hebben niet heel veel rituelen, maar we lezen altijd een boekje voor het slapen gaan. Tijmen kiest zelf een boek en tegenwoordig lezen we dat in ons bed. Jonas en Tijmen liggen namelijk samen op een kamer en we leggen Jonas er iets eerder in zodat hij rustig in slaap kan vallen. Als Jonas wat ouder is gaan we ze gezellig samen voorlezen.

Femke

“Zondag is ‘ontbijt-op-bed-dag’. Vroeg wakker worden en lekker naar buiten”

Hoe ziet jouw ideale zondag met je gezin er uit?
Zondag is bij ons tegenwoordig heilig. Familiedag. Het liefst worden we rustig wakker in ons bed en Dennis heeft onlangs zondag als ‘ontbijt-op-bed-dag’ in het leven geroepen. We zijn al vroeg wakker en gaan graag naar buiten, lekker de hei op en ergens lunchen. Als we maar samen zijn. Het allerliefst spendeer ik dit soort (zon)dagen in Portugal, mijn favoriete vakantieland waar we ieder jaar naartoe gaan. Daar lijken ze allemaal iets minder hard te hollen en dat vind ik heerlijk. Slow life.

Femke

“We zouden echt wat vaker tijd voor elkaar moeten hebben, als partners”

Hoe hou jij het leven relaxt als ouder?
Als werkende moeder vind ik dit nog wel een moeilijk punt. Ik probeer de balans te vinden. Zodat het niet voelt dat ik op werkdagen alleen maar aan het rennen en vliegen ben. Op dit moment is het nogal een uitputtingsslag. Zeker op de dagen dat Dennis nog niet thuis is als ik thuiskom. Jonas wil dan meteen eten en Tijmen kan nog wel eens last hebben van een opstandige peuter-puber-bui. Vreselijk vind ik dat soort momenten. Dan ben ik echt aan het overleven. Ik ben altijd blij als die momenten weer voorbij zijn. We zouden echt wat vaker tijd voor elkaar moeten hebben, als partners. Dat is een goed voornemen waar we echt iets mee moeten gaan doen. Ik plan wel af en toe bewust tijd voor mezelf. Een avondje sauna of etentje met vriendinnen doet me altijd erg goed!

Femke

“Ik had al heel lang een kinderwens”

Wat weten veel mensen niet van jou?
Dat ik al heel lang een kinderwens had. In mijn vorige relatie lukte dat niet en heb ik in een lang medisch traject gezeten. Heel veel ziekenhuisbezoeken, hormooninjecties en pillen volgden. We groeiden daardoor uit elkaar, hadden andere verwachtingen. De relatie ging uit en ik kwam Dennis tegen, die ik al sinds mijn tienerjaren ken. Ooit, in een ver verleden hadden we een korte flirt. En toen we elkaar weer zagen sloeg de vonk over. Ik dacht dat het niet voor mij weggelegd was om kinderen te krijgen maar ineens bleek ik zwanger.

Femke

De rest is geschiedenis. Hoe heftig dat medische traject ook was, ik denk nu: het heeft zo moeten zijn. Everything happens for a reason. Ik had niet gelukkiger kunnen zijn dan ik nu ben, met de liefde van mijn leven en de meest zorgzame papa die ik ken. (En mijn ex heeft ook het geluk weer gevonden, waar ik oprecht blij om ben). Daarmee wil ik het niet bagatelliseren. Ik hoop dat niemand dit zomaar hoeft te doorstaan. Zo’n hormoonbehandeling is verschrikkelijk en als je niet zwanger wordt is het natuurlijk niet makkelijk gezegd: het heeft zo moeten zijn. Maar ik doel op het verloop van mijn eigen situatie.

Femke

“Ik probeer zoveel mogelijk mijn telefoon weg te leggen als ik met Tijmen en Jonas bezig ben”

Wat is je favoriete mantra?
Aandacht maakt alles mooier. Iedere dag weer is dit iets wat naar boven komt. Als je iets met aandacht doet, doe je het beter. Alles halfslachtig en gehaast doen levert geen voldoening op. Als ik met volle aandacht bezig ben met Tijmen en Jonas krijg ik daar direct iets voor terug: ik zie hun zichtbaar genieten. En daar geniet ik zelf ook enorm van. Dit is iets wat ik echt in mijn achterhoofd probeer te houden en zoveel mogelijk probeer toe te passen (telefoon weg!).

Femke

“Door het moederschap leer ik mezelf als persoon beter kennen”

Wat heb jij tot nu toe geleerd over het moederschap?
Het moederschap heeft me kwetsbaar gemaakt. We hebben twee jongetjes op de wereld gezet en dat is een mega verantwoordelijkheid. Ik kan nogal eens emotioneel worden over alle ellende en onrecht in de wereld. En dan sta ik er bij stil dat Tijmen en Jonas hierin opgroeien. Moederschap is loslaten, terwijl ik ze het liefst zoveel mogelijk dichtbij me heb. Aan de andere kan heeft het moederschap mij ook sterker gemaakt, minder onzeker. Ik ga steeds vaker op mijn eigen gevoel af en vaak klopt dat gevoel. Ik leer mezelf als persoon ook beter kennen.

Femke

“Maak bewust tijd voor elkaar als gezin”

Wat is de belangrijkste tip die je een aanstaande moeder mee zou willen geven?
Wees de beste versie die je kunt zijn voor jezelf en je kind. Staar je niet blind op andere moeders, maar volg je eigen instinct en gevoel. Meestal zit je dan goed! Blijf dicht bij jezelf en laat je vooral niks aanpraten. Het is jouw gezin, het zijn jouw keuzes. En vraag vooral ook hulp (en advies) als je dat nodig hebt. Je hoeft niet de hele wereld op je schouders te dragen. Wees niet te streng voor jezelf. Accepteer de mindere dagen en geniet extra van de mooie dagen. Zorg dat je bewust tijd voor elkaar maakt als gezin en heb het fijn samen. Geniet, want echt het klopt: het gaat veel te snel!

Lieve Femke, wat een levensgenieter ben je. En wat mooi en persoonlijk dat je met ons deelt dat je al zo lang een kinderwens had. Heerlijk dat deze wens alsnog in vervulling is gegaan. 

Volg Femke ook via Instagram en Facebook. En neem ook eens een kijkje op haar fijne feel-good blog The Things We Like.

Nog meer inspirerende moms? Lees ook het persoonlijke artikel van mama Talita en over haar spirituele kant, die verder gaat dan mindfulness…

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Top